Dtum
Login with Facebookk
1911 | Február

Szétszedhető csónak

Olvasóink kétségtelenül hallottak már és olvastak leirásokat a szétszedhető csónakokról. Maga az eszme, hogy ezt a vizi járóművet szétszedhető állapotban könnyen lehessen horodzni, nem uj, mert tudományos, vagy hódító expedicziók alkalmával már nem egy izben használtak különbnél különb szétszedhető csónakokat. Afrikában, Indiában, Amerika ősi területén a kutató, vagy hóditó expedicziók megfelelő részletes térkép hiányában gyakran jutottak abba a kellemetlen helyzetbe, hogy a továbbhaladásuk csak ugy volt lehetséges, ha valamikép átjutnak az utjukban akadt tavon, vagy folyón, vagy pedig egyszerüen – visszatérnek.

Már pedig tudnunk kell, hogy az olyan expediczió, a melynek a felbukkanó tó, vagy folyam a továbbmenetelben komoly akadályt képez, akár el se induljon, hanem a legközelebbi fordulónál bátran térjen vissza. Egy expedicziónak számot kell vetni a sokféle nehézségekkel és a mig egyrészről nem szabad visszariadni a küzdelmektől, másrészről gondoskodnia kell arról, hogy mindazokat az eszközöket, a melyek adott esetekben gyakorlati hasznosságuknál fogva alkalmazhatók, igénybe vegye, magával vivén azokat. Ismételjük: a szétszedhető csónak eszméje annyira nem uj, hogy még az afrikai szerecsenek is szoktak ilyent használni, persze igen kezdetleges formában és kivitelben.

Ők például tömlőket használnak. Ezeket magukkal hordják, két-három tömlőre ráerősítenek egy megfelelő deszkaalkotmányt, a mely ekkép azonban inkább nevezhető valami tutajnak, vagy kisebb kompnak. De hát azért az eszme eszmének maradt és mint ilyen nem uj. Angol, német, franczia és amerikai sportkörökben már régebben használnak szétszedhető csónakokat. Ezek a csónakok rendszerint vizhatlan vászonburkolatból állanak, a melyeket belülről alkalmas fa, vagy leggyakrabban könnyű vashenger-vázzal feszitenek ki. Csakhogy ezeknél a szétszedhető csónakoknál az a baj, hogy sok helyet foglalnak el, a hordozásuk cseppet sem könnyü, viszont az összeállitásuk sem történhetik elég gyorsan.

Most legujabban egy Niceules nevű párisi ember igen elmés módon oldotta meg ezt azt a kérdést, hogy miképen lehetséges egy csónakot valamely kézitáskában hordozni. Mert kétségtelenül az a közvetlen czél a szétszedhető csónaknál, hogy ne fárassza ki azt a hordozásban, a kinek szüksége lesz rá. A Niceules által készített szétszedhető csónak mindenekelőtt egy összetolható, illetőleg összerakható, derékszögalaku alacsony szekrényvázból áll. A szekrény váz aljára szorosan egymásba illó falapokat lehet beilleszteni, ekkor a csónakváznak az alja teljesen készen van.

A csónakvázba igen elmés módon egy alacsony székformáju ülőkét lehet alkalmazni. Most már csak az van hátra, hogy ezt a csónakvázat a vizen használhassuk is. E czélból vizhatlan vitorlavászonból készült két darab, teljesen egyenlő nagyságu, légmentesen záródó zsákot kapcsolunk fel a csónakváz kétfelőli aljára és egy kézi szivattyuval a vitorlavászon zsákokokat jó erősen teleszivattyuzzuk levegővel. Ezek után nincs más hátra, mint az, hogy egy kettős evezővel, a mely a középen szét és ismét összecsavarható, beülünk a folyó partján a vizrebocsátott csónakba és annak rendje, módja szerint evezzünk.

Az összeállitás, a melyet itt leirtunk, rendkívül gyorsan történik és ez igen fontos; még fontosabb ennél, hogy az egész szerelvény kényelmesen elfér egy középszerü kézi bőröndben; nem foglal el tehát sok helyet, nem nehéz és könnyen szállítható.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98