Dtum
Login with Facebookk
1911 | Szeptember

Patkányirtás Indiában

Indiát évről-évre meglátogatja a legborzasztóbb rém: a pestis; már pedig a tudomány kétségbevonhatatlanul megállapitotta, hogy e rettentő járvány legveszedelmesebb terjesztői a patkányok. Ezt tapasztalták a mult esztendőben Mandzsuriában és Kinában kitört pestisjárvány idején is. Statisztikai számadatok bizonyitják, hogy az olyan vidékeken, a hol a patkányokat hatósági segedelemmel rendszeresen irtották, a pestisjárvány csakhamar megszünt.

Ma már a hatóságok intézkednek Indiában a patkányirtás dolgában s a központi egészségügyi bizottság vezeti az irtás munkáját, még pedig a legmodernebb eszközökkel. Hogy mily roppant unkát végeznek a hatósági alkalmazottak, mutatják a következő számadatok: 1909-ben összesen 422.658 darab patkányt pusztitottak el; 91.540 darab megölt patkányt az orvosok megvizsgáltak és ezek közül 9600 darabot fertőzöttnek találtak.

Legsikeresebben mérgezett kenyérrel irtják a patkányokat. Az irtásnak ez a módja pedig eléggé körülményes és költséges is azon felül. Apró kenyérdarabokat méregbe áztatnak. Ezt a mérget a hatósági kémiai laboratóriumban készitik. A méreggel átitatott kenyérdarabokat azután meghempergetik czukorporban és lisztben. Az ily módon preparált kenyértől azután rakárra pusztul a sok falánk állat.

Van még az irtásnak más módja is, tudniillik a csapdákkal való összefogdosás. Ez esetben csalétekül halat, kókuszdiót, esetleg kenyeret alkalmaznak.

Fokozza a veszedelmet e ronda állatok ama tulajdonsága is, hogy falánkságukban, jobb falat hiján, egymást falják föl s igy afertőzés gyorsabban terjed köztük. Bombayban a patkányfogó csapdákat kellően felszerelve osztják szét naponkint a lakosok között; természetesen előbb kellően fertőtlenitik. Mintegy hatezer patlányfogót állitanak föl naponkint Bombayban és 800 – 2000 darabra tehető a megölt patkányok száma.

Érdekes látvány, mikor a csapdákat vállukon czipelő teherhordók csapatai házról-házra járnak s a jelentkező lakóknak átnyujtják a patkányfogót, mialatt a ház udvarán mérgezett kenyérdarabokat szór szét a hatósági ember. Másnap a központi egészségügyi hatóság alkalmazottjai megjelennek a házaknál és összegyüjtik a patkányfogókat s a méreg által elpusztult állatokat.

Az elhullott patkányok lábára és a csapdára a hatósági emberek czédulát erősietenek, a melyre följegyzik az utcza, tér nevét, a ház számát, a honnan a zsákmány ered, sőt a gyüjtő nevét is. Az igy számbavett elhullott állatokat azután bádogedényekbe rakják s kellően lezárva, beszállitják az egészségügyi központ laboratóriumába. Itt a patkányokat egyenként megvizsgálják s az eredményt az egyes kerületi elöljáróságok legott kihirdetik.

Ha valamelyik patkány pestistől fertőzött volt, azt a házat, a melyben taálták, nyomban fertőtlenitik. A lakókat kiköltöztetik a városon kívül épült barakklakásokba s ez alatt a fertőzött házat alaposan fölförgatják, a patkányokat kiirtják. Végül fertőtlenitik a házat.

A csapdában elfogott élő patkányokat beszállitják az egészségügyi központ épületébe, a hol külön e czélra berendezett helyiségben sommásan bánnak el velük villamossággal. Ezután mindet megégetik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A patkányok nem mászhatnak fel a hajóra, megakadályozza őket ebben a kötélre helyezett kerek vaslap A benszülöttek egész hadserge indul patkányfogó csapdákat czipelve A hatóságilag felszerelt patkányfogó-csapdák szállitása szerte a városba szétosztás czéljából Sikerült fogás. Tizenhárom patkány egy csapdában Az elhullott patkányokat bádogedényekbe rakják Az összefogdosott patkányokat a hatósági személy számbaveszi
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Rövidek Rövidek
Passauban letartóztattak egy kereskedőt, aki azelőtt a Hittler-párt...
Magyar selyemhernyó-tenyésztés Magyar selyemhernyó-tenyésztés
A magyar falusi ember az aratás után jut hozzá egyik legfontosabb...
Dohánygyári munkások sztrájkja Dohánygyári munkások sztrájkja
A magyar dohánykereskedelmi részvénytársaság szolgálatában álló...
Kiállítások Kiállítások
Hatvany Ferenc kiállításán a mária valéria-utcai szalonban néhány...
Lipót Ferdinánd főherczeg a történtekről Lipót Ferdinánd főherczeg a történtekről
A párizsi „Le Journal” a főherczeggel folytatott...
Újpest – Ferencváros 2:2 (2:1) Újpest – Ferencváros 2:2 (2:1)
Csupa szín az Üllői-úti sporttelep. A régi idők nagy derbijeire...
Szendrey Julia szenvedélyes naplójegyzetei nem kerülhetnek a nyilvánosság elé Szendrey Julia szenvedélyes naplójegyzetei nem kerülhetnek a...
Már a mult héten jelentettem, hogy váratlan irodalomtörténeti...
A Ferencváros legyőzte a kétszeres olimpiai bajnok Uruguayt A Ferencváros legyőzte a kétszeres olimpiai bajnok Uruguayt
Uruguay - Ferencváros 2:3 (0:3) Sao-Paolóban és Rio de Janeiróban...
Stresemann kancellár békülékeny beszéde Stresemann kancellár békülékeny beszéde
Stresemann kancellár ma Stuttgartban nagy beszédet tartott. A német...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98