Dtum
Login with Facebookk
1911 | Június

Az olympia kongresszus

Az a kor, melyben élünk, bizonyos tekintetben joggal nevezhető egy modern humanizmus aranykorának. Valamint a középkor végén a humanizmus apostolai a tulvilágba transzportált szellem zsarnoki uralmával szemben diadalra juttatták a százados elnyomás alatt elernyedt test jogait, ugy most is modern apostolokra volt szükség, hogy az ismét elnyomott test jogos igényei étvényre juthassanak.

 

És valamint a klasszikus humanizmus legelső hullámai erős mozgalmat vertek fel hazánkban Mátyás király udvarába, ugy most is Magyarország eleglőször állt azok sorába, akik megértették az ezuttal germán fajtól kiinduló mozgalom korszakos fontosságát.

 

A testkultusz térfoglalása befelé és kifelé egyaránt megérlelte nemes gyümölcseit. Befelé egyre nő amaz izmos légió, melyet a testedző sportok avatnak a jelen és a jövendő nemzedékek szilárd oszlopaivá. Kifelé a faji rátermettség kiváló eredményei egyre szélesebb idegen rétegeket itatnak át a magyar név dicséretével.

 

Régóta ismert tény az, hogy vezérek dolgában is legelöl kell járnunk. Lapunk hasábjai ezerszer visszhangzották már a magyar sportközkatonák lelkes dicséretét, szenteljük hát ez egyszer a vezérkarnak is helyet.

 

Kétségtelen, hogy a közlegények győzelmeiből is mindig szállt babér a vezér homlokára, de ezuttal olyan alkalom adódott, amikor a vezérek személyes diadalát ünnepelhetjük. Minden nemzet legelőkelőbb és legjelentősebb sportfórumának az olympiai bizottságát tartja.

 

A vezető emberek elitje foglal e bizottságokban helyet. Még féltőbb gonddal válogatják meg a képviselőket akkor, amikor e testületek nemzetközi érintkezéséről van szó. A nemzetközi olympiai bizottságban a müvelt országok társadalmi és szellemi kitünőségei foglalnak helyet.

 

És szerencséseknek kell magunkat neveznünk, hogy e diszes gyülekezetben magyar részről olyan őrszemek állnak résen, mint gróf Andrássy Géza és Muzsa Gyula. Eléggé ismeretes, hogy nagyszámu ellenségeink cselvetései következtében mennyi akadálya van még annak is, hogy a nemzetközi viszonylatokban önállóságunkhoz méltóan léphessünk fel.

 

Köztudomásu, hogy internacionális képviselőinknek mennyi gondot ád a rosszindulatu támadások visszaverése. Ahol ebben kimerül a müködés, ott is kalapot kell emelni. Ám a nemzetközi olympiai bizottság soraiban ülő képviselőink érdeme fölötte áll a passziv védekezés hatalmas munkájának. Gróf Andrássy Géza és Muzsa Gyula vezérek lettek a vezérek lettek a vezérek társaságában is.

 

Amit Muzsa Gyula a magyar nemzet érdekében a nemzetközi olympiai bizottságban béghez vitt, az az előkelő szerep, amelyet ott bölcsessége, tapintata, szakismerete és hatalmas nyelvtudása révén játszik : a jelen és a jövendő magyar sporttársadalmak elismerését háláját és csodálatát érdemli meg.

 

Kis ország vagyunk. Örülhetünk, ha észrevesznek. És ime, a nemzetközi sportügyek legfőbb fóruma – kétségtelenül képviselőink személyi érdeme következtében – méltónak talál bennünket arra, hogy fővárosunkban tartsa amaz összejövetelét, mely felé az egész világ figyelme feszülten irányul.

 

A modern humanizmus egybegyült apostolai bizonyára nem fogják megbánni, hogy választásuk hazánk szép fővárosára esett. A kongresszus erkölcsi sikerét eleve biztositotta az a titáni munka, mely azt előkészitette s melynek szálai Muzsa Gyula erős kezében futottak össze. Az ő érdeme volt, hogy a kongresszust Budapestre hozták, az ő érdeme a budapesti kongresszus sikere és az ő személyes diadala lesz az is, ha megvalósul a magyar sportemberek álma : a budapesti olympiád.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az olimpiai kongresszus alkalmával a margitszigeti sporttelepen tartott versenyek Az olimpiai kongresszus alkalmával a margitszigeti sporttelepen tartott versenyek Az olimpiai kongresszus alkalmával a margitszigeti sporttelepen tartott versenyek Az olimpiai kongresszus alkalmával a margitszigeti sporttelepen tartott versenyek Az olimpiai kongresszus alkalmával a margitszigeti sporttelepen tartott versenyek
Cikk-ajánló
Utolsó beszélgetés Móra Ferenccel Utolsó beszélgetés Móra Ferenccel
Utoljára a Studióban találkoztam vele. A felolvasóteremből jött ki...
Pozsonyról Pozsonyról
Pozsonyról érdemes két jó sort írni ebben a rovatban is, mert nagyon...
1000 vagón vöröshagyma és 120 vagón fokhagyma a makói raktárakban 1000 vagón vöröshagyma és 120 vagón fokhagyma a makói...
Ez a mennyiség eladhatatlan! A külföldi kereslet teljesen szünetel s...
Fémtárgyak gyüjtése Fémtárgyak gyüjtése
A nagyobb réz-, nikkel-, ólommennyiségeket a hadügyi kormány...
A kiőrlés uj rendje A kiőrlés uj rendje
Értesülésünk szerint a szombati minisztertanács hozzájárult az idei...
A „háborus” mezőgazdasági kiállitás A „háborus” mezőgazdasági kiállitás
A most megnyilt mezőgazdasági kiállitás első vasárnapján valóban nem...
A csontszilánkot nyelt úriasszonyhoz Sauerbruch professzort hívatták le Berlinből A csontszilánkot nyelt úriasszonyhoz Sauerbruch professzort hívatták...
Egy előkelő és városszerte ismert úriasszony tragikus balesetéről...
Drótnélküli táviratozás Budapest és Bécs közt Drótnélküli táviratozás Budapest és Bécs közt
A magyar posta- és távíró vezérigazgatósága huzamosabb idő óta...
 A pollantin A pollantin
Ismeretes, hogy tavaszszal és ősszel jelentkező lázakat, az...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98