Dtum
Login with Facebookk
1910 | Október

Egy király bukása - forradalom Portugáliában

Rövid néhány héttel azután, hogy Európában, a montenegrói fejedelem avanzsálásával egy új király és új királyság támadt, egy régi királyság – becsukta a boltot. Megszünt királyság lenni és igen fiatal, szinte gyermekifjú uralkodóját, Manuel portugál királyt alig két esztendei trónbirtoklás után – nyugalomba küldte. A Braganza-ház uralma és vele a királyság is megszünt Portugáliában, a mely Francziaország és Svájcz után immár a harmadik köztársaság lett Európa országai között.


A lisszaboni forradalom, a mely a fiatal II. Manuel uralkodásának oly korai véget vetett, igazában hamarább kezdődött, mint ennek a szerencsétlen fiatal királynak az uralkodása. E forradalom tüze már régen égett Portugália földje alatt és ennek a földalatti tüznek egy kitörése volt az is, a mi Manuelt ezelőtt két esztendővel, tizenkilencz éves korában váratlanul és tragikus körülmények között a trónra juttatta. Még élénk emlékezetünkben van, a mi akkor történt.

 

Tudjuk, hogy Manuel atyját, Karlosz királyt és legidősebb fiát, a trónörököst Lisszabonban nyilt utczán lőtték agyon az összeesküvők és a most detronizált király, Manuel is golyót kapott a karjába. A merényletből akkor nem lett forradalom, mert a katonaság hű maradt a dinasztiához és a monarchikus pártok is összefogtak a királyság és a királyi ház megvédésére, Manuel pedig, a ki meggyilkolt atyja és testvére véres holttestein keresztül lépett a trónra, sietett fogadalmat tenni, hogy az alkotmányt tisztelni, a nép szabadságát respektálni és a sérelmeket orvosolni fogja. E fogadalom erejét bizonyítandó, még arról is lemondott, hogy atyja és testvére elpusztítóit üldözze, a gyülölt Frankó miniszterelnököt pedig, a kit atyja diktátori teljhatalommal ruházott föl és a ki a merénylet után ijedtében elmenekült, az országból kitiltotta.


Ezek az intézkedések és a király igéretei a lelkeket lecsendesítették és azok izgatását is szelidebbé tették, a kik a királyság megszüntetését és Portugáliának köztársasággá való átalakulását követelték. Sajnos azonban, a fiatal király hamarosan elrontotta a dolgát. Folyton hangoztatta ugyan alkotmányos érzését, de a cselekedetei ellentétben voltak a szavaival. Az alkotmányos közszabadságokat megszorította, a sajtószabadságot elnyomta, a papság hatalmát megnövesztette, az ellenzéki politikusokat üldözte és – a mi a nagy szegénységben sinlődő, súlyos adókkal nyomorgatott népet különösen elkeserítette – folytatta azt a féktelenül pazarló életmódot, a mi atyjának is vesztét okozta. Erkölcs dolgában se volt valami kényes. Egy párisi tánczosnő volt a kegyeltje, a kinek a királyi palotában rendeztetett be lakóosztályt és a ki az udvari ünnepségeken is megjelent.


Ez az életmód fájdalmas kiábrándulással, csalódással és keserűséggel töltötte el Portugálai népét, a mely most már tömegesen csatlakozott a köztársasági választások után a királyhű pártoknak már alig volt valami kis többségük a köztársasági párttal szemben. Már ekkor látni lehetett, hogy Manuel trónja inog, de szinte bizonyossá lett végzete abban a pillanatban, mikor kiderült, hogy már a hadsereg se tart vele. Különösen a tengerészek nyiltan tüntettek republikánus érzelmeikkel. A katonaság elégedetlenségének oka az volt, hogy a hadsereg fejlesztésére szánt összegek nagy részét szintén a királyi család tékozlása emésztette föl.


Lázadott tehát a polgárság és lázongott a hadsereg is. Ilyen körülmények között nem is kellett különös jóstehetség annak megjövendölésére, a mi valósággal meg is történt. A külföldön is jól látták a dolgok állását és valószínüleg ezeknek a viszonyoknak is volt része benne, hogy a fiatal király a hatalmas európai dinasztiák herczegnői közül nem kapott feleséget, pedig az anyja, Don Karlosz özvegye nagyon szerette volna megházasítani.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Utczai tüntetés Liszabonban a forradalom előtti napokban Forradalmárok Liszabon utczáin A szabadság mámora Liszabonban Braga Teofil, a portugál köztársaság ideiglenes elnöke
Cikk-ajánló
Megszakadtak a moszkvai angol-francia-szovjet tárgyalások Megszakadtak a moszkvai angol-francia-szovjet tárgyalások
A jelenlegi Moszkvában folyó francia-angol-szovjet tárgyalások a hét...
Hatalmas légoltalmi és repülőgépkiállítást rendez a Nemzetközi Vásár Hatalmas légoltalmi és repülőgépkiállítást rendez a Nemzetközi...
Három hét mulva, április 30-án megnyílnak a Budapesti Nemzetközi...
A szinek hatása az érzékekre
Érdekes megfigyeléseket közölt nemrég egy német fiziológus arra a...
Jehova egyik tanuja nem engedte fiait leventeoktatásra Jehova egyik tanuja nem engedte fiait leventeoktatásra
Bodroghalom községben foglalkoztatás előtt a csoportparancsnok...
Bajnoki mérkőzések Bajnoki mérkőzések
A bajnoki mérkőzések őszi fordulója szeptember 28-án kezdődik és...
Egy koaliciós kormány lehetősége Egy koaliciós kormány lehetősége
A mi a legújabb kihallgatásokról a nyilvánosságra kiszivárgott, az...
Basch Andor kiállítása
Basch Andor a lassan kiérlelődő tehetségek közé tartozik....
Budapesti Torna Club Prágában diadalmasan szerepelt csapata Budapesti Torna Club Prágában diadalmasan szerepelt csapata
Mai képünk a Budapesti Torna Club azon csapatát ábrázolja, mely a...
Hercegek a békéért
Sixtus és Xavér, az antant hadseregekben harcoló hercegek, a Habsburg...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98