Dtum
Login with Facebookk
1911 | Szeptember

Kis gazda rovat

Fák mézgásodása elleni szer

Csontmagvu gyümölcsfáink, különösen nedves helyen álló baraczkfa, cseresznye, rendesen tavaszszal feltünő mézgásodást mutatnak. A törzs mentén, az ágakon a mézga csak úgy folyik s idővel a legszebb fa áldozatul esik. 


Sajnos teljesen megbízható szerünk a mézgásodás ellen még nincs.
Némelyik a sebet éles késsel kivágja s földdel, agyaggal bekötözi, másik sóskasavval beecseteli, ismét más eczettel keni a sebet s majdnem minden szer többé-kevésbé használ. Ujabb tapasztalatok a mész hiányában keresik a mézgásodás okát. 

S ez utóbbi tán leghelyesebb.
Hisz nedves helyre ültetett baraczkfának néhány év mulva vége. Ajánlanám a szárazabb fekvések jobb kihasználását baraczkkal, cseresznyével s nemcsak kiültetni a fát, de alkalmas helyre való ültetését kellene figyelembe venni. 


Védekezés a köszméte lisztharmata ellen

Németországban Bonn környékén A. Alster vizsgálatokat végzett a köszméte lisztharmat elleni védekezést illetőleg. A megtámadott növényeket mészkén oldattal, továbbá bordói lével és carbolineummal. Ez oldatok közül azonban egyik sem volt képes a lisztharmatot elnyomni. A kénporozás következtében nyáron a levelek lehullottak.

Az az eljárás, hogy a növényeket a gyökérnyaknál elmetszik, nem praktikus, mert a gyenge sarjú hajtásokat a lisztharmat igen könnyen fertőzi. Eddig még legalkalmasabb eszköznek látszik a réz, a mely téli időben alkalmazva egy évig meggátolja a lisztharmat elhatalmasodását.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98