Dtum
Login with Facebookk
1911 | Március

Légcsavarok kipróbálása

A légcsavarnak tudvalevőleg a legujabbkori technika terén igen nagy a jelentősége. A légcsavart, mint ismeretes, a repülőgépek összeállitásánál használják legfőként, noha, eltekintve e repülőgépektől, csónakok, automobilok, kombinált kerékpárok, szánkók, automobilszánok stb. szerkezetének is főalkotórészét képezi. Ha tehát a légcsavar, mint ilyen, annyira fontos, ugy még fontosabb, hogy minő forgási sebesség szükséges ahhoz, hogy a légcsavar olyan erőt fejthessen ki, mely elégséges a repülőgép felszállásához és levegőben maradásához, vagy pedig megfelel annak az energiának, a mely a csónakot, szánkót, kerékpárt, automobilszánt stb. előre tudja mozgatni.

Ennél a próbánál számitásba jönnek mindazok a tényezők, melyek a különböző szerkezeteknél elő szoktak fordulni. Ilyenek pl. magának a repülőgépnek, szán, kerékpár, csónak stb. saját sulya, megterhelése, a levegő ellenállása, a mótor szerkezete stb. Ha mindezeket a tényezőket és körülményeket figyelembe veszszük, akkor lehetünk csak tisztában azzal, vajjon a légcsavar megfelel-e a hozzája füzött várakozásoknak. Most igen érdekes kisérletezéseket folytatnak egy angol repülőgép-gyárban. A gyár ugyanis egy sajátságos kipróbáló szerkezetet készittetett, a melynek segélyével az elkészitett csavarok forgási képességét, valamint a forgásból származó energiáját lehet alaposan kipróbálni.

A próbaszerkezetet a bemutatott képünkön elég jól meg lehet figyelni. A szerkezetnek van egy fix oszloptengelye, a mely körül a ráillesztett sik állvány szabadon foroghat. A sik állványt, a mint látjuk, erősen megfeszitett kötelek tartják. A tengelynél van a megfigyelő állomás. A sik állvány hosszabb részének az elején van elhelyezve a kipróbálandó légcsavar a mótorral együtt. Az ellenkező részen van egy bádogtartó, a hová a megfelelő ellensulyokat helyezik el. A mint a légcsavar a mótor segélyével elkezd működni, az állványt egy megfelelő gépezet segélyével gyorsan forgatni igyekeznek.

Az állványt forgató gépezet egy megfelelő távolság- és gyorsaságjelzővel van felszerelve, ugy hogy a megfigyelő pontosan tudhatja, hogy ha a légcsavar oly gyorsan és oly energiával forog, hogy a sik állványt megfelelő ellensulyozással meg tudja állitani, akkor a légcsavar szerkezete és mótorja megfelel a hozzáfüzött várakozásoknak. Ugyancsak nagyfontosságu a légcsavar jelentősége a kormányozhatónak mondott léghajózás terén is.

Kitünő, jól működő mótorra itt is van szükség, de a mótor által fejlesztett erő csakis a megfelelő és mindenkép alkalmas légcsavar által hasznosítható. A légcsavarnak ujabban hatalmas konkurense akadt ugyan a turbinában, illetőleg a turbinarendszerben, mindazonáltal a légcsavar a technika terén feleslegessé még hosszu ideig nem válhatik és addig is, a mig a turbinarendszer megfelelően nem tökéletesittetik, a csavar jelentőségéből mit sem fog veszíteni.

A képünkön bemutatott légcsavarkipróbáló szerkezetnek tehát okvetlenül lehet fontosságot tulajdonítani, mert igen sok esetben épp az idézett elő katasztrófát, hogy a légcsavarok nem voltak kellőképen kipróbálva, mert hiányzott a megfelelő kipróbáló szerkezet.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Az Operaház a legjobb úton van a tökéletes szanálás felé Az Operaház a legjobb úton van a tökéletes szanálás felé
Ha a pesti színházak - még el nem készített - mérlegeit...
A gulyamarha (magyarerdélyi) nevelése A gulyamarha (magyarerdélyi) nevelése
A gulyatehén kora tavasztól a hó leeséséig másodrendű (aszályos,...
Krúdy Gyula ötven éves Krúdy Gyula ötven éves
Kedves Bátyám, közel állok hozzá, hogy hebegő tacskónak érezzem...
FTC-WAF 4:1 (2:0) FTC-WAF 4:1 (2:0)
Hüttelsdorfi pálya Biró: Relschury, 4000 főnyi néző. Szeles...
Világraszóló találmány Világraszóló találmány
Két magyar tudós, dr. Klupathy Jenő müegyetemi tanár és Berger...
Kihirdették a jogerős ítéletet a Landau-pör vádlottjai előtt Kihirdették a jogerős ítéletet a Landau-pör vádlottjai előtt
Mint ismeretes, a Kuria a tábla itéletét megváltoztatva, Sipos...
Irodalom és Művészet Irodalom és Művészet
Az akadémia kiadványai.mint minden évben, az idén is négy terjedelmes...
Középosztály Középosztály
Alig több mint egy hónap alatt három nyomatékos közéleti helyről...
Csőd fenyegeti a magyar ipar és kereskedelmi bankot Csőd fenyegeti a magyar ipar és kereskedelmi bankot
A magyar ipar és kereskedelmi bank részvényeinek nagy árhanyatlása,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98