Dtum
Login with Facebookk
1911 | Január

A pénzpiacról

Budapest, jan. 4.

A belföldi pénzpiac még mindig az ultimó utóhatása alatt áll, de a javulás napról-napra erőteljesebb. Az Osztrák-magyar bank december 31-iki kimutatásából megállapithatjuk, hogy az adóköteles jegyforgalom 219 millióról 306,8 millió K-ra emelkedett, a váltótárca 151,3, a lombard 33,4 millióval növekedett. Ekként az ultimóigényeket a jegybank mintegy 184,7 millió erejéig fedezte, ami nem mondható igen magas összegnek.

Ma már a jegybank helyzete rohamosan javul s bankkörökben bizonyosra veszik, hogy a jegybank e hó folyamán okvetlenül kikerül az adóköteles jegyforgalomból. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy a bank a hivatalos rátát még e hó folyamán leszállitja, mert ez egyelőre az irányadó külföldi jegybankok kamatláb-politikájának kialakulásától függ. 

Ami a nyilt piacot illeti, a bankok által rezervált tőkék most már felszabadulván, a piac pénzbőségnek néz elébe. A magánkamatláb Budapesten 4%-ra ment le és még további olcsóbbodás várható. Egyelőre azonban a kinálat nem mondható elég élénknek, ami arra vezethető vissza, hogy a bankok a helyzet fellendülésére várakoznak s egyelőre nem hajlandók élénk kinálattal a magánkamatláb gyors csökkenését előidézni. 

A külföldi pénzpiacon, főleg Berlinben, az ultimó nagyobb hullámokat vetett fel.
Itt az év utolsó napjaiban az a hir volt elterjedve, hogy a Német birodalmi bank nem kevesebb, mint 750 millió M erejéig jutott bele az adóköteles jegyforgalomba, ami rekord-szám lett volna. Kitünt azonban, hogy az adóköteles jegyforgalom csak 611,7 millió M volt, kevesebb, mint az 1909. év végén, midőn a jegybank 670,8 millió M erejéig bocsátott forgalomba adóköteles jegyeket. Mindazonáltal az ultimó-igények jelentékenyek voltak s a nagy kereslet következtében a napi pénz ára 6%-ig ment fel. Január 2. óta azonban jelentékeny javulás állott be s a magán-kamatláb máris 3 3/4 %-ra csökkent és azt hiszik, hogy a Német birodalmi bank még e hó folyamán leszállitja kamatlábát, mert a magánkamatláb és a bankráta közt fenálló különbözet tulságos nagy és indokolatlan s előreláthatólag még nagyobb lesz.

Londonból és Párisból egyelőre csak azt a hirt kaptuk, hogy lényeges változások még nem állottak be, a magán-kamatláb azonban lefelé tendál.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Ultimó
Szabóné Fricska Anna

Az ultimó a hónap utolsó napja mint teljesítési határnap.

A gazdasági életben régebben használták a követelés lejárati napjára is.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98