Dtum
Login with Facebookk
1911 | Szeptember

Postautalványlebélyegző gép

A kit sorsa, vagy helyesebben balsorsa olyan postahivatalba visz, a hol a nap bizonyos órájában a környék kereskedői tömegesen veszik igénybe a postautalványon való pénzküldés kezelőrekeszét, a hol egyébként is a rendesnél nagyobb pénzkezelési forgalom van, igen jól tudja, hogy milyen embertelen helyzetbe kerül a várakozás a hivatalnok idegessége, a körülötte álló többi fél tolongása és udvariatlansága miatt.

Talán sehol a világon olyan kulturátlan helyzet még sincs, mint nálunk. Ez az ismertetés korántsem vád vagy panasz valaki vagy valakik ellen, csak egyszerü elmondása annak a nem örvendetes ténynek, hogy nálunk nemcsak a postaintézmény tisztviselői kara, de általában az egész közszolgálat személyei azt hiszik, hogy a nagyközönség azért van, hogy nekik állásuk és kenyerük legyen. Udvariatlan, kiméletlen, tapintatlan, megelégedetlen, ideges ember és nő a közhivatalnoki pályán foglalatoskodó minden embertársunk. Sokkal mélyebbre ható oka van ennek, semhogy ebben a rovatban bőven lehessen erről irni, de hogy az itt elmondottak megczáfolhatatlan tények, azt tudja mindenki, a kit balsorsa a postára visz.

E tekintetben a külföldi viszonyok jobbak, ezt is tudjuk, s hogy az emberi erőnek géppel való pótlása mégis előbb kerül külföldön alkalmazásra, annak oka nemcsak az, hogy ott is idegesek a postaalkalmazottak, hanem az is, hogy a géppel nagyobb biztonsággal, a tévedésnek csaknem teljes kizárásával, ideálisan gyorsan sokszorosan több munkát lehet elvégezni, mint gép nélkül.

Egy képét adjuk a német postaintézmény legujabb alkotásának: a postautalványok feladása automatikus gép segélyével. Nézzük csak végig a postautalványok feladásának eddigi módját. A postatiszt mindenekelőtt lebélyegzi a portóbélyeget, átnézi az utalványt és beirja a könyvbe a szükséges adatokat, majd az utalvány megfelelő postarovatait tölti ki, végül a vevényt állitja ki, közben az utalványt még két helyen, a feladóvevényt pedig egy helyen lebélyegzi olajos bélyegzőjével. A német posta rájött arra a mire mi sohasem fogunk rájönni, hogy az az angol példabeszéd, hogy az idő pénz, tökéletesen igaz. El kell hinnünk a német postának, hogy ez volt az egyetlen inditó oka annak, hogy a postai automatikus gépet beszerezte hivatalai számára.

Egyenlőre természetesen csak a nagyobb postahivatalok számára rendelte meg. E czélból szükséges volt uj formáju postautalványokat szerkeszteni. Ezek a postautalványok abban térnek el a régiektől, hogy nem három rekeszre vannak osztva, hanem négy részre. Egyik részre felirja az ember a feladó nevét, lakását és a feladandó összeg nagyságát, ugyanezen a részen van hely az irásbeli közleményre is, a másik részre ráirja a feladó, hogy kinek megy el a pénz és hogy mennyi megy el, a harmadik részre pedig ráirja a feladó a czimzett nevét a feladandó összeggel együtt.. Ez a harmadik rész szolgál vevény, illetve nyugta gyanánt. A negyedik rész a posta részéről szolgál feljegyzésekre szánt helylyel.

A vevényen hátul egy táblázat van, a melyről mindenki megtudhatja, hogy mennyi portót köteles fizetni a feladandó pénz után. Bélyeget nem kell az utalványra ragasztani. Már most ha ezzel a helyesen kitöltött postautalványnyal a rekesz elé jutunk, a postahivatalnok átveszi tőlünk, megnézi, hogy helyesen van-e kitöltve, átveszi tőlünk a feladandó pénzt és lerovandó bélyegköltséget, belehelyezi az utalványt a gépbe, még pedig azzal a végével a nyilásba, a hol ezelőtt a bélyegeket szoktuk felragsztani, forgat egyet a gép fogantyuján, erre az utalvány eltünik a gép belsejében és mint képen látható, alul megjelenik teljesen felszerelve olyan módon, a hogyan ezelőtt készült el ráirások és lebélyegzések után. Az alsó nyilással ellentétes oldalon szintén van egy nyilás alul, de ez a feladó felé van forditva s ezen a nyiláson a nyugta hull ki, a melyet a gépe az utalványról metsz le azután, hogy a kellő bélyegzés és rányomás már megtörtént.

A gép lebélyegzi a feladás napját és óráját az utalványra, rávezeti a sorszámot az utalványra és a vevényre, lemetszi a nyugtát, kétfelé osztva adja ki magát a főlapot és nyugtát, mindezt öt másodpercz alatt. Könnyü belátni, hogy ezzel a móddal legalábbi s huszszor annyi utalvány vehető fel, mint azelőtt. A gép által kezelt utalványok egy belső asztalra kerülnek, a hol sorjába elkönyvelik azokat. A portó lerovása pénzben teljesen azonos értékü a bélyegvásárlással és annak felragasztásával az utalványra. A kezelőtiszt a nála befolyt pénzösszeg portóját az ellenörző tisztnek, vagy hivatalnak pénzben adja át.

Természetesen ehhez a géphez nemcsak az kell, hogy azt helyesen kezeljék, hanem olyan feladó közönség is, a mely maga tudja az utalványokat helyesen kiállítani.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A rögbi története és játékszabálya A rögbi története és játékszabálya
A rögbi ősének tartott harpastum játék spártai eredetű, de a rómaiak...
Aki halált kért Mata Hari fejére, pedig három évig szerelmese volt Aki halált kért Mata Hari fejére, pedig három évig szerelmese volt...
Párisban néhány nap előtt meghalt a legfőbb semmitőszék egyik igen...
Katonák és fegyvereik Katonák és fegyvereik
A magas hegységekben folytatott harc mind a parancsnokokkal, mind a...
Csudálatos orvosság Csudálatos orvosság
Egy angol újság azt írja, hogy egy Bayon nevű indiai orvos rejtelmes...
Ellenségeink válsága Ellenségeink válsága
Meg lehet állapítani, hogy az ántánt vezető hatalmainál olyan...
Mégsem lesz kábelvasút! Mégsem lesz kábelvasút!
A budapesti kábelvasút sok évi vajudás daczára nem lesz meg. E...
Az Ugron-párt helyzete Az Ugron-párt helyzete
A függetlenségi párt tudvalevőleg ketté oszlott főleg azon a...
Szabadkai staféta futott Budapestre Szabadkai staféta futott Budapestre
Negyvennégy szabadkai atléta sorakozott szombaton este Szabadka...
A Torony-ember gyilkossága - Elbeszélés. — Irta Ady Endre
A Torony-emberről hónapok óta suttogott már a falunk babonás...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98