Dtum
Login with Facebookk
1911 | Március

Forrongások

A két hires György, Sand és Elliot módjára a Balázsházy Péter név mögé búvik a Forrongások czímű új regény szerzője, de csak egy-két lapot kell a könyvéből elolvasni s mindjárt észrevesszük, hogy a férfi álnév nőt rejt.

 

Nőre vall a regény lágy szentimentalitása, asszonyos naivsága a dolgok felfogásában, a nő-irók egy bizonyos részénél tipikus beállítások, az a szeretetreméltó könnyűség, a melylyel ép a legfontosabb és legnehezebb pontokon elsiklik, az egész kidolgozásban, nem különben a konczepczióban a bájos dilettantizmus.

 

Alakjait igen jól ismerjük, nem annyira az életből, mint inkább az irodalomból: a varázslatos szép, geniális leány a ki egész idegrendszerével beleveti magát a nagyvilági élet önző, csillogó pompájába, de kis huga betegagyánál hirtelen megkomolyodik, szélnek ereszti régi udvarlóit s mikor a fiatal tanár, a ki szerelmes volt bele, öngyilkos lesz miatta, a nagy orvos pedig, a kit viszont ő szeret, elveszti az iránta való bizalmát, ráadja magát az orvosi tudományra.

 

Aztán a dekadens költő, a ki annyira dekadens, hogy legfeljebb a snobok között lehet párját találni, a költök között nem, - a kopott szerény, szerelmes tanár, a ki a fizikában csak a jó középszerűségig viszi, de épen a csodaszép leányért kell öngyilkossá lennie és a többi mind.

 

Saját szemmel meglátott és főleg íróilag megérzett alak csak egy van a regényben: Hedvig, a kisleány, a ki előbb kétségbeesik, hogy halálos betegsége elcsúfította, aztán vigasztalást talál a nálánál is szerencsétlenebb vak gyermekekkel való foglalkozásban. Ebben is van konvenczionális vonás, de legalább meg van elevenítve, egy pár helyzetében az élet hangja csendül ki belőle. A regény megszerkesztésében is irodalmi konvencziók visszhangjait halljuk.

 

Azért a regény mégsem unalmas: kedvessé teszi az ironő személye, a mely akárhogy elbúvik is az alakjai és a története mögé, mégis minduntalan ott látjuk, a mint komolykodó arczczal, asszonyi kézimunkában gyakorlott, biztos ujjakkal rakosgatja bábuit, hol szembeállítva őket, hol elválasztva.

 

Nagyon asszonyos az egész világfelfogása, leginkább pedig az a mód, a hogy a komoly tudományos munkát beállítja a nő életébe: olyannak nézi, mint a régi nők a zárdát, menekülésnek az élet elől, az aszkézis egy nemének. Tudjuk, hogy a nőket egész más okok hajtják a tudományos pályákra, - mégis kedves az írónőnek ez a felfogása, mert elárulja a családban élő nő borzongó tiszteletét rá nézve oly idegen tudós nő-társai iránt, azt az egész romantikát, a melyet életükhöz hozzáképzel.

 

Az ilyen vonások az érdekesek a regényben, a melyekkel az irónő így elárulja magát s ép oly érdekesek azok a jól megfigyelt, apró részletek, azok a nem mély, de okos és elmés megjegyzések is, melyekkel a regény folyamán lépten-nyomon találkozunk. Ezeknek a kedvességeknek köszönhetjük, hogy jól eltöltöttnek tarthatjuk azt az órát, melyet Balázsházy Péter regényével töltöttünk.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Goga Oktávián első felesége viceházmesterné Budapesten Goga Oktávián első felesége viceházmesterné Budapesten
Ha egy francia képviselő miniszteri tárcát kap, a párisi napilapok...
Fekete végzet vagy piros lábköröm Fekete végzet vagy piros lábköröm
Párizs júliusi divatkrónikái keveset törődnek az egyszerű viselettel....
Az Egyesült-Államok és Japán konfliktusa Az Egyesült-Államok és Japán konfliktusa
Mexikó washingtoni követe hivatalosan megczáfolja azt a hírt, hogy a...
A nagyvilágból 1. -  A kávé ártalmai A nagyvilágból 1. - A kávé ártalmai
Miért nem emészti meg az ember bele önmagát? Az ember és az állatok...
Az orosz ágyuk Az orosz ágyuk
A háboru kezdetén rengeteg volt belőle. A hosszunyaku nehéz Putilow...
Új Erdélyi antológia Új Erdélyi antológia
Élők antológiája kétféleképpen is torzít, a jó írót lefokozza, a...
A Tiszti VC megvédte tőrcsapatbajnokságát a MAC ellen A Tiszti VC megvédte tőrcsapatbajnokságát a MAC ellen
A Tiszti Kaszinó Váci-utcai helyiségeinek nagytermében előkelő...
Újpest – Slavia 2:2 (2:1) Újpest – Slavia 2:2 (2:1)
A Hungária – Beogradszki mérkőzés után került sorra az Újpest...
Hogyan folyt le Lotter parancsnok kivégzése Hogyan folyt le Lotter parancsnok kivégzése
A halálos ítéletek kihirdetése nagyon komoly szertartással járt....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98