Dtum
Login with Facebookk
1911 | Október

Lukács László királyi kihallgatáson


Lukács László pénzügyminiszter 6-án Bécsbe utazott s 7-én kihallgatáson jelent meg a királynál. A miniszter váratlan bécsi útja feltünést keltett s igen sok kombinácziót eresztett szárnyra, félhivatalosan azonban csak azt jelentik, hogy a kihallgatás pusztán a költségvetéssel egybefüggő szerves reformmunkának szólt.

 

 

Hír szerint a pénzügyminiszter három törvényjavaslatot mutatott be előzetesen szentesítés végett, a melyeket a költségvetéssel együttesen szándékozik a képviselőház elé terjeszteni. Az egyik javaslat az állami tisztviselők fizetésemeléséről, illetve a költségvetésben e czím alatt fölvett többlet fölosztásáról, a második az államvasutaknál eszközlendő beruházásokról s a harmadik a Romániával és Szerbiával a húsbehozatal tárgyában kötött szerződések módosításáról szól.

 

A kihallgatás után Lukács László pénzügyminiszter az első délutáni gyorsvonattal Budapestre utazott. A miniszter kihallgatásával kapcsolatosan a lapok egy része a legkülönbözőbb kombinácziókat fűzi egy kőnyomatos ama hiradásához, hogy a pénzügyminiszter bécsi tartózkodása a magyar politikai helyzettel volt összefüggésben.

 

 

Egyes lapok hozzá teszik, hogy Lukács pénzügyminiszter a miniszterelnök távollétében kétszer kapott már meghívást Ő Felségéhez, az egyik esti lap pedig még azt is közli, hogy az audiencziát hosszabb tárgyalás előzte meg a pénzügyminiszter és gróf Tisza István között, a mely tárgyalásnak politikai hátteret tulajdonítanak.

 

 

A „Budapesti Tudósító”-t a legilletékesebb helyről fölhatalmazták annak a megállapítására, hogy mindezek a közlemények, valamint a kihallgatáshoz fűzött többi kommentár tisztára légből kapott és merő koholmány és hogy különösen az aktuális politikai helyzettel a szóban forgó kihallgatások semminemű összefüggésben sincsenek. A tiszta valóság ugyanis az, hogy Lukács László a legutóbbi időben saját kérésre kétszer jelent meg Ő Felsége előtt, a mult héten és most, még pedig kizáróan olyan resszortügyekben, a melyek a költségvetéssel állanak összefüggésben.


Bécsből jelentik a „Magyar Tudósító”-nak: Lukács László pénzügyminiszter ötnegyed óra hosszat időzött Schünbrunnban, a Felség dolgozó-szobájában. Kihallgatás után a miniszter a Magyar Házba hajtatott. Lukács miniszter egy hirlapíró előtt ezeket mondotta:
- Ő Felsége most fogadott hosszabb kihallgatáson, a mely tisztán költégvetési ügyeknek szólott. A húskérdésben való tárgyalásokat a jövő hét elején, kedden vagy szerdán Budapesten fogják folytatni.
A hirlapiró megkérdezte a pénzügyminisztert, mi igaz a Héderváry miniszterelnök egészségi állapotáról elterjedt hiresztelésekből.
- Ezek a hiresztelések – felelte a miniszter – teljesen alaptalanok. A miniszterelnök ugyan operáltatni fogja a szemét, de remélhető hogy 8-14 napon belül ismét helyreáll az egészsége.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Lukács László I. Ferencz József
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98