Dtum
Login with Facebookk
1911 | Augusztus

Elkobzott ujság

A budapesti ügyészség a „Nap” czímű napilap augusztus 18-iki számát királysértő vezérczikkért elkobozta, a budapesti polgármester pedig a laptól az utczán való elárulás jogát megvonta. Ez a lépés a sajtó és az ellenzék körében nagy megütközést keltett.

 

Augusztus 21-én a Budapesti Ujságirók Egyesülete választmányának határozata alapján Herczeg Ferencz, Márkus Miksa, és Purjesz Lajos a képviselőházban felkeresték Khuen-Héderváry Károly gróf miniszterelnököt, Purjesz Lajos az egyesület főtitkára közölte a miniszterelnökkel a választmány szombati határozatát s kifejtette hogy a közigazgatási hatóság határozata beavatkozás a birói eljárásba s ellenkezik az 1848: XVIII. t.-cz. szellemével, mely szerint gondolatait mindenki szabadon terjeszteti.

 

Gróf Khuen-Héderváry Károly miniszterelnök erre azt felelte hogy igaz, hogy a gondolat szabad terjesztésének korlátozása a törvénybe ütközik, de a kolportázs nem jog, hanem csak kedvezmény. Míg néhány lap őt s a kormányt részesítette erős támadásban, nem törődött vele s egy pert is indított. Ez az első per.

 

A közigazgatási hatóság eljárása teljesen független a birói eljárástól. De már most egész őszinteséggel kijelenti, hogy ha felebbezés útján az ügy hozzá kerül, a polgármester határozatát helyben fogja hagyni. Nem azért van diszkreczionális joga, hogy azzal a maga teljes felelősségére nem éljen, ha szükségét látja.

 

Hasonló feleletet adott a miniszterelnök a képviselőházban gróf Batthyány Tivadarnak, a ki sürgős interpelláczióban intézett ellene ezért a dologért támadást. A többség helyeslőleg vette tudomásul a választ és ugyane napon a kereskedelmi miniszter a lapnak pályaudvaron való árulását is betiltotta.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98