Dtum
Login with Facebookk
1911 | Június

Az olympia kongresszus

Az a kor, melyben élünk, bizonyos tekintetben joggal nevezhető egy modern humanizmus aranykorának. Valamint a középkor végén a humanizmus apostolai a tulvilágba transzportált szellem zsarnoki uralmával szemben diadalra juttatták a százados elnyomás alatt elernyedt test jogait, ugy most is modern apostolokra volt szükség, hogy az ismét elnyomott test jogos igényei étvényre juthassanak.

 

És valamint a klasszikus humanizmus legelső hullámai erős mozgalmat vertek fel hazánkban Mátyás király udvarába, ugy most is Magyarország eleglőször állt azok sorába, akik megértették az ezuttal germán fajtól kiinduló mozgalom korszakos fontosságát.

 

A testkultusz térfoglalása befelé és kifelé egyaránt megérlelte nemes gyümölcseit. Befelé egyre nő amaz izmos légió, melyet a testedző sportok avatnak a jelen és a jövendő nemzedékek szilárd oszlopaivá. Kifelé a faji rátermettség kiváló eredményei egyre szélesebb idegen rétegeket itatnak át a magyar név dicséretével.

 

Régóta ismert tény az, hogy vezérek dolgában is legelöl kell járnunk. Lapunk hasábjai ezerszer visszhangzották már a magyar sportközkatonák lelkes dicséretét, szenteljük hát ez egyszer a vezérkarnak is helyet.

 

Kétségtelen, hogy a közlegények győzelmeiből is mindig szállt babér a vezér homlokára, de ezuttal olyan alkalom adódott, amikor a vezérek személyes diadalát ünnepelhetjük. Minden nemzet legelőkelőbb és legjelentősebb sportfórumának az olympiai bizottságát tartja.

 

A vezető emberek elitje foglal e bizottságokban helyet. Még féltőbb gonddal válogatják meg a képviselőket akkor, amikor e testületek nemzetközi érintkezéséről van szó. A nemzetközi olympiai bizottságban a müvelt országok társadalmi és szellemi kitünőségei foglalnak helyet.

 

És szerencséseknek kell magunkat neveznünk, hogy e diszes gyülekezetben magyar részről olyan őrszemek állnak résen, mint gróf Andrássy Géza és Muzsa Gyula. Eléggé ismeretes, hogy nagyszámu ellenségeink cselvetései következtében mennyi akadálya van még annak is, hogy a nemzetközi viszonylatokban önállóságunkhoz méltóan léphessünk fel.

 

Köztudomásu, hogy internacionális képviselőinknek mennyi gondot ád a rosszindulatu támadások visszaverése. Ahol ebben kimerül a müködés, ott is kalapot kell emelni. Ám a nemzetközi olympiai bizottság soraiban ülő képviselőink érdeme fölötte áll a passziv védekezés hatalmas munkájának. Gróf Andrássy Géza és Muzsa Gyula vezérek lettek a vezérek lettek a vezérek társaságában is.

 

Amit Muzsa Gyula a magyar nemzet érdekében a nemzetközi olympiai bizottságban béghez vitt, az az előkelő szerep, amelyet ott bölcsessége, tapintata, szakismerete és hatalmas nyelvtudása révén játszik : a jelen és a jövendő magyar sporttársadalmak elismerését háláját és csodálatát érdemli meg.

 

Kis ország vagyunk. Örülhetünk, ha észrevesznek. És ime, a nemzetközi sportügyek legfőbb fóruma – kétségtelenül képviselőink személyi érdeme következtében – méltónak talál bennünket arra, hogy fővárosunkban tartsa amaz összejövetelét, mely felé az egész világ figyelme feszülten irányul.

 

A modern humanizmus egybegyült apostolai bizonyára nem fogják megbánni, hogy választásuk hazánk szép fővárosára esett. A kongresszus erkölcsi sikerét eleve biztositotta az a titáni munka, mely azt előkészitette s melynek szálai Muzsa Gyula erős kezében futottak össze. Az ő érdeme volt, hogy a kongresszust Budapestre hozták, az ő érdeme a budapesti kongresszus sikere és az ő személyes diadala lesz az is, ha megvalósul a magyar sportemberek álma : a budapesti olympiád.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az olimpiai kongresszus alkalmával a margitszigeti sporttelepen tartott versenyek Az olimpiai kongresszus alkalmával a margitszigeti sporttelepen tartott versenyek Az olimpiai kongresszus alkalmával a margitszigeti sporttelepen tartott versenyek Az olimpiai kongresszus alkalmával a margitszigeti sporttelepen tartott versenyek Az olimpiai kongresszus alkalmával a margitszigeti sporttelepen tartott versenyek
Cikk-ajánló
FTC – 33 FC 3:0 (1:0) FTC – 33 FC 3:0 (1:0)
A nap legfontosabb bajnoki mérkőzése a várakozásnak megfelelőleg igen...
Könyvek fiatal leányok számára Könyvek fiatal leányok számára
Az ifjú leányok számára, a kik a gyermekkönyvek olvasásából már...
A lisztmizéria megszünése Zomborban A lisztmizéria megszünése Zomborban
Zomborból jelentik: A városi tanács a zombori hengermalommal ma...
Pénzügyi diadalunk Pénzügyi diadalunk
A hadi kölcsön jegyzésének végleges összegei még nincsenek...
A fejedelmek úszó palotái A fejedelmek úszó palotái
Minden nagyobb tengeri hajó építése sok pénzbe kerül, akárhány...
Szines ellenségeink Szines ellenségeink
Az ántánt hadseregben, mint ismeretes, nagyszámban harcolnak szines...
Nincs akadálya a magyar fegyverkezési egyenjogúságnak Nincs akadálya a magyar fegyverkezési egyenjogúságnak
A magyar külügyminiszternek Genfben, a kisantant államférfiaival...
Bredl Pál sikerei Bredl Pál sikerei
Bredl Pál a M.A.C. jeles futója, kinek képét mai számunkban közöljük...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98