Dtum
Login with Facebookk
1911 | Június

Kossuth szobrának leleplezése Sátoraljaújhelyen

Nagy ünnepséggel leplezték le május 28-án Sátoraljaújhelyen Kossuth Lajos szobrát. Az ünnepen résztvett valamennyi politikai párt. Ott voltak a képviselőház, a főrendiház küldöttei, a kormány képviseletében Kazy József államtitkár, a nemzeti munkapárt, a Kossuth-párt, a Just-párt nagy küldöttségei, Kossuth Ferencz, gróf Apponyi Albert és Lovászy Márton vezetésével. Az Akadémiát dr. Finkey Gusztáv sárospataki jogtanár képviselte; azonkívül nyolcz vármegye és tíz város küldött deputácziót az ünnepségre. A várost föllobogózták s a házakat szőnyeggel, drapériával, zöld galylyal igen szépen földíszítették.

 


Az ünnep résztvevői reggel kilenczedfél órakor gyülekeztek a megyeházán s onnan vonultak a szoborhoz a térre, a hol akkor már óriási közönség várakozott. Az ünnepet az egyesített daloskörök nyitották meg a Szózattal. Azután Meczner Gyula főispán, a szobor-bizottság elnöke mondott megnyitót, majd dr. Hornyay Béla, a szobor-bizottság helyettes elnöke vázolta a szobor megalkotásának történetét. Meczner Béla a főrendházi tag ünnepi beszédet mondott, a melyben Kossuth Lajos egész élete történetét és pályafutását méltatta. Beszédének utolsó szavainál lehullott a lepel a szoborról, mire az egybegyűlt közönség lelkesen éljenzett.

 

A szobor Gárdos Aladár budapesti szobrászművész igen szép alkotása; segítőtársa Gondos Imre műépítő volt. Az egész mű nyolcz méter magas és igen sikerültek a mellékalakok is. Az ünnepi beszéd után Thuránszky László vármegyei főjegyző elszavalta Fejes István református püspök Kossuth-szobrok czímű költeményét nagy hatással, majd Dókus Gyula alispán lelkes szavakkal átadta a szobrot Farkas Andor polgármesternek.

 

Az egyesült daloskörök, miután a polgármester a szobrot a város nevében átvette, a Himnuszt énekelték, mire a jelenlévő közönség gróf Apponyi Albertet kívánta hallani. Gróf Apponyi Albert a jelenlévő, de gyöngélkedő Kossuth Ferencz nevében köszönetet mondott Zemplén vármegyének a szobor fölállításáért, majd arról szólott, hogy a mult idők politikai harczai után most már az egész nemzet küzd egy szívvel azokért az eszmékért, a melyekért Kossuth, a magyar parlamentarizmus megalkotója harczolt. Végül a koszorúkat helyezték el a szobron, a mely az országban a hatvanharmadik Kossuth-szobor. Délben lakoma volt a városi színházban.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A Balaton-átúszó bajnokság A Balaton-átúszó bajnokság
Az augusztus 10-ről elhalasztott Balaton-átúszó bajnokságot vasárnap...
A BBTE nyerte a tenisz csapatbajnokságot A BBTE nyerte a tenisz csapatbajnokságot
Vasárnap délután játszották le a férfi csapatbajnokságok utolsó...
A világ legrejtélyesebb embere aki 28 városban született és öt városban van eltemetve 2.rész A világ legrejtélyesebb embere aki 28 városban született és öt...
Hogy Kolumbuss születési helye körül ilyen áldatlan zavar uralkodik,...
A szüffrazsettek generálisnője A szüffrazsettek generálisnője
A londoni szüffrazsettek nagyon komolyan veszik a mozgalmukat. Nem...
Világraszóló győzelmet arattak a magyar atléták az olaszok ellen Világraszóló győzelmet arattak a magyar atléták az olaszok ellen
Tízezer néző Budapesten, atlétikai versenyen, kissé hihetetlenül...
Merre gurul az aranykorona? Merre gurul az aranykorona?
Olyan országban, mely példátlanul sulyos válság után erejének teljes...
Újpest – Somogy 7:2 (1:1) Újpest – Somogy 7:2 (1:1)
A bajnokcsapat hívei azzal mentek ki a Stadionba, hogy gólarányjavító...
Géptüdő, a pneumatikus kamra Géptüdő, a pneumatikus kamra
Aki asztmában, tüdőtágulásban, hörghurutban vagy hasonló bajban...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98