Dtum
Login with Facebookk
1911 | Augusztus

A horvát bán kellemetlen afférja Budapesten

Kellemetlen afférje támadt mult hétfőn a Budapesten időző Tomasics Miklós horvát bánnak a dunaparti korzón. A mi közben a kioszk előtt csendes beszélgetésbe merült Cháavral Levin horvát belügyi osztályfőnökkel, egyik elkeseredett honfitársa, Matucsek Emánuel nevü gyógyszerész orvul megtámadta a botjával. Tomasics, a ki karosszékben ült, a váratlan inzultus után felugrott és szembe fordult támadójával, a ki ujra feléje sujtott. Cháavrak Merénylet a horvát bán ellen.


Az osztályfőnök védelmére kelt a bánnak, esernyőjével a gyógyszerész felé sujtott, de nem találta, mert a támadó hátra felé való ugrással kerülte el az ütést. A népes korzón kinos feltünést keltett a Tomasics elleni inzultus.


A déli sétájukban megzavart emberek gyorsan odasereglettek az affér helyére és izgatottan érdeklődtek a támadás részletei és oka iránt. A tumultusban senki sem gondolt arra, hogy lefogják a bán támadóját, a ki a zürzavarban minden fennakadás nélkül tovább állott.

 

Tomasics Miklós bán azonban megismerte bántalmazóját, a ki utóbb önként jelentkezett a főkapitányságon. Kihallgatásakor azt állította, hogy Tomasics megfosztotta őt attól a patikától, a melyet a bán elődje engedélyezett neki Czirkvencziára és e fölött való elkeseredésében vetemedett a Tomasics ellen elkövetett merényletre.

 

A bánt elhalmozták részvéttáviratokkal, a király megbízásából Schiessl érdeklődött Tomasics állapota iránt.

 

Matusek Emánuelt a főkapitányság letartóztatta, de később szabadlábra helyezték s folyik ellene a büntető eljárás. Hazatérte után kiutasították Zágrábból.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98