Dtum
Login with Facebookk
1911 | Augusztus

Védőreform és pénzügyek

A tárgyalás alatt álló védőreform, mely a kétéves katonai szolgálat meghonositása folytán lényeges létszámemelést kontemplál, már csak ez utóbbi körülménynél fogva is a katonai kiadások lényeges szaporodásával van egybekötve. A pénzügyminiszter tisztában volt vele első perctől fogva, hogy hogyan lehet a harcot a véderőjavaslat ellen a legsikeresebben felvenni és eleve gondoskodott róla, hogy a reform pénzügyi jelentőségét leszállitsa. 

Lukács László ezuttal szokása ellenére meglehetősen optimista, aminthogy a magyar pénzügyminisztereknek általában az a fátumuk, hogy valahányszor katonai kiadásról van szó: az állami háztartást mindig rózsás szinben kell festeniök, de a rózsaszinü szemüveget azonnal leteszik, mihelyt belügyi, kulturális vagy közgazdasági kiadásokról van szó. 

Szerinte a katonai reform által okozott pénzáldozatok nem fogják kimeriteni a magyar állam teljesitőképességét és államháztartásunk természetes fejlődését egyáltalán nem haladják meg. Hogy a mérleget ily kedvezőnek tüntethesse fel, egyrészt a közös vámbevételek állandó megnövekedését tételezi fel, másrészt a magyar állam bevételeinek állandó évi természetes gyarapodását bizonyosra veszi. 

Az az évi mintegy 30 millió kiadási többlet, amelyet a pénzügyminiszter taksálása szerint is a védőreform okozni fog, s a melynél egyáltalán nincs tekintetbe véve a hadügyi kiadásoknak teljes biztossággal bekövetkezendő további megnövekedése, feltétlenül szükségessé teszi, hogy a pénzügyminiszter uj bevételi források után nézzen és az adócsavart az eddiginél is erélyesebben müködtesse.

Uj bevételi forrásul pénzügyi kormányzatunk a fogyasztás mind intenzivebb kiaknázását tekinti.
Ez a nizusa pénzügyi politikánknak világosan kiderül abból, hogy a jelenlegi kormány 1 1/2 esztendős uralma óta mindaz, ami a fogyasztással összefügg, lényeges drágitásnak lett alávetve. A dohánygyártmány árának szinte brutális megdrágitása, a szeszadó felemelése, a zacharin-, a gyufa-monopolium egyes etappjai eme fogyasztást megadóztató politikának, mely a vasuti áru-és személydijszabás megdrágitásával ujabb merényletre készül a nagyközönség zsebe ellen. 

A védőreform igenis nagy pénzáldozatokat jelent az országnak.
Ezt tagadni nem nyilt és becsületes politika. Annyit pedig feltétlenül megkivánhat az ország, hogy ennek a reformnak pénzügyi hatásáról tiszta és áttekinthető képet mutassanak neki. Azzal a táblázatos összegezéssel, amelyet pénzügyminiszter a pénzügyi bizottság elé terjesztett és amely sommásan foglalja össze a reform által okozott több-kiadást, a közvélemény be nem érheti. Itt nyilt kártyákkal kell játszani. Tessék előállni a részletes adatokkal!

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98