Dtum
Login with Facebookk
1911 | Május

„ A rózsalovag.”

Zenés játék 3 felvonásban. Irta Hofmannsthal Húgó, zenéjét Strauss Richárd. A Magyar Kir. Operaház ujdonsága május 21-én .

Strauss Rikárd már minálunk is arról híres, hogy a zene szépségének, a harmóniának s az édes dallamnak épen ellenkezőjével: a váratlan rúttal, az énekelhetetlen hang-egymásutánnal s a megdöbbentő diszharmóniával akar hatni.

 

Akar! Azaz: előre eltökélten, kiszámítva, a hidegen mérlegelő értelem munkájával rója össze a szépséges hangszineket s a mélyebb, mintsem vártuk; ez csak csiklandozza a fület, de ha erőteljes hangszerek játszanák ezt a dallamtalan, csupa-összhang ütemet: a kellemetlen hang-egymásután borzasztóan sértené mindenki fülét.


„ A rózsalovag” zenéje tehát a maga nemében merész és hatásos, de nem remekmű. Noha a szeczesszióba tévelyedett jeles zeneszerző a dallammal való megalkuvást szinlelni.


Egészében a darab nagyon tetszett; talán az is hozzájárult, hogy szövege sikamlós. Egy 17 éves ifjoncz a hőse ( a czimszereplő: Dömötör Ilona adta), a ki koros kedvesétől (herczegnő: Sebeők Sarolta) eltántorul, beleszeret egy nálánál fiatalabb leánykába (Sophie: B. Sándor Erzsi), holott emezt az apja (Faninal: Várady S. ) rangkórságból egy durvalelkű, élvhajhász báróhoz (Ochs von Lerchenanhoz: Kornai) akarja adni: a leányarczú kis rózsagavallér (gróf Rofrano Octavian a neve) szobalány képében légyottot ad a méltatlan vőlegénynek s őt a nagy nyilvánosság előtt leleplezi - míg a nagylelkű herczegnő maga szerzi meg volt kedvese számára a boldog kislány kezét.

 

A szélső felvonásokban hálószoba szerepel, a középsőben a hatalmaskodó báró viselete arczpirító - ezekben a motívumokban bizony nem ismerhetni rá Hofmannsthalnak máskor oly istennői fenségben ragyogó múzsájára. Hogy Strauss R., a „Halál és megdicsőülés” czimű szimfóniái költemény fenkölt zeneköltője, le tud szállni a föld porába és sarába: azt már a „Symphonia domestica” csúfondáros hangjaiban is láttuk.


Operaházunk izgatóan érdekes műsordarabot, de nem halhatatlan értékű művészi alkotást nyert az ujdonsággal. Közönségünk mohón várta, - hiszen a mű már szerzője miatt is szenzácziós, - de talán fölösleges volt ennyire sietni szinrehozásával. Az egész nagy személyzet, élén az új karmesterrel; ifj. Ábrányi Emillel, derekasan megfelelt rendkívül nehéz és nem arányosan hálás feladatának. - de a Magyar Királyi Operának s elsősorban igazgatójának, sokkal fontosabb és sürgősebb feladatai és pótolnivalói is vannak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Jelenet a Rózsalovagból : A tábornagyné (Sebeők Sári) és Oktávián (Dömötör Ilona) Lerchenan gróf  (Kornai) párbaj után. Fejénél Faninal  (Várady) , lábánál  Valzacchi (Kertész Ödön) Sophie (Sándor Erzsi) és Oktavián( Dömötör Ilona)
Cikk-ajánló
Párisan a blue-pétrole, a glockni, a róka, a csipke, stilruhába a földig érő szoknya és ujból a valódi ékszer a divat Párisan a blue-pétrole, a glockni, a róka, a csipke, stilruhába a...
Háboru előtt s a háborut követő esztendőkben: Páris dirigálta az...
A lovasrendőr gyilkosa A lovasrendőr gyilkosa
A fővárosi rendőrségre titkos följelentés érkezett a minap, hogy az...
Félmilliárdot lopott Londonban ottani követünk szobalánya Félmilliárdot lopott Londonban ottani követünk szobalánya
Szápáry László gróf londoni magyar követ, mikor állását elfoglalta,...
Huerta Mexikó jelenlegi elnöke Huerta Mexikó jelenlegi elnöke
Huerta, Mexikó jelenlegi elnöke, Orozko tábornokkal kibékül. A...
Sisa Miklós: A háború s a pszihoszexualitás
Nem szeretnék egyoldalúságba esni s ezért előre bocsátom, hogy az...
Kubala, az FTC és az 50.000 pengő Kubala, az FTC és az 50.000 pengő
Megírtuk, hogy Kubala, a Ganz TE tehetséges fiatal csatára a...
Igen nagy sikert aratott a tavaszi mezőgazdasági kiállitás Igen nagy sikert aratott a tavaszi mezőgazdasági kiállitás
A Budapesti Tavaszi Mezőgazdasági Kiállitás ezidén is beigazolta,...
A háborus gyógyítás csodáiból A háborus gyógyítás csodáiból
Az orvostudomány valósággal csodákat művel a háboru alatt a beteg...
A jóízű bünjel A jóízű bünjel
A bünjelek fontos szerepet játszanak a rendőrség nyomozásában. A...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98