Dtum
Login with Facebookk
1911 | Október

A leendő trónörökös házassága


Október 21-én volt Károly Ferencz József királyi herczeg, a leendő trónörökös esküvője Zita pármai herczegnővel. Az ünnepségnek tisztán családi jellege volt, de részt vett az uralkodóház örömében a környék lakossága is, s mindenütt kitörő lelkesedéssel fogadta az oda érkező ősz uralkodót.

 

A király délelőtt gróf Paar főhadsegéddel udvari különvonaton indult el a Bécs melletti Hetzendorf állomásról és tiz óra negyvenöt perczkor érkezett St.-Egyden gyönyörűen földiszített állomására.
A pályaudvartól egészen a kastélyig nagy néptömeg állott sorfalat és lelkesen üdvözölte az uralkodót. A király megérkezésekor a kastély előtt álló kürtösök harsonát fújtak és abban a pillanatban, a mikor a király automobilja a kastély kapuján befordult, a kastély erkélyéről levették a pármai család herczegi lobogóját.

 

 

Az előcsarnokban Károly Ferencz József királyi herczeg és a szász király várta a királyt és bekisérte a nagy fogadóterembe, a hol az ünnepi vendégek együtt voltak. Zita herczegnő és anyja a király elé mentek és hódolatteljesen üdvözölték.

 

Kevéssel tizenkettedfél óra előtt rendezkedett a nászmenet.
A menyasszony nehéz fehér selyemruhát viselt, a melyet ezüst mirtusz és narancsvirág ékesített. Uszályát ezüstből himzett bourbon-liliomok díszítették. Dereka ugyanabból a régi csipkéből való volt, a melyet nagyanyja, a portugál királyné esküvője alkalmával viselt. Mellére mirtuszbokréta volt tűzve, fejét pedig az a hajék díszítette, a melyet a királytól kapott, Károly Ferencz József királyi herczeg dragonyos-kapitányi egyenruhában volt az aranygyapjas-renddel, a katonai érdemjellel és egy szász rendjellel.

 

Az esketés franczia nyelven folyt. A király nagyon meghatottnak látszott, zsebkendőjével gyakran letörölte könnyét és nem vette le a szemét a jegyespárról. A föltett kérdésekre a vőlegény erősen és határozottan felelte: oui! A menyasszony határozottan, szinte győzedelmes hangon mondta ki az igen-t és hangja nevetésre késztette a királyi herczegnőket. A nevetésben osztozott velük a király is.
A mély áhitattal hallgatott mise után Bisletti majordomus meghajolt a király előtt és olasz nyelven hosszabb beszédet intézett az új párhoz.

 

A vőlegény tanui a szász király és Mária Jozefa királyi herczegnő, a menyasszonyéi Jaime herczeg és Mária pármai herczegnő voltak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98