Dtum
Login with Facebookk
1911 | December

Oktalan támadás Budapest ellen

A belügyi tárcza költségvetésének különben ugyancsak csöndes és gyors tempóban haladó képviselőházi tárgyalásába némi élénkséget, sőt izgalmat is vegyített egy néppárti képviselőnek, Szmrecsányi Györgynek a főváros vezetéséről mondott szigorú és épen nem barátságos birálata. A néppárti képviselő erősen támadta Budapest adminisztráczióját, a melyet könnyelmű gazdálkodással, sőt pazarlással vádolt és szellemének hazafiasságát is kétségbe vonta. 

A tárgy határozottan országos érdekű.
Budapest dolgai nemcsak azokat érdeklik, a kik a főváros falai között laknak. Az egész ország áldozatkészsége, reája való büszkesége és hozzá való szeretete tette Budapestet azzá, a mi: Európának nemcsak egyik legnagyobb, de legszebb, legvirulóbb és intézményekben leggazdagabb városává.

Csak természetes, hogy ez országos intézmények legalkalmasabb kerete az ország fővárosa, de viszont az is igaz, hogy ezek nélkül fölvirulása oly pazar és dús nem lehetett volna és a nemzet áldozatkészsége mindig gavallérosan előzékeny volt, a hányszor olyan alkotásokról volt szó, a melyek fővárosának díszére szolgálhattak. Egész sereg városunk lehetne nagy, pompás és viruló, ha mindazok a milliók, a melyek az adózó nemzet pénzéből Budapestnek jutottak, az ő fejlődésük ereit táplálták volna. 

Ezt megállapítjuk, a világért sem szemrehányás gyanánt, csak igazolásául annak, hogy a főváros dolgaihoz az egész nemzetnek köze van. És épen ezért tartjuk igen helyesnek, hogy a főváros adminisztrácziója ellen a parlamentben emelt vádak visszhang, magyarázat és czáfolat nélkül nem maradtak. Mert káros és veszedelmes dolog lett volna, ha belemegy a köztudatba, hogy azokkal a milliókkal, a melyek – részben az egész adózó nemzet áldozatából – Budapest intézésében kezeltetnek, rosszul vagy könnyelműen, vagy hibásan gazdálkodnak.

Minden ilyen vád ellen a leghathatósabb czáfolatúl egyszerűen oda lehet szegezni azt a letagadhatatlan tényt, hogy alig van város az egész világon, a mely sorsában a rohamos fejlődésnek azt a nagyszerű példáját mutathatná, mint a mi fővárosunk. E tekintetben csak az egyetlen Berlin az, a mely a fejlődés méreteiben fölülmúlta.

De nem szabad elfelejteni, hogy az egy ötven milliós, gazdaságilag óriási mértékben föllendült birodalom és egy hatalmas császári udvar rezidencziája, míg ellenben Budapest gyarapodását ilyen tényezők nem emelték és nem segítették, hogy akkora gazdasági élet hullámai, a milyen a német birodalomé, nem akadtak falai közé és fejedelmi palotája körül is hiányzik az az elevenség, az állandó dísznek az a ragyogó hullámzása, a mely kijár minden más ország fővárosának. 

És Budapest mégis óriássá nőtt a városok között, élete eleven gazdagságában és virulásában mégis vetekszik ama fővárosokéval, a melyeknek a fejlődés minden föltétele megadatott és nagyságával, szépségével együtt nő vonzó ereje, a mely a világ minden tájékára elhat.

Budapestet ismerik az egész világon, magasztalással szólnak róla mindazok, a kik már látták és kiváncsisággal, a megismerés vágyával mindazok, a kik csak hiréből ismerik. És nemcsak a szépsége az, a mit szárnyára vett a hír, hanem intézményeinek egész csapatja is, a melyeket mintaszerűeknek ismertek el az egész világon, a melyeknek mását sokkal régibb nagyvárosokban is hasztalan keresnők és a melyeket tanulmányozni, tudjuk, szinte állandóan jönnek ide külföldről egyesek és bizottságok, hogy a maguk hazájában is hasonlót alkossanak. 

Nincs tehát igazságos ok arra, hogy Budapest kormányzata a nemzet előtt megvádoltassék, befeketíttessék. A magyar nemzetnek joga van rá, hogy büszke legyen az ő hatalmas, viruló, szép fővárosára és nem művel jó dolgot az, a ki azon igyekszik, hogy ezt a kellemes jogát kétségessé tegye.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A budai Sárosfürdő épületének új terve Budapest székesfőváros újjáalakított tanácsának tagjai A fővárosi új gázgyár - A nagy légszesztartály alapozási munkálatai A fővárosi új gázgyár - Partépítés az új légszeszgyár területén A fővárosi új gázgyár - A nagy légszesztartály beton alapozása A fővárosi új gázgyár - A nagy gépház építése
Cikk-ajánló
Budafok és Budatétény sziklakatakombáiban 3000 ember lakik! Budafok és Budatétény sziklakatakombáiban 3000 ember lakik!
Akar-e a kőkorszakba utazni?-kérdezte orvos barátom. -Wells időgépe...
Magyarország vizipoló bajnoksága Magyarország vizipoló bajnoksága
A Magyar Athlétikai Szövetség tanácsa elvileg elfogadta azt az...
Izgalmas küzdelem után pontosztozkodás Izgalmas küzdelem után pontosztozkodás
Rég nem látott nagyszerű és izgalmas mérkőzést vívott a két csapat. A...
Lényegesen leszállították a Szovjetúnióban az élelmiszerek árát Lényegesen leszállították a Szovjetúnióban az élelmiszerek...
A kereskedelmi népbiztosság – mint Moszkvából jelentik –...
Magyarország-Olaszország 7:1 (2:0) Magyarország-Olaszország 7:1 (2:0)
Vasárnap olyan szenzációs győzelmet aratott a magyar válogatott;...
Napfoltok, napfáklyák és a csodálatos északi fény 3 Napfoltok, napfáklyák és a csodálatos északi fény 3
Mikor teljes kifejlődését eléri a fényjelenség, egyetlen pontból...
Bomba a kaszárnyában Bomba a kaszárnyában
Zomborban az a hír terjedt el, hogy az ottani kaszárnya legénysége...
Rövidek Rövidek
Borisz bolgár király és felesége vasárnap délután Londonba érkezett,...
Rabindranath Tagore és a magyar verses Tagore-fordítás Rabindranath Tagore és a magyar verses Tagore-fordítás
Európa szerte nagy meglepetést, csodálkozást, sőt bizonyos...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98