Dtum
Login with Facebookk
1911 | Augusztus

Gyomornedv a fényképezésben

Egy német tudós előadást tartott arról a felfedezésről, hogy ő nemcsak exponált lemezeket, de pozitiv képeket is előhivott gyomornedvvel. A fényképező technikával elméletileg foglalkozók tudták már régebben, hogy a képelőhivó-folyadékok, különösen azok, a melyek a szénnyomatok előállitásánál használatosak, összetételükben az emésztőnedvek összetételeivel azonosak.

Tudósunk abból az ismert fototechnikai tudásból indult ki, hogy a szénnyomatok a gelatin tulajdonságainak az alapján állították elő, a mikor ugyanis a lemezen épp ugy, mint a papiroson a megvilágított részek krómmal való kezelés után elvesztik a vizben való oldhatóság tulajdonságait. Igy sikerült neki a megvilágított és meg nem világitott képrészek között egy erős elválasztást létesíteni. Itt látta tudósunk a biológiai eljárásnak egy uj lehetőségét. Vizsgálta ezeknek a vegyi szereknek elváltozását más vegyi szerekkel való kapcsolat után s arra a felfedezésre jutott, hogy a gyomornedv összetételénél fogva fotográfiai eljárásra igen alkalmas.

Kisérletezett először egy mesterséges emésztő-keverékkel, a melynek alkotó részei voltak: egyszázalékos pepszinoldat és sósav. Ezzel a vegyi szerrrel előhivta egyik felvételét, a melyet felső képünkben mutatunk be. A kép még szakértők előtt sem árulja el azt a sajátságát, hogy nem a rendes, fotografiai iparban használatos vegyi szerekkel került a napfényre, hanem a gyomornedvnek megfelelő mesterséges emésztő-keverékkel, csupán abba tér el, hogy a gelatinanyag, a mely a fényérzékeny anyag egyik alkotórésze, a gyomornedvvel való kezelés következtében a fény hatásának sokkal intenzivebb mértékben ellenáll.

Ebből viszont azt a gyakorlati eredményt lehet levonni, hogy lehetséges olyan lemezek gyártása, a melyekkel nem kell annyira óvatosnak lenni, mint az eddigi lemezekkel, mert megfelelő előhivó anyag a gyártási anyaggal összeillő eljárás után azonosan jó és éles képet tud elénk varázsolni. A mesterséges emésztő-keverék után ugyanezt az eljárást a természetes gyomornedvvel próbálja meg. E czélból először tengeri nyúl, majd békák, azután majmok, végül az ember gyomornedvét vonja ki megfelelő segédeszközei utján s bizonyítékát kapta kisérletei helyességének.

Alsó képünkön tiszta emberi gyomornedvet használt kisérleti igazolására. Tett három gelatinszalagot, ugy érzékenyítve, mint az a fényképezőlemezeken van. A római egyessel jelőlt szalag teljesen meg van világitva, ez a gyomornedv hatásának csaknem teljesen ellenállott, csupán az alsó félen látható egy ködszerü bevonás. A kettessel jelőlt szalag félig volt megvilágítva, ez már csaknem elméletileg is a fél részen nem tudott ellenállani a gyomornedv hatásának, a meg nem világított hármas számu szalag teljesen a gyomornedv hatásának eredményét mutatja.

Ezzel tehát bizonyitja azt, hogy ha a krómgelatin a fényhatása alatt olyan elváltozást mutat, hogy elveszti a vizben való oldhatóságának tulajdonságát, kell lenni egy olyan párhuzamos elváltozásnak, a mely fellép akkor, ha a krómgelatint a gyomornedv hatása alatt állva nem teszszük ki a fény hatásának. Ez a párhuzamos eljárás éppen a gyomornedv alkalmazása, a mely így bevonult a fotoiparba, mint előhívó szer. Természetesen a gyakorlatban nem a természetes gyomornedvet fogják használni, hanem a mesterségeset, a melynek gyártása semmiféle technikai nehézséget nem okoz.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az emberi gyomornedvvel végzett kisérleteket ezzel a három gelatin-fényérzékenyszalaggal bizonyitotta a gyomornedv alkalmazását felfedező tudós Ennek a képnek az ad igen nagy érdekességet, hogy az előhivásnál vegyi szerül az emberi gyomornedv szolgált
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Modern czirkáló csatahajó Modern czirkáló csatahajó
A napilapok hasábjai tele vannak a haditengerészetről szóló hirekkel,...
Agrár vagy ipari állam-e Magyarország? Agrár vagy ipari állam-e Magyarország?
A közelmult napok ingen érdekes és tanulságos statisztikai adatokat...
Munkásmozgalmak Angliában Munkásmozgalmak Angliában
Csaknem az összes entente-államokban sztrájkmozgalmak folynak...
A Tisza-kormány lemond A Tisza-kormány lemond
A választások eredményéből már a második napon kitünt, hogy a kormány...
Természetes időjósok
Minden vidéknek, kivált pedig a hegyeinek, megvan a maga csalhatatlan...
Magyar kutató a dzsungel romvárosában,  a Yucatan-félsziget Magyar kutató a dzsungel romvárosában, a Yucatan-félsziget
Milyen volt ezeknek a harcias és nagykultúrájú népeknek mindennapi...
Negyvenöt éves a röntgensugár! Negyvenöt éves a röntgensugár!
A röntgenátvilágításokról, röntgenfelvételekről, röntgenkezelésről ma...
Sértő Kálmán őszintén Sértő Kálmán őszintén
Parasztfiú. Huszonkét éves. A baranyai mezőkről jött egyenest a pesti...
A háború és a papírfogyasztás A háború és a papírfogyasztás
Ki hinné, hogy a háborúnak igen érezhető hatása van a papirfogyasztás...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98