Dtum
Login with Facebookk
1911 | Július

Király-ellenes tüntetés a bolgár nemzetgyűlésen


Junius 22-én nyitották meg Tirnovóban a bolgár nemzetgyűlést. Ferdinánd király, a ki a miniszterek kiséretében jelent meg. Eleonóra királyné, Ciryll herczeg, a diplomácziai kar és nagy embertömeg jelenlétében ünnepélyesen megnyitotta a nagy szobranye ülésszakát.

 

 

A királyt a terembeléptekor a kormánypártiak viharos lelkesedéssel üdvözölték. A parasztpártiak, a szoczialisták és a radikális demokraták ülve maradtak. Mielőtt a király a megnyitó beszédet felolvasta volna, a parasztpártiak vezére, Sztamboliszki megkisérelte, hogy utalással az alkotmány ismert vitás pontjára, tiltakozzék a szobranyenek a király által való megnyitása ellen.

 

 

A parasztpárt vezérét azonban a többség hurrá!-kiáltásai megakadályozták fölszólalásában. A megnyitó beszéd fölolvasása ezután inczidens nélkül ment végbe. A trónbeszéd ezt mondja:
A függetlenségi nyilatkozatokra támaszkodva, önöket, képviselő uraim, az alkotmány 140-ik czikke értelmében egybehívtam, hogy a szobranye által elhatározott alkotmánymódosításról tanácskozzanak. Vajha áthatná önöket munkájukban Bulgária géniusza, a mely mindenkor őrködött Bulgária reményein, az országot még a legsúlyosabb megpróbáltatások idején is föntartotta és a melynek Bulgária ujjászületését és hazánk új politikai életét és korszakát köszönhetjük.

 


A beszéd felolvasása után a terem elhagyásakor a királyt ujólag lelkesen éltették. Az agráriusok erre megismételték a tiltakozásukat a kormány ellen.
A nemzetgyűlés ezután Danev haladópárti vezért 394 szavazat közül 321 szavazattal elnökké választotta.
Egy más tudósítás szerint a nemzetgyűlés megnyitásakor az ellenzék tüntetett a király ellen. A mikor Ferdinánd király a terembe lépett, fölállt a parasztpárti Sztamboliszki, s az egész ellenzék nevében ezekkel a szavakkal fordult a miniszterek felé:
- Mit keres itt a király? Kívül van a helye, mert mi itt ő rajta biráskodunk!
- Le a királylyal! – kiabáltak az ellenzéki padokból.
- Hurrá, éljen a király! – felelte vissza a többség.
Azután a király felolvasta beszédét, a többség felé fordult, mintha nyilatkozatot várna onnan. Azután néhány lépést tett Szamboliczki felé, szemüvegén át élesen rátekintett, majd a lárma közepette elhagyta a termet.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98