Dtum
Login with Facebookk
1910 | Szeptember

Kis gazda rovat

Fejőstehenek nevelése

Legczélszerűbb a fejőstehenekké leendő borjakat azonnal elválasztani anyjuktól és úgy táplálni.
Ha a borjak tetszés szerint szopnak, rendszerint többet isznak, mint kellene; ezáltal az elhízásra lesznek hajlandók, mi a tehénképpen használandó üszőre épen nem előnyös. Ezáltal nemcsak tejet takarítunk meg, mi pénzt ér, de fejés közben a tőgy jobban ingereltetvén, tökéletesen fejlődik ki. 

Tekintettel arra, hogy a borjú oltógyomra kicsiny, azt eleintén többször itassuk.
Brümmer mérései szerint az újszülött borjú oltója körülbelül egy liter űrtartalmú. Ha a borjú 34-40 kilogrammot nyom és napi tápláléka 1/6–1/7 -részének megfelelően 5-6 liter, akkor, ha napjában csak háromszor itatjuk, egyszeri itatásra két liter tejet kellene adnunk; a gyomorban azonban csak egy liter tej találván helyet, a tejfölösleg vagy a bendőbe jut, vagy pedig a belekbe kerül és kellőképen ki nem használtatik.

Ügyelni kell arra, hogy a borjú igen mohón ne nyelje a tejet, mert a nagy kortyok következtében a nyelőcső kitágulván, sok tej kerül a bendőbe, itt azonban meg nem emésztetik, de erjedésnek indul, gázok keletkeznek, melyek a borjút felfújják és kellemetlenséget okoznak.

Két hét elteltével az oltógyomor űrtartalma már három liternyi lesz s a borjú — abban a föltevésben, hogy egy liter tej egy kg. súlygyarapodást okoz — 50 kg. súlyú lesz és napi adagja 8-9 literre tehető, ez időtől kezdve a borjút háromszor itathatjuk napjában és minden itatásra három liter tejet számíthatunk.

Noha a fejős tehenekké leendő borjakat hizlalni nem szabad, velök négy hét elteltéig teljes, lefölözetlen tejet etessünk és csak akkor kezdjük lassan a lefölözött tejre szoktatni. A tejpótszerek könnyen emészthetők s teljesen megfelelők legyenek és tőgymelegen kell azokat etetni. A teljes tej elhagyásával a napi adagból zsir hagyatik el, a pótlék ebből az okból elegendő zsirt tartalmazzon és nem elegendő azt lisztfélékkel pótolni. A pótszer állati zsiradékot tartalmazzon és csak később pótolható növényi zsírral. 


A szőlő szállítása
 
Fontos kérdése ez a szőlőgazdászatnak.
Mert eddig is az volt a baj és így kár, hogy a magyar gazda nem igen ért a szőlőcsomagoláshoz. Legalkalmasabb a szőlőszállításra a kosár. A kosár ruganyos lévén, legtöbb védelmet nyújt az összerázás ellen.

Figyeljünk a kosárba való csomagolásnál is a következőkre :
1. Legyen a csomagolás tömött. Ha jó tömött a csomagolás, azaz, ha minden hézag jól, gondosan ki van töltve, akkor a gyümölcs nem fog a csomagban zötyögni. Pedig ez a fődolog ám!
2. Tegyünk a kosár fenekére finom papirt vagy faforgácsot. Arra tömötten egy sor szőlőt. Rá tiszta papirost, vagyis borítsuk be. Így felváltva rakjuk meg a kosarat nemcsak a szinéig, hanem még azon felül is, hogy a fedél a szőlőt gyöngén beszorítsa, hogy annál tömöttebben essék egymásra.
3. Ne legyenek a fürtökben kifakadt vagy rothadt szemek. Az ilyen szemeket ollóval kell gondosan kimetszeni. Elég egy rosz szem, hogy a többiek is megromoljanak az úton.
4. Inkább vastagabb héjú szőlőt csomagoljunk. 


A pinczebogár irtása

A százlábu pinczebogár a hűvös, sötét helyeket kedveli és ha valahol egyszer befészkelődött, nehezen pusztítható.
Igen czélszerű egy nagy békát a pinczébe tenni, ez nemcsak a százlábut, de az apró csigákat és egyéb férgeket is fölfalja.

Ha nincs ételnemű a pinczében, el lehet benne szórni kátrányba mártott forgácsot, ennek szaga kiűzi a férgeket.

Sokat el lehet, ha kivájt répát vagy burgonyát raknak szét a pinczében, azokba belemásznak és így sokat lehet összegyűjteni.

Mivel nagyon szeretik a nedvességet, szárítani kell a pinczét, több helyen szétrakva égetett, oltatlan meszet, mely magába szívja a nedvességet, vagy a falakat aszfaltpéplemezzel borítani. Sokat kell a pinczét szellőztetni.

<<
<
1
2
3
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Szőlő-pásztor (Pataky László rajza) Guggolva fejés Ászkarákok, jobbról a pincebogárral
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98