Dtum
Login with Facebookk
1911 | Január

Afrikai kura

Régi igazság, hogy minél elmaradottabbak és müveletlenebbek az emberek, annál jobban hisznek a kuruzslóknak, a kik természetesen kiaknázzák ebbeli hiszékenységüket a maguk hasznára. Ne csodálkozzunk azon, hogy a müvelődés áldásaiban nem részesedő afrikai benszülötteknél a kuruzslással gyógyítják a betegeket, hiszen még a müveltebb népeknél is vannak kuruzslók.

Keleten még ma is hisznek a tudatlan, kóborló dervisek kuruzslásaiban. Bejárják ezek az emberek a falvakat és a vásárokat és mindenfelé azt hirdetik, hogy az Isten különös kegyelméből minden betegséget meg tudnak gyógyítani. A szegény tudatlan emberek elhiszik nekik ezt a hazugságot és elhívják őket a betegeikhez.

A dervis azután mindenféle hókuszpókuszt csinál a beteg ágyánál és imákkal igyekszik visszaszerezni számára az egészséget. Ha sehogyansem mutatkozik gyógyulás, akkor előveszi a dervis az imádságos könyvét, kitép belőle egy lapot, összegöngyöli és beletömi a beteg szájába. A betegnek le kell nyelnie a papirost, mert a kuruzsló állitása szerint ettől bizonyosan meg fog gyógyulni.

Ha pedig még ez sem használ s a beteg mégis elpusztul, a dervis kegyes szemfoegatások közben jelenti ki: „Allah ugy akarta, hogy ez az ember meghaljon”. S ebben azután megnyugodnak a fanatikus mohamedánok.

Már a régi egyiptomiaknál is nagyon el volt terjedve a gyógyító babonákban való hit. A beteg, ha a lába fájt, csináltatott egy apró lábat viaszból és elvitte a paphoz, a ki azután dus adomány fejében biztositotta őt arról, hogy ezt a viaszlábat majd megszenteli és ilyen módon meg fog gyógyulni a beteg láb.

Az afrikai vad népeknél a kuruzslók leginkább szintén hókuszpókuszszal igyekeznek gyógyítani a betegeket, de annyiban mégis többet érnek más kuruzslóknál, hogy számos gyógyitó hatásu füvet ismernek, a melyek leve csakugyan képes meggyógyítani némelyik betegséget.

E képünkön bemutatunk egy afrikai kuruzslót, a ki különös módon gyógyítja az egyik betegét. A betege olyan bajban szenvedett, a melyet izzasztóporral gyógyított volna meg a tanult orvos. A kuruzsló dobot vett a kezében és megparancsolta a körülötte levő benszülötteknek, hogy teperjék le a földre a beteget s ragadják meg a kezeit és a lábait, hogy ne tudjon megmozdulni.

Azután a kuruzsló szolgája ráugrott a szegény beteg emberre és valósággal tánczolni kezdett rajta, mialatt a kuruzsló vadul ordítozott és verte a dobját. Rettenetesen megkinozták, megdögönyözték a szegény beteget. Igen sokat kellett szenvednie azért, hogy megizzadjon. Mindezt hamarább elvégezte volna egy kis izzasztópor.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
1905-ben nőtt a kőszén iránti kereslet 1905-ben nőtt a kőszén iránti kereslet
A salgó-tarjáni kőszénbánya részvénytársulatnál már 1905. év elején...
Melyik volt előbb: a tyúk vagy a tojás? Melyik volt előbb: a tyúk vagy a tojás?
Horner Jakab angol vallásos író ily czímű népszerű munkáját...
Kivándorol a Concordia-Malom Kivándorol a Concordia-Malom
Egyike a legrégibb fővárosi nagymalmoknak, a Soroksári-úti Concordia...
A népélelmezés legaktuálisabb, legkitűnőbb szezóncikke: a szőlő A népélelmezés legaktuálisabb, legkitűnőbb szezóncikke: a...
Tej helyett szőlőt! – ez az új jelszó, amely első pillantásra...
A forradalmi kormányzótanács A forradalmi kormányzótanács
Az entente döntése meghozta Magyarország számára a...
Telefon a harctéren Telefon a harctéren
A modern hadvezér benn ül a szobájában a hadiszálláson. Előtte...
Ál- kuruzsló ölt meg egy embert Ál- kuruzsló ölt meg egy embert
Szilveszter éjszakáján orvost hívtak Pór Lajos nyugalmazott rendőr...
A Ladoga-tó, Európa legnagyobb tava A Ladoga-tó, Európa legnagyobb tava
A Ladoga-tó, vagy finn néven Laatokka, hatalmas vize természetes...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98