Dtum
Login with Facebookk
1911 | December

Céllövés. A katonai gyakorlatokról

A mai puskaporos világban, mikor nem tudjuk, hogy mikor kell saját érdekeinkért sikra szállni, s ha szükséges, érdekeinket fegyverrel is megvédelmezni, helyesnek tartom a honvédelmi miniszter azon intézkedését, hogy a középiskola felső osztályainak a tanulóit bevezeti és előkészíti – ha legalább némileg is – a katonai lövésgyakorlatokban.

 

Helyesnek tartom, mert bizonyos rugalmasságot kölcsönöz a sokszor – sajnos, már ily korban is – szellemileg tulterhelt ifjunak. Az ütemekre való dolgozás, a fegyver helyes fogása és tartása, a karnak és lábnak dolgozása, a különféle menetgyakorlatok élénkséggel és ügyességgel ruházzák fel az embert.


Nagyban befolyásolja azután az embernek a célzó és irányító képességét is. Mert nemcsak a biztos célponthoz szoktat, hanem megismertet bennünket a távlat helyes – pusztán szemmel való – megítélésével. És erre szükségünk van.

 

Közismert tény, hogy az ifjuság jó nagy része a szabadban nem képes magát tájékozni, a távolságot meghatározni, még kevésbé. Igen gyakran hallottam, hogy aránylag kis távolságot tulbecsültek, avagy nagy távolságot igen kicsinek mondottak. Nincsenek tisztában a távlattal. Az iskola – sajnos – erre nem tanit.

 

Pedig ha jól meggondoljuk, milyen óriási és döntő befolyással van ez mondjuk egy technikai pályára készülő ifjura, az csak akkor tudja meg, midőn szomoruan kell azt tapasztalnia. A katonai lövésgyakorlatok egyik haszna: a távlat helyes megismerése.

 

Kis távolságok megismerésével tanuljuk meg a nagyobb távolságok meghatározását. Mi most 10 méter távolságból pusztán a célpont felkeresésére szorítkozunk. A másik hasznos oldalnak a biztos célpont megtalálását tartom.

 

Szintén ismert dolog, hogy egy meghatározott pontot minél kisebb, annál magasabban, minél nagyobb, annál alacsonyabban képzelünk: ez minden embernél mint normális érzéki csalódás fordul elő.

 

Még ha a fegyver jó is, legtöbbször a kilőtt golyó – legalább nálunk – vagy felül, vagy alul találja a célpont környékét, bár a célzásnál mindig az alsó szél közepébe célzunk. Ez a jelenség is bizonyítéka a fentebb említett ténynek. Ezt a hibát csakis gyakorlás utján küszöbölhetjük ki és erre legalkalmasabb eszköz: a fegyver. Igaz, hogy egy párszor pofon csap, kékre festi a jobb vállunkat, megrázza a testünket, de sebaj, ez a kis fájdalom – ha ugyan annak mondható – a jó és harci kedv mellett fel sem tünik.


Célravezető a katonai menetgyakorlat is. A rendekbe fejlődés, a menetelés megtanit bennünket a jobb és balláb alapos ismeretére. Hiába megtörténik az, hogy egyik-másik a jobb lábát még balnak tekinti.

 

Az iskolában is tanitják ezt. Ha a tűzoltó-laktanya nagy udvarán gyakorlat közben nézőközönség is akad, - ami pedig mindig van – a jó öreg Mannlicherrel a vállunkon ugyancsak kiverjük a taktust, hogy az a bámuló laikus ne találjon gáncsolni valót a nagyváradi gimnázium katonai ifjuságán.


Mi ránk nézve ezen hasznos dolgok annál is értékesebbek, mert a főgimnázium VIII.-os tanulóinak nagy része az érettségi után a hadsereg kötelékébe lép. És ott óriási könynyebbség lesz, hogy nem lesz idegen, ujságszerü előttünk a Mannlicher, tudni fogjuk a fogásokat, tartásokat, a puska részeinek elnevezését, a célzás szabályait, a távolságok megítélését és a katonai menetgyakorlatokat.


Ezek azok a legalaposabb indokok, amelyek a főgimnázium ifjuságát a „katonai gyakorlatok”-on való jelentkezésre bírták.

Jászai Károly.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Németország védi a belső piacot Németország védi a belső piacot
Németországgal való kereskedelmi viszonyunkat a német birodalmi...
Az idei Nemzetközi Vásár a városliget uttesteit is kénytelen igénybe venni Az idei Nemzetközi Vásár a városliget uttesteit is kénytelen igénybe...
Az idei Nemzetközi Vásárra jelentkező cégek száma már eddig is oly...
Az első diadal Az első diadal
Győztünk. A magyar válogatott football-csapat 3:0 arányban megverte a...
Bővíti üzemét és fokozza kapacitását a Budapest-Salgótarjáni Gépgyár Bővíti üzemét és fokozza kapacitását a Budapest-Salgótarjáni...
A Budapest-Salgótarjáni Gépgyár Rt. igazgatósága közgyűlési...
Budapest – Párizs 3:1 Budapest – Párizs 3:1
A frankfurti kudarc után a magyar válogatott futballcsapat Párizsba...
Harc a tuberkulózis ellen, Calmette széruma - a B. C. G.-ojtóanyag Harc a tuberkulózis ellen, Calmette széruma - a B. C. G.-ojtóanyag
A gyógyításban nagyon fontos szerepe van a szervezet ellenálló...
Modern táncok Modern táncok
A valóban szép, ütemes tánc nemcsak a szemnek kellemes, hanem...
Az iparoktatás Magyarországon és a külföldön Az iparoktatás Magyarországon és a külföldön
A kereskedelemügyi tárca 1904. évi költségvetésének pénzügyi...
Pétain üzenete Roosevelthez Pétain üzenete Roosevelthez
Hivatalosan jelentik: Roosevelt elnök üzenetet intézett a francia...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98