Dtum
Login with Facebookk
1911 | Január

Afrikai kura

Régi igazság, hogy minél elmaradottabbak és müveletlenebbek az emberek, annál jobban hisznek a kuruzslóknak, a kik természetesen kiaknázzák ebbeli hiszékenységüket a maguk hasznára. Ne csodálkozzunk azon, hogy a müvelődés áldásaiban nem részesedő afrikai benszülötteknél a kuruzslással gyógyítják a betegeket, hiszen még a müveltebb népeknél is vannak kuruzslók.

Keleten még ma is hisznek a tudatlan, kóborló dervisek kuruzslásaiban. Bejárják ezek az emberek a falvakat és a vásárokat és mindenfelé azt hirdetik, hogy az Isten különös kegyelméből minden betegséget meg tudnak gyógyítani. A szegény tudatlan emberek elhiszik nekik ezt a hazugságot és elhívják őket a betegeikhez.

A dervis azután mindenféle hókuszpókuszt csinál a beteg ágyánál és imákkal igyekszik visszaszerezni számára az egészséget. Ha sehogyansem mutatkozik gyógyulás, akkor előveszi a dervis az imádságos könyvét, kitép belőle egy lapot, összegöngyöli és beletömi a beteg szájába. A betegnek le kell nyelnie a papirost, mert a kuruzsló állitása szerint ettől bizonyosan meg fog gyógyulni.

Ha pedig még ez sem használ s a beteg mégis elpusztul, a dervis kegyes szemfoegatások közben jelenti ki: „Allah ugy akarta, hogy ez az ember meghaljon”. S ebben azután megnyugodnak a fanatikus mohamedánok.

Már a régi egyiptomiaknál is nagyon el volt terjedve a gyógyító babonákban való hit. A beteg, ha a lába fájt, csináltatott egy apró lábat viaszból és elvitte a paphoz, a ki azután dus adomány fejében biztositotta őt arról, hogy ezt a viaszlábat majd megszenteli és ilyen módon meg fog gyógyulni a beteg láb.

Az afrikai vad népeknél a kuruzslók leginkább szintén hókuszpókuszszal igyekeznek gyógyítani a betegeket, de annyiban mégis többet érnek más kuruzslóknál, hogy számos gyógyitó hatásu füvet ismernek, a melyek leve csakugyan képes meggyógyítani némelyik betegséget.

E képünkön bemutatunk egy afrikai kuruzslót, a ki különös módon gyógyítja az egyik betegét. A betege olyan bajban szenvedett, a melyet izzasztóporral gyógyított volna meg a tanult orvos. A kuruzsló dobot vett a kezében és megparancsolta a körülötte levő benszülötteknek, hogy teperjék le a földre a beteget s ragadják meg a kezeit és a lábait, hogy ne tudjon megmozdulni.

Azután a kuruzsló szolgája ráugrott a szegény beteg emberre és valósággal tánczolni kezdett rajta, mialatt a kuruzsló vadul ordítozott és verte a dobját. Rettenetesen megkinozták, megdögönyözték a szegény beteget. Igen sokat kellett szenvednie azért, hogy megizzadjon. Mindezt hamarább elvégezte volna egy kis izzasztópor.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Az autotaxi-üzlet Az autotaxi-üzlet
A budapest autotaxik forgalomban tartásának koncesszióját –...
Az MTK nemzetközi versenye Az MTK nemzetközi versenye
A verseny nemzetközi jellegét Hasisteiner (WAC), Szücs Gyula (WAC) és...
Uj állami monopóliumok Uj állami monopóliumok
Lukács László pénzügyminiszter a mai ülésen két uj törvényjavaslatot...
A vidéki kerületi bajnokságok megkezdődnek A vidéki kerületi bajnokságok megkezdődnek
A mai napon nevezetes fordulóponthoz ért a magyar labdarugás sportja....
Háboru a Csendes-óceánon Háboru a Csendes-óceánon
A háboru villámszerű gyorsasággal tört ki a Csendes-óceánon, amikor...
Golyó találta az eleven céltáblát Golyó találta az eleven céltáblát
Buffalo feleségével együtt évek óta járja a külföld nagyobb városait...
Rövidek Rövidek
A francia-török vezérkari értekezlet véget ért. Az értekezleten,...
Bornemisza miniszter nyilatkozik az iparengedélyek megvonásáról Bornemisza miniszter nyilatkozik az iparengedélyek megvonásáról
Munkatársunk vasárnap együtt utazott Bornemisza Géza iparügyi...
Gömbös miniszterelnök felhívja az ellenzék vezéreit, jöjjenek vele Gömbös miniszterelnök felhívja az ellenzék vezéreit, jöjjenek...
Gömbös miniszterelnök vasárnap délelőtt feleségének kíséretében...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98