Dtum
Login with Facebookk
1911 | Augusztus

Gyomornedv a fényképezésben

Egy német tudós előadást tartott arról a felfedezésről, hogy ő nemcsak exponált lemezeket, de pozitiv képeket is előhivott gyomornedvvel. A fényképező technikával elméletileg foglalkozók tudták már régebben, hogy a képelőhivó-folyadékok, különösen azok, a melyek a szénnyomatok előállitásánál használatosak, összetételükben az emésztőnedvek összetételeivel azonosak.

Tudósunk abból az ismert fototechnikai tudásból indult ki, hogy a szénnyomatok a gelatin tulajdonságainak az alapján állították elő, a mikor ugyanis a lemezen épp ugy, mint a papiroson a megvilágított részek krómmal való kezelés után elvesztik a vizben való oldhatóság tulajdonságait. Igy sikerült neki a megvilágított és meg nem világitott képrészek között egy erős elválasztást létesíteni. Itt látta tudósunk a biológiai eljárásnak egy uj lehetőségét. Vizsgálta ezeknek a vegyi szereknek elváltozását más vegyi szerekkel való kapcsolat után s arra a felfedezésre jutott, hogy a gyomornedv összetételénél fogva fotográfiai eljárásra igen alkalmas.

Kisérletezett először egy mesterséges emésztő-keverékkel, a melynek alkotó részei voltak: egyszázalékos pepszinoldat és sósav. Ezzel a vegyi szerrrel előhivta egyik felvételét, a melyet felső képünkben mutatunk be. A kép még szakértők előtt sem árulja el azt a sajátságát, hogy nem a rendes, fotografiai iparban használatos vegyi szerekkel került a napfényre, hanem a gyomornedvnek megfelelő mesterséges emésztő-keverékkel, csupán abba tér el, hogy a gelatinanyag, a mely a fényérzékeny anyag egyik alkotórésze, a gyomornedvvel való kezelés következtében a fény hatásának sokkal intenzivebb mértékben ellenáll.

Ebből viszont azt a gyakorlati eredményt lehet levonni, hogy lehetséges olyan lemezek gyártása, a melyekkel nem kell annyira óvatosnak lenni, mint az eddigi lemezekkel, mert megfelelő előhivó anyag a gyártási anyaggal összeillő eljárás után azonosan jó és éles képet tud elénk varázsolni. A mesterséges emésztő-keverék után ugyanezt az eljárást a természetes gyomornedvvel próbálja meg. E czélból először tengeri nyúl, majd békák, azután majmok, végül az ember gyomornedvét vonja ki megfelelő segédeszközei utján s bizonyítékát kapta kisérletei helyességének.

Alsó képünkön tiszta emberi gyomornedvet használt kisérleti igazolására. Tett három gelatinszalagot, ugy érzékenyítve, mint az a fényképezőlemezeken van. A római egyessel jelőlt szalag teljesen meg van világitva, ez a gyomornedv hatásának csaknem teljesen ellenállott, csupán az alsó félen látható egy ködszerü bevonás. A kettessel jelőlt szalag félig volt megvilágítva, ez már csaknem elméletileg is a fél részen nem tudott ellenállani a gyomornedv hatásának, a meg nem világított hármas számu szalag teljesen a gyomornedv hatásának eredményét mutatja.

Ezzel tehát bizonyitja azt, hogy ha a krómgelatin a fényhatása alatt olyan elváltozást mutat, hogy elveszti a vizben való oldhatóságának tulajdonságát, kell lenni egy olyan párhuzamos elváltozásnak, a mely fellép akkor, ha a krómgelatint a gyomornedv hatása alatt állva nem teszszük ki a fény hatásának. Ez a párhuzamos eljárás éppen a gyomornedv alkalmazása, a mely így bevonult a fotoiparba, mint előhívó szer. Természetesen a gyakorlatban nem a természetes gyomornedvet fogják használni, hanem a mesterségeset, a melynek gyártása semmiféle technikai nehézséget nem okoz.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az emberi gyomornedvvel végzett kisérleteket ezzel a három gelatin-fényérzékenyszalaggal bizonyitotta a gyomornedv alkalmazását felfedező tudós Ennek a képnek az ad igen nagy érdekességet, hogy az előhivásnál vegyi szerül az emberi gyomornedv szolgált
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Ki informálta a Völkischer Beobachter-t a bonyhádi rémségekről? Ki informálta a Völkischer Beobachter-t a bonyhádi rémségekről?
A bécsi Völkischer Beobachter rémregényébe illő...
 A pesti villamos A pesti villamos
A pesti villamost a jövőben felfogják használni arra is, hogy...
A MAC csapata diadalmaskodott a Thomka-emlékversenyen A MAC csapata diadalmaskodott a Thomka-emlékversenyen
A mai vasárnap volt az utolsó alkalom, hogy futóink bebizonyítsák...
A czár nem fogadja a szerb királyi párt A czár nem fogadja a szerb királyi párt
A szerb királyi pár még mindig nem mehet a czár elé. A szerb kormány...
A világegyetem tágulása, a nehézségi tér A világegyetem tágulása, a nehézségi tér
A Mt. Wilson-csillagdában végzett megfigyelések tehát azt mutatják,...
Szolnoki vasúti felüljáró Szolnoki vasúti felüljáró
Horthy Miklós, Magyarország kormányzója jelenlétében avatták fel az...
Három év után ismét Hennyei HTVK nyerte meg a párbajtőrbajnokságot Három év után ismét Hennyei HTVK nyerte meg a...
A késő éjszakai órákban ért véget az 1941. évi párbajtőr egyéni...
Betörők jártak Kodály Zoltán és Titkos Ilona villáiban Betörők jártak Kodály Zoltán és Titkos Ilona villáiban
Vasárnapra virradó éjszaka betörők jártak Titkos, Rege út 14. szám...
Olasz parasztok karácsonya Olasz parasztok karácsonya
Az olasz nép nagyon vallásos s a legkisebb faluban is uton-utfélen...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98