Dtum
Login with Facebookk
1911 | Szeptember

Táblaüveg-kartel

A táblaüveg-kartel, amely a bécsi Unionbank ellenőrzése alatt dolgozik, a „Magyar Kereskedők Lapja” hiradása szerint olyan önkényesen bánik a kereskedőkkel és fogyasztókkal, amilyen eljárásra még az erőszakoskodó kartelek történetében alig található példa.

A napokban minden fajta táblaüveg árát ismét 50 fillérrel fölemelték, azzal a kissé szokatlan indokolással, hogy a gyáraknak ki kell használniok az alkalmat, hogy kereshessenek. 

A kereskedők és fogyasztók érdekeit mélyen sérti az, hogy a karteliroda régebben olcsóbb árak mellett létrejött kötéseket nem respektálja és azt, aki ebbe belenyugodni nem akar, azzal fenyegeti, hogy három hónapig, esetleg hosszabb ideig is egyáltalában nem ad neki árut. Ezzel a fenyegetéssel a kartel igen bőkezüen bánik és azt minden fölmerülő nézeteltérésnél alkalmazza a minden erőszakoskodásba belenyugodni nem akaró vevő megpuhitására.

A megrendelésekben a származásra vonatkozó rendelkezéseket az iroda annyira nem respektálja, hogy még azért is megneheztel, ha a kereskedő vagy iparos magyar gyártmányt mer kérni. De még a minőségre és fajtára vonatkozó előirásokkal sem törődik a kartel. Megtörtént, hogy egy budapesti gyár épitéséhez a kartel a megrendelt drótüveg szállitását megtagadta és azt követelte, hogy a helyett sodrott üveget használjanak, mert a kartelnek 50 vaggon sodrott üveg készlete van és amig ez legalább nagyrészt el nem fogy, nem akar drótüveget szállitani.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Kartell
Szabóné Fricska Anna

A tőkés csoportok együttműködésének legegyszerűbb (és legnépszerűbb) formája a kartell.


A kapcsolatban lévő csoportok, vállalatok teljesen önállóak, egymástól függetlenek maradnak, viszont a gazdaság működésének néhány területére megállapodást kötnek. Így valósulhat meg árakban, a piac felosztásában vagy a termelés mennyiségében az együttműködés.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98