Dtum
Login with Facebookk
1911 | Január

Afrikai kura

Régi igazság, hogy minél elmaradottabbak és müveletlenebbek az emberek, annál jobban hisznek a kuruzslóknak, a kik természetesen kiaknázzák ebbeli hiszékenységüket a maguk hasznára. Ne csodálkozzunk azon, hogy a müvelődés áldásaiban nem részesedő afrikai benszülötteknél a kuruzslással gyógyítják a betegeket, hiszen még a müveltebb népeknél is vannak kuruzslók.

Keleten még ma is hisznek a tudatlan, kóborló dervisek kuruzslásaiban. Bejárják ezek az emberek a falvakat és a vásárokat és mindenfelé azt hirdetik, hogy az Isten különös kegyelméből minden betegséget meg tudnak gyógyítani. A szegény tudatlan emberek elhiszik nekik ezt a hazugságot és elhívják őket a betegeikhez.

A dervis azután mindenféle hókuszpókuszt csinál a beteg ágyánál és imákkal igyekszik visszaszerezni számára az egészséget. Ha sehogyansem mutatkozik gyógyulás, akkor előveszi a dervis az imádságos könyvét, kitép belőle egy lapot, összegöngyöli és beletömi a beteg szájába. A betegnek le kell nyelnie a papirost, mert a kuruzsló állitása szerint ettől bizonyosan meg fog gyógyulni.

Ha pedig még ez sem használ s a beteg mégis elpusztul, a dervis kegyes szemfoegatások közben jelenti ki: „Allah ugy akarta, hogy ez az ember meghaljon”. S ebben azután megnyugodnak a fanatikus mohamedánok.

Már a régi egyiptomiaknál is nagyon el volt terjedve a gyógyító babonákban való hit. A beteg, ha a lába fájt, csináltatott egy apró lábat viaszból és elvitte a paphoz, a ki azután dus adomány fejében biztositotta őt arról, hogy ezt a viaszlábat majd megszenteli és ilyen módon meg fog gyógyulni a beteg láb.

Az afrikai vad népeknél a kuruzslók leginkább szintén hókuszpókuszszal igyekeznek gyógyítani a betegeket, de annyiban mégis többet érnek más kuruzslóknál, hogy számos gyógyitó hatásu füvet ismernek, a melyek leve csakugyan képes meggyógyítani némelyik betegséget.

E képünkön bemutatunk egy afrikai kuruzslót, a ki különös módon gyógyítja az egyik betegét. A betege olyan bajban szenvedett, a melyet izzasztóporral gyógyított volna meg a tanult orvos. A kuruzsló dobot vett a kezében és megparancsolta a körülötte levő benszülötteknek, hogy teperjék le a földre a beteget s ragadják meg a kezeit és a lábait, hogy ne tudjon megmozdulni.

Azután a kuruzsló szolgája ráugrott a szegény beteg emberre és valósággal tánczolni kezdett rajta, mialatt a kuruzsló vadul ordítozott és verte a dobját. Rettenetesen megkinozták, megdögönyözték a szegény beteget. Igen sokat kellett szenvednie azért, hogy megizzadjon. Mindezt hamarább elvégezte volna egy kis izzasztópor.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A vitorlázó repülés fizikai alapfogalmai, a gép merülő sebessége A vitorlázó repülés fizikai alapfogalmai, a gép merülő...
Vizsgáljuk most már a ferde irányban emelkedő légáramlatban...
A gazdák alig érdeklődnek a zöldhitel iránt A gazdák alig érdeklődnek a zöldhitel iránt
A kormány közel 15 év óta évről-évre megfelelő hitelkeretet bocsát a...
Aki mindenáron Tornay Rózsit akarta utánozni Aki mindenáron Tornay Rózsit akarta utánozni
Jelentették a lapok, hogy a rendőrség letartóztatta a Magyar Országos...
... sed avenam non ... sed avenam non
A külföldi kölcsön folyósitásától még nagy idő választ el. Még...
Hungária – Somogy 9:2 (5:1) Hungária – Somogy 9:2 (5:1)
Az első ligában meglepő szépen szereplő Somogy lendületét megtörte a...
Üdvözlet az Olvasóknak - másodszor! Üdvözlet az Olvasóknak - másodszor!
1906-ot írunk. Január 14-e, a honlap indulása óta 14 hét telt el. A...
A nagyitó művészet világáról A nagyitó művészet világáról
Egy anatómiai preparátum sok esetben valóságos csodaműve a...
Ferencváros - MTK 3:0 (3:0) Ferencváros - MTK 3:0 (3:0)
Ragyogó, napsütéses idő, igazi rangadó. A villamosok már 2 órakor...
Farsang Farsang
Farsang, szánkócsengés, medikusbál, álarcosbál, táncrend: az ember...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98