Dtum
Login with Facebookk
1911 | Április

A monacoi motorcsónak meeting

A szép középtengeri kikötő, a Cote d’Azur gyöngye ez évben is középpontja maradt a világ motorcsónaksportjának, amelybe Európa minden hajóépitő népe elküldi képviselőit. Természetesen a franciák dominálnak a meetingen, kiváltkép az altaluk bejelentett csónakok nagy számával, de Németország és Anglia komoly konkurenciát csinálnak a franciáknak, akárcsak az automobilizmus terén.


A meeting bevezetője egy motorcsónak kiállitás volt, melyet Flach miniszter nyitott meg számos szakember jelenlétében. A kiállitáson a nevezett 130 csónak közül 82 volt jelen. A nagy versenyhajók csoportjában ezuttal öt hajó szerepel s ezek közül három angol és kettő francia.

 

A Maple Leaf ezuttal az angolok favoritja egy 12 méter hosszu Thornykraft által szerkesztett csónak, amely léperős fenekével közeledik a hydroplánokhoz, egyébként azonban inkább a rendes csónakformát tartja be. Két kb. 350 l.e. tizenhét V-hengeres motorcsoporttal van ellátva.

 

Angol források szerint e csónak a próbáknál közel 90 kilométernyi sebességet ért el. A franciák reménye a Clement-Despujols alakjára nézve csaknem teljesen egyezik a tavaly eredményesen szerepelt Brasier- Despujols és Due I. csónakokkal. Az eredetileg ezen csónaknak szánt Brasier motor nem készülvén el idején, egy 160 mm furatu, 240 mm löketü léghajómotort épitettek a csónakba, amelylyel állitólag 85 kilométeres sebességet képes a csónak kifejteni.

 

A kisebb versenyhajók között, tavalyi ismerősökön kívül (Cocorico, Labor V., Rapiére III.) néhány érdekes uj tipust is találunk. Ilyen az angol Miranda, amely ugyszólván kisebbitett mása a Maple-Leafnak, Ravand hydroaeroplánja a Flying Fish és a Fabre- féle hydroaeroplán, mindkettő Gnome motorokkal.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
monacoi motorcsónak meeting monacoi motorcsónak meeting
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98