Dtum
Login with Facebookk
1911 | Augusztus

Terméseredményeink és a hamu alatti vagyon

A hivatalos jelentések szerint a folyó évben országunkban 46.170,500 métermázsa búza, 12.650,000 mm. rozs, 15.075.800 mm. árpa és 12.358.600 mm. zab termést várhatunk. A kalászos termés eredményeivel e szerint meglehetünk elégedve, mert az lényegében egészen megközeliti a mult évi közepesnél jobb termést és jóval fölülmulja az 1909. évi gyenge és az 1908. évi elég jónak nevezhető termési eredményt.

Ezen eredményt igen kedvezően befolyásolja a Bánátnak, Bácskának és a Tiszavidéknek jó termése, ellenben gyengitette az, hogy a felvidék és egész Erdély csak közepes termésben részesül.

A burgonya és tengeri terméskilátások azonban már nem oly kedvezőek, mint a kalászos termésé. Mindazonáltal ezek is elég jó eredményt igérnek és ha az időjárás a legközelebbi hetekben kedvező lesz, a tényleges eredmény kielégitő is lesz.

Nagy szó az hazánkban, ha a terméseredmények kielégitők, mert nehéz, igen nehéz terhek vannak rajtunk, melyeket legnagyobbrészt termésünknek kell viselnie. Iparunk még nem oly fejlett, hogy az hozhatná meg a terhek fedezetére szükséges összeg jó részét, ha tehát a termési eredmények rosszak, azt megsinyli a zsenge ipar is, a kereskedelem is és maga az egész ország.

Talán alig van ország, melynek sorsában a termési eredmények nagyobb szerepet játszanának mint a mienkben és alig van ország, melynek a termés és egyáltalán a vagyon oly nagy ellenségével kellene annyit küzdenie, mint a mienknek.

A tüzvészt értjük, mely folyton leselkedik vagyonunkra és mint a napilapok jelentéseiből látjuk, oly eredménynyel, hogy az nagyon is szamitásba veendő.

Lapunk ezen számának egyik cikkében „nyári tüzek” cim alatt foglalkozunk ezen körülménynyel és felsorolunk néhány esetet, melyekben le van irva, hogyan került hamu alá az imént learatott termés, a takarmány, ingatlan stb. stb. és utaltunk is arra, hogy milyen nagy baj az, ha ezek az elveszett értékek meg nem térülnek, mert tüz ellen biztositva nem voltak.

Sok, nagyon sok nálunk az ekként tönkre menő érték, mert még sokan nem tanulták meg azt, hogy nemcsak dolgoznunk, de munkánk eredményét helyesen gondolkozva és észszel megvédenünk is kell. És azok, akik minden figyelmeztetés és jó tanács ellenére sem biztositanak, nemcsak önmaguk mennek tönkre, de csorbitják, kisebbitik az ország vagyonát is, mert elpusztult értékeik meg nem térülnek, a lakosság szegénysége az országnak is szegénysége és a helyett, hogy az ország számithatna arra, hogy jómódu lakosai kellő arányban viselhetik a megfelelő terheket, még reá hárulnak terhek a tönkrement embereknek a lehetőség szerint való segélyezésével.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Falusi udvar (Szentmiklóssy Zoltán rajza) Cséplés Marhavásár
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98