Dtum
Login with Facebookk
1910 | November

Uj állami monopóliumok

Lukács László pénzügyminiszter a mai ülésen két uj törvényjavaslatot terjesztett elő.
Az egyik a folyékony és gáznemű bitumenek, a másik a kálisó termelésének, illetve kiaknázásának állami monopólium tárgyává tételéről szól és előbbi alatt a nyers petróleum és földgáz (metángáz), utóbbi alatt a kitűnő műtrágyát, de egyszersmind az ipar részére szükséges jelentékeny vegyi alkatrészeket szolgáltató kálisó kiaknázását kell érteni. 

A nyerspetróleum és kálisó termelésének állami monopóliummá tétele financiális szempontból egyelőre csak problematikus kísérlet, mert nem tudjuk, hogy hazánk területén nyerhető-e annyi nyerspetróleum, hogy finomitóink a galiciai nyerspetróleum-termelés nyügeiből kibontakozzanak, kálisó nyerésére nézve pedig eddig még kisérletek is alig történtek.

Annál jelentősebb azonban a földgáz kihasználása, amely hazánkban tényleg nagy mennyiségben létezik. Ez az Erdélyben fekvő Sármás község határában a földből óriási mennyiségben kiömlő gáz, mely tulajdonkép nem egyéb, mint légnemü testté vált nyerspetróleum és melyet nemcsak világitásra, de mint hajtóerőt is nagy sikerrel lehet felhasználni, amint az az amerikai Egyesült-Államokban évek óta tényleg történik. 

A metángáz 400-500 kilométer távolságra is elvezethető ugyan, de tekintve a vezetőmüvek költséges voltát, a pénzügyminiszter nem tervezi azt, hogy a sármási gáz hajtóereje például a fővárosban fennálló gyárak üzemben tartására használtassék fel, de annál nagyobb sulyt fektet az erdélyi részekben tömérdek uj gyár felállitására, melyek hajtóerejét kizárólag a metángáz szolgáltatná. 

Az eszme tehát, mely gyorsan halad előre a megvalósulás utján, ugy állampénzügyi, valamint közgazdasági szempontból nagy jelentőségü. A metángáz állami monopólium tárgyává válván, a kincstár, ha olcsón adja is a gyáraknak a hajtóerőt, idővel elég szép jövedelemnek jut birtokába, mert a gáz nyerése végett nem kell költséges furásokat eszközölni és földalatti vezetékekről gondoskodni, egyszerüen csak szabályozni kell a gázömlést és az erőt a föld lelett el kell vezetni az azt igénybe vevő iparvállalatokhoz.

Ami pedig a gyáripart illeti, ki vonhatná kétségbe, hogy annak a kőszéndrágaság és a szállitási nehézségek alól való emancipálása olyan előny, amely semmikép sem juthat osztályrészül azoknak a külföldi gyáraknak, amelyek ilyen olcsó hajtóerővel nem rendelkezhetnek.

De haszna lesz a gyáripar fellendüléséből az ország minden lakosának; számos gyártmány ára jelentékenyen csökken és a munkakereső nép nem lesz kénytelen Amerikába vándorolni, mert megtalálja a munkát és a keresetet az erdélyi gyárakban.

De bármennyire szépnek és praktikusnak tartjuk is a pénzügyminiszter törekvését, annyira mégsem megyünk el vele, hogy a sármási gáz vagy akármiféle természeti erő kihasználását az önálló vámterülettel egyenértékünek tartsuk. Pedig a pénzügyminiszter kérdéses törvényjavaslatának ismertetése alkalmával ilyenfélét mondott. Azzal, hogy erdélyi gyáraink — ha lesznek — a Balkánon esetleg versenyképesebbek lesznek, mint az osztrák ipar, még korántsem bontakozunk ki az osztrák ipar és kereskedelem nyomasztó nyügeiből és aligha teremtjük meg a független magyar ipart.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Monopólium
Szabóné Fricska Anna

Monopóliumokról többféle értelemben beszélhetünk.


Használjuk azokra az óriás vállalatokra, amelyek különböző együttműködési formákban a piacot uraló gazdasági helyzet megteremtésére, a piaci verseny korlátozására jönnek létre.


A kereskedelemben kiváltságos piaci helyzetet teremtő kivételes jogot jelent valamilyen áru kizárólagos forgalmazására. Kivételes jog lehet egyes térségek kereskedelmének kizárólagos joga is, erre a történelemben a legismertebb I. Erzsébet királynő adománya az angol Kelet-indiai Társaság számára 1600-ban.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Vavrik Béla, a kúria új másodelnöke Bartóky József földmívelésügy államtitkár Kazy János földművelésügy államtitkár
Cikk-ajánló
Fenyő László - Harminc Fenyő László - Harminc
Ömölj szeszes szél, tevékeny férfikor! Nyugágyon fekszem, kezeim...
 Petőfi zsenije Petőfi zsenije
Tudós életrajzírók műveiben olvasom, hogy milyenek voltak Petőfi...
London város tanácsa egy kis acéltorpedót helyezett el London város tanácsa egy kis acéltorpedót helyezett el
Az angol főváros hatalmas, öreg folyója, a Themze, új hidat kapott. A...
Washington szobra Budapesten
Az Amerikába vándorolt magyarok egyik főhelyén, Cleveland-ban Kossuth...
Jugoszlávia számára uj helyzet támadt Jugoszlávia számára uj helyzet támadt
A Basler Nazhrichenben közölt belgrádi levél a legutóbbi helyzet...
Az optofon Az optofon
Fournier d’ Albe már 1912-ben ezen a néven olyan eszközt...
Szerelmi levelező Szerelmi levelező
Sötét és nyirkos kapualjban, a melynek nyomora felett egy meztelen...
A nagy földrengések előrejelzése A nagy földrengések előrejelzése
MAJUCAMA, a kiotói japán egyetem tanára, az 1923. évi tokiói nagy...
Arany balladái olaszul Arany balladái olaszul
Francesco Sirola, kinek már több fordítását ismerjük magyar költőkből...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98