Dtum
Login with Facebookk
1911 | Március

Légcsavarok kipróbálása

A légcsavarnak tudvalevőleg a legujabbkori technika terén igen nagy a jelentősége. A légcsavart, mint ismeretes, a repülőgépek összeállitásánál használják legfőként, noha, eltekintve e repülőgépektől, csónakok, automobilok, kombinált kerékpárok, szánkók, automobilszánok stb. szerkezetének is főalkotórészét képezi. Ha tehát a légcsavar, mint ilyen, annyira fontos, ugy még fontosabb, hogy minő forgási sebesség szükséges ahhoz, hogy a légcsavar olyan erőt fejthessen ki, mely elégséges a repülőgép felszállásához és levegőben maradásához, vagy pedig megfelel annak az energiának, a mely a csónakot, szánkót, kerékpárt, automobilszánt stb. előre tudja mozgatni.

Ennél a próbánál számitásba jönnek mindazok a tényezők, melyek a különböző szerkezeteknél elő szoktak fordulni. Ilyenek pl. magának a repülőgépnek, szán, kerékpár, csónak stb. saját sulya, megterhelése, a levegő ellenállása, a mótor szerkezete stb. Ha mindezeket a tényezőket és körülményeket figyelembe veszszük, akkor lehetünk csak tisztában azzal, vajjon a légcsavar megfelel-e a hozzája füzött várakozásoknak. Most igen érdekes kisérletezéseket folytatnak egy angol repülőgép-gyárban. A gyár ugyanis egy sajátságos kipróbáló szerkezetet készittetett, a melynek segélyével az elkészitett csavarok forgási képességét, valamint a forgásból származó energiáját lehet alaposan kipróbálni.

A próbaszerkezetet a bemutatott képünkön elég jól meg lehet figyelni. A szerkezetnek van egy fix oszloptengelye, a mely körül a ráillesztett sik állvány szabadon foroghat. A sik állványt, a mint látjuk, erősen megfeszitett kötelek tartják. A tengelynél van a megfigyelő állomás. A sik állvány hosszabb részének az elején van elhelyezve a kipróbálandó légcsavar a mótorral együtt. Az ellenkező részen van egy bádogtartó, a hová a megfelelő ellensulyokat helyezik el. A mint a légcsavar a mótor segélyével elkezd működni, az állványt egy megfelelő gépezet segélyével gyorsan forgatni igyekeznek.

Az állványt forgató gépezet egy megfelelő távolság- és gyorsaságjelzővel van felszerelve, ugy hogy a megfigyelő pontosan tudhatja, hogy ha a légcsavar oly gyorsan és oly energiával forog, hogy a sik állványt megfelelő ellensulyozással meg tudja állitani, akkor a légcsavar szerkezete és mótorja megfelel a hozzáfüzött várakozásoknak. Ugyancsak nagyfontosságu a légcsavar jelentősége a kormányozhatónak mondott léghajózás terén is.

Kitünő, jól működő mótorra itt is van szükség, de a mótor által fejlesztett erő csakis a megfelelő és mindenkép alkalmas légcsavar által hasznosítható. A légcsavarnak ujabban hatalmas konkurense akadt ugyan a turbinában, illetőleg a turbinarendszerben, mindazonáltal a légcsavar a technika terén feleslegessé még hosszu ideig nem válhatik és addig is, a mig a turbinarendszer megfelelően nem tökéletesittetik, a csavar jelentőségéből mit sem fog veszíteni.

A képünkön bemutatott légcsavarkipróbáló szerkezetnek tehát okvetlenül lehet fontosságot tulajdonítani, mert igen sok esetben épp az idézett elő katasztrófát, hogy a légcsavarok nem voltak kellőképen kipróbálva, mert hiányzott a megfelelő kipróbáló szerkezet.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Budapesti utczai élet Budapesti utczai élet
Hiába – a főváros valóságos Eldorádó – meseország! Itt...
A sikkasztó miniszter pöre A sikkasztó miniszter pöre
Már néhányszor megemlékeztünk arról a szenzácziós politikai pörről,...
Egymilliópengős állami támogatással fuzionáltatják a Hangyát és a MÁV fogyasztási szövetkezetét? Egymilliópengős állami támogatással fuzionáltatják a Hangyát és a MÁV...
Az Államvasútak fogyasztási szövetkezete hónapok óta zavarokkal küzd...
Golyószórós, géppisztolyos gengszterbandát tett ártalmatlanná a...
A bűnügyi osztály detektívjei elfogták Budapest legkegyetlenebb...
Nyilatkozat a Szociálpolitikai Tanács munkájáról Nyilatkozat a Szociálpolitikai Tanács munkájáról
Az Országos Mezőgazdasági Szociálpolitikai Tanács a földmívelésügyi...
Idegenek és barátok Idegenek és barátok
A háborus konjunkturákat minden hadviselő fél igyekszik a háboru...
Tárgyalások az uralkodó és az ellenzék között Tárgyalások az uralkodó és az ellenzék között
A „Neue Freie Presse” február 11-ikén igen terjedelmesen...
Konfliktus Oroszország és Törökország között Konfliktus Oroszország és Törökország között
Oroszországnak erőszakos perzsiai akciója nagy visszahatást idézett...
Kelen fölényesen verte Patakit 3000 méteren Kelen fölényesen verte Patakit 3000 méteren
Már jóval 10.000 felett van a nézők száma, amikor Hidas Ferenc a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98