Dtum
Login with Facebookk
1911 | Augusztus

Küzdelem az álomkór ellen

A mindennapi kenyérért küzdő ember talán nem is értheti meg azt az emberfeletti munkát, a mit a tudósok, kutatók végeznek a sötét és ismeretlen Afrika belsejében. Hány értékes emberélet pusztult el már addig, a mig a tudomány és kultúra csak néhány kilométerrel tudott az ismeretlen és rejtelmes Afrika belsejében előbbre hatolni. Utjukat állta a járatlan és járhatatlan erdő, mocsár, rohanó vizár, hegy szakadék, vagy a lakott területek vad, emberevő, fehér embert gyülölő lakossága, végül a forró égöv sok rejtelmes és veszedelmes betegsége, gyilkos mérge és melege.

Igazi hősök azok, a kik mindezzel, sőt ezeken kívül a vadállatokkal is megküzdve, végre is földerítik a még ismeretlen vidékeket, azok kincsét, rejtett javait megszerzik az emberiség vagy helyesebben országuk számára s az ott lakó, állati sorban élő embereket kiragadják ősi elmaradottságukból s megmentik őket a czivilizácziónak. Az afrikai gyarmatosítás az ott lakó bennszülöttek czivilizálása mind e mai napig sincs befejezve. Afrikának még mindig van a kultúra előtt ismeretlen vidéke s a kutatóknak ma már nem is az emberekkel és vadállatokkal kell megküzdeniök, hanem Afrikának legszörnyübb betegségével, az álomkórral.

Az álomkór olyan betegség, a mely, ha az egészséges testet megtámadja, azt a legtöbbször el is pusztítja. A tudomány kiderítette, hogy e betegségnek baczillusa van s ezt a baczilust az Afrikában élő tsetse légy terjeszti. Hosszu kutatás után megtalálták ennek a baczillusnak az ellenszerét s most már beoltások utján jelentős sikerrel küzdenek meg a betegség vérromboló hatása ellen. Felső képünkön egy bennszülött ember eltorzult arczu képét látjuk, a mint tehetetlenségében a fájdalmas roham miatt földrezuhant.

Az álomkór baczillusait a kutatás a beteg emberek véréből vett cseppekben ismerte fel. Angliában és Francziaországban külön tudomány az álomkór, a mely még ma is, bár a széruma ismeretes, állandó kutatás tárgya. Az álomkór baczillusa szabad szemmel látható parány, a mely, ha a vérbe jut, szédületes gyorsasággal szaporodik s a vérben levő sejteket megemészti, a vérkeringést lassitja, s fokozatosan okozza azokat a tüneteket, a melyek ismertetői az álomkór jelenlétének. A szörnyü betegség egyik afrikai gyarmaton Ugandában Bruce Dávid Afrika-kutató ezredes vezetése alatt egy kisérleti állomást rendeztek be, a hol majmokat tenyésztenek, hogy ezeken tegyenek próbát az álomkór elleni szérumokkal. A telepen mesterségesen tenyésztik a tsetse-legyeket, a melyeknek szurása okozza az álomkórt.

Ezeknek a legyeknek a tápláléka egy különös növényfaj, a melynek mérge kelti életre az álomkór baczillusait s ez a légy testéből a csipése révén jut az emberi vérbe. Az állomáson kellő mennyiségü ilyen baczillus van öszegyüjtve s kisérleti anyagul a majom szolgál. Mint alsó képünk mutatja a telep két háza körül apró házikók vannak oszlopokon, üveglappal fedve, s ezek mindegyikében egy-egy majom van elhelyezve. Ha a majmot álomkór-baczillussal megfertőzték, belehelyezik a ládikójába s az üveglapon keresztül megfigyelik életmüködését. Időnként kiveszik, véréből elvesznek egy cseppet parányi szurás segélyével s a vércseppet górcsövön megvizsgálják.

A vizsgálat eredményéhez képest oltják be azután a majmot a szérummal s ismét vérvizsgálattal állapítják meg, hogy eredményes-e az oltás, vagy sem. A majmok ketreczeit jól megvédik az esetleges légybehatolások ellen, de ezenkivül szabad levegőre is eresztik azokat a majmokat, a melyekkel olyan kisérletet akarnak tenni, hogy a tsetse-légygyel megcsipessék. A telepen hat orvos dolgozik s az angol kormány dusan javadalmazza őket.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az álomkór leküzdésére alapitott afrikai kisérleti telep képe Az álomkór rettenetes betegségében szenvedő afrikai benszülött képe
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98