Dtum
Login with Facebookk
1910 | Szeptember

Három új kulturális intézmény Győrött

Három hajlékot emelt legközelebbi időben a tanuló-ifjuságnak és eképen a kulturának Győrött a keresztény szeretet: egyet a fejlettebb igényű papnevelésnek, a másikat a középiskolai diákságnak s a harmadikat a tanítójelöltek ifjú seregének.

 

Mind a háűrom intézetet szeptember 18-ikán avatja fel a győri püspök, gróf Khuen-Héderváry Károly miniszterelnök és gróf Zichy János kultuszminiszter urak, valamint a győri hivatalos és társadalmi előkelőségek részvétele mellett.


A felséges kápolnában s a középiskolai növandékpapságnak szánt oratoriumban végzik az ifjak közös vallási gyakorlataikat. A nagy kápolna hármas oltárképet, melynek középső része hazánk Nagyasszonyát, két oldalképe pedig az ifjuság két védőszentjét: Szt. Imre herczeget és Szt. Alajost ábrázolja, — a püspök nőtestvére, gróf Erdődy Gyuláné, szül. Széchenyi Emilia grófnő festette. Az oltárkép szivet-lelket emelő művészi alkotás. A konyhában és betegszobákban a szolgálatot jólelkű irgalmas nővérek látják el.


A második intézmény, mely megbővített alakjában ugyanazon alkalommal nyílik meg: a középiskolai kath. internátus. Harmincz növendékkel már 1906. év óta működik, - és most 100 növendéknek szánva, 100 apának-anyának szivéről távolítja el a fekete gondot, hogy kinek kezére bízzák édes drága gyermeküket.


Széchenyi püspök, dr. Fehér Ipoly főapáttal, mint a győri főgymnasium kegyurával karöltve, cselekvésre szólítottuk a győri és a szomszédos megyék társadalmát, úgy, hogy csakhamar több mint 100,000 korona gyűlt össze, melyhez Frigyes királyi herczeg, Esterházy Miklós herczeg gróf Széchenyi Miklós püspök, Fehér Ipoly főapát, gróf Wenckheim Frigyes, a győri székeskáptalan tagjai együtt 10—10,000, gróf Eszterházy Miklós Móricz és Lévay Henrikné báróné 5—5000 koronával járultak.

 

Ez alap folyton növekedve, elégséges volt az építkezések befejezésére. Az intézet fentartását az internátusi bennlakók évi 600 koronás tartásdíja biztosítja. Ez aránylag csekély összegért az ifjak minden anyagi és szellemi szükségleteiről gondoskodik az intézet.

 

Lakó-, tanuló- és hálóhelyiségeiken kívül a tornaszerekkel ellátott nagy udvar a növendékek egészséges, vidám kedvét folyton ébren tartja, - a jólelkű, gondos elöljárók szeme pedig folyton őrködik, hogy az ifjak tanulásukban szorgalmasak, társalgásukban műveltek, lelkökben vallásosak, életükben erkölcsösek, — minden ízökben magyarok legyenek.


A harmadik új intézmény, a püspök költségén fentartott tanítóképző-intézet (praepa-randia) növendékeinek, a tanítójelölteknek egy régi épületbe helyezett internátusa, melyben az ifjak lakást és teljes ellátást nyernek 34 korona csekély havi díjért. A tanítójelöltek eddig elszórva a város különböző részeiben, - szegénységök folytán bizony nem a megfelelőbb helyeken lakhattak, s most bevonultok az új szemináriumba átköltözött középiskolai növendékpapok nagyarányú házába, mely termeivel, udvarával, felügyeletével igazi istenáldás a jövő tanítók testi-lelki nevelésére.


Ugyanebbe az épületbe költözött a már régibb keletű, de újabban rendkívül keresett püspöki tápintézet, melyben a város minden rangú és rendű iskoláinak férfinövendékei (most 210-en) kapnak havi 14 koronáért tisztességes ebédet, és vacsorát.


Ezeket az intézeteket és intézményeket alkotta Győr püspöke az arra szánt alapok felhasználásával, a maga, egyházmegyéje, részben a keresztény társadalom kikért áldozatkészségéből. Méltó elismerés száll mindazok felé, kik a magyar tanulóifjúság bármely részének hasznára munkálkodnak, mert e munkájuk ereje édes magyar hazánk üdvére szolgál.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Győri képek A szeminárium főhomlokzata a Püspökvárral A győri új szeminárium
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98