Dtum
Login with Facebookk
1910 | Október

A szolnoki művésztelep kiállítása

A főváros szomszédságában a napokban érdekes kiállítás nyílt meg, a szolnoki művésztelep festményeinek kiállítása. A szolnoki művészkolónia csak úgy, mint a nagybányai, a modern művészeti mozgalmak eredménye; czélja közvetlenül belehelyezni a művészt a természetnyujtotta impressziók tömegébe, megszabadítani őt a nagyváros hangulataitól, zajos, munkagátló életétől s különösen a nagyvárosokban mindig erősebb művészeti tradiczióknak az egyéniség szabad kifejlődését akadályozó befolyásától.


Szolnok határtalan síkságával, tiszaparti füzeseinek poézisével, Tisza s a Zagyva tavaszi áradásaival, nyarának vakító verőfényével, nemkülönben tősgyökeres népének tömérdek, színekben gazdag néprajzi motívumaival, régóta lekötötte már a művészek érdeklődését. A hetvenes években itt festett Pettenkofen, a híres osztrák festő, ki legnagyobb sikereit magyar tárgyú képeivel aratta, a nyolczvanasokban Aggházy, Ébnert Bihari Sándor, majd utóbb Fényes Adolf itt alkották ismert népies tárgyú képeiket.


Szolnok fel volt fedezve, s midőn a nagybányai után egy újabb telep alapítására került a sor, a választás reá esett. Összefogtak az állam, a város, a művészek, a megye gazdag birtokosai s megalapították a kolóniát, mely 1903-ban nyilt meg. A telep a Zagyván túl, a város végén, a régi szolnoki vár kertté alakított területén épült, melyet a város engedett át. A régi várromokból készült a telepnek messzire ellátszó régies tornya.

 

Két terjedelmes, vadszőlővel befuttatott árkádos házban igen mérsékelt bérért tizenkét műterem és lakás áll a festők rendelkezésére; a fiatalokat még ösztöndíjak is támogatják. Érdekes a művészeti egyesületnek az a rendelkezése, hogy ha egy műterem megüresedik, az új tag felvétele felől maguk a művészek határoznak, nemkülönben az is, hogy a tagok évenként két művüket az egyesületnek tartoznak átengedni, melyek közül a legméltóbbakat a Szolnokon tervezett muzeum részére választják ki.


Az első törzstagok Bihari, Fényes, Olgyay, Mihalik, Szlányi, Pongrácz voltak, majd Zombory Lajos, az állatfestő. Számos fiatal ösztöndíjas követte őket.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98