Dtum
Login with Facebookk
1911 | Június

A naprendszer keletkezése

A természettudományok rávezettek arra a meggyőződésre, hogy a természetben minden változik, minden él, mindennek van keletkezése és elmulása. A naprendszer sem lehet kivétel, bizonyos, hogy a naprendszer is fejlődött, hogy a naprendszer is keletkezett valamikor. A keletkezés problémája azonban majdnem megoldhatatlan, azaz bizonyosat nem tudhatunk meg róla; a mit elképzelünk, azt nem tudjuk bebizonyitani, mert hiszen a keletkezés olyan régen történt, - százmillió évekkel ezelőtt – hogy ilyen messzi időkre visszapillantva, igazán csak tapogatózhatunk a lehetséges változatok között.

Egy, majdnem végtelenül hosszu idővel ezelőtt történt eseményt kellene ugyszólván kitalálunk s ebben nincsen más segitő társunk, mint a tapasztalat, a mely azt mondja meg, hogy milyenek a természeti törvények. Egy kezdeti helyzetet kell elképzelnünk s aztán megvizsgálni azt, hogy ebből a helyzetből kiindulva létrejöhetett-e a naprendszer ugy, a milyennek mostan ismerjük. Szóval, a felvett elméleteket igazolnunk kell ugy, hogy lehetőségüket bebizonyitjuk.

Sokféle elmélet van, a melyik mind különbözőképen akarja megmagyarázni a naprendszer keletkezését s ezek között a legrégibb a Kant-Laplace-féle, mit az iskolákban is tanitanak. Ez az elmélet azonban – éppen azért, mert nagyon régi s azóta minden irányban sokat haladtak a tudományok – ma már kezdi elvesziteni a talajt a lábai alól s helyet ad más, modernebb és jobb elméletnek.

Egyik ilyen ujabb elmélet szerint a következőképen képzelhetjük el a naprendszer keletkezését.

Valamikor a Nap egyedül lebegett a világürben izzó állapotban, forogva tengelye körül, de körülötte még nem voltak bolygók. Egyszer azonban a távol végtelenből egy másik hatalmas égitest közeledett feléje nagy sebességgel s elhaladt a közelében, a nélkül azonban, hogy összeütközött volna vele. A közelségben azonban az idegen nagy égitest erős vonzást gyakorolt a Nap folyós anyagára s ezáltal dagályt hozott létre rajta, a mint a Hold vonzása is dagály azonban nagyon nagy volt.

Hatalmas dagályhullám dudorodik ki a Napnak az idegen égitest felé néző oldalán, mintegy kipuposodott a Nap s ez a pup az égitest közeledtével mind jobban és jobban kinyult, addig, mig végre nem tudott már ellentálni a nagy vonzásnak, leszakadt a Nap testéről s az idegen égi test felé igyekezett. Azonban nem eshetett rá egyrészt, mert ez a tovarohanó égitest nagyon gyorsan halad, másrészt mert a Nap vonzása is müködött s igyekezett visszatartani a testéből leszakadt tömeget.

A Nap és a rohanó csillag marakodni kezdtek a konczon, mig végre is a Nap maradt győztes és megtartotta magának ezt a darab anyagot. A marakodást azonban alaposan megsinylette ez a leszakadt rész, széjjelszakadt darabokra, az egyes darabok messzebbre követték az égitestet, de végre is mindinkább győzött a Nap s ittmarasztalta őket különböző távolságban. Később, mikor az idegen égitest végleg eltávozott, ezek a szétszakadt darabok keringeni kezdettek szabályos pályában az anya-égitest, a Nap körül, kiformálódtak gömbalakuakká, bolygók lettek belőlük.

Ez az elmélet nagyon érdekes és szépen megmagyarázza a naprendszer keletkezését. Azt azonban már igazán nem állithatjuk, hogy valóban igy is történt, meg kell elégednünk azzal a mondással, hogy „igy is történhetett”.

A naprendszer keletkezéséről biztosat nem szabad állitanunk sohasem. Nem tudhatjuk meg, valóban ugy történt-e, a hogyan mi azt elképzelhettük, tanuink nincsenek és nem is lehetnek. Ki tudja, nem volt-e sokkal bonyolultabb a keletkezés, nem müködtek-e közre olyan erők is, a mikről még nincsen sejtelmünk sem, vagy a mik talán ma már nem is müködnek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A szerencsés véletlen A szerencsés véletlen
Érdekes történetet írtak meg az ujságok a napokban egy fiumei...
Ötmillió holdra emelik a vetésterületet Ötmillió holdra emelik a vetésterületet
A földművelésügyi kormányzat az őszi termelési tervet nemcsak...
Különös versenyek
Semmi sem jellemzi jobban az angolok versenyzési szenvedélyét, mint...
Az anyaggazdálkodás szolgálatába állítják az ifjúságot Az anyaggazdálkodás szolgálatába állítják az ifjúságot
A magyar ifjúság korszerű kiképzése érdekében nagyszabású...
Koldus Bálint - Tükrök
Nézi a tengert az ég s az ég a tengert, a tenger tengert kutat az...
Hazaáruló szabotázs a náci posztógyárban az „őskeresztény”...
Hatalmas szabotázst lepleztek le a gazdasági rendőrség nyomozó...
A Vaskapu forgalma 1909-ben A Vaskapu forgalma 1909-ben
A Vaskapu 1909. évi forgalma ugyszólván az Alduna...
Hitlerék, Huggenbergék és a kommunisták csufosan megbuktak a vasárnapi népszavazáson Hitlerék, Huggenbergék és a kommunisták csufosan megbuktak a...
Egész Németország, sőt egész Európa és a világ izgalmas és feszült...
Hírek a belföldről és külföldről Hírek a belföldről és külföldről
Kecskeméten régen érzett hiányt van hivatva pótolni az uj, Kecskeméti...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98