Dtum
Login with Facebookk
1912 | Április

A Titanic hajó pusztulása

A világtörténelemben még eddig páratlanul álló hajókatasztrófa történt az amerikai vizeken. Vasárnapról hétfőre hajnalban a White Star Line angol-belga hajóstársaság hajója, a Titanic, a mely a világ legnagyobb személyszállító oczeánjáró gőzöse volt, az amerikai vizeken teljes sebességgel haladva, beleütközött egy óriási jéghegybe.

 

A Titanic hajón kétezerötszázan voltak a személyzettel együtt, de bármennyire igyekeztek a tengerészek elkövetni mindent, hogy mentsenek, és daczára annak, hogy a hajó Marconi-távirójával mindenfelé jelezték a katasztrófát segélynyujtás czéljából, mégis, a mire a segítőhajók megérkeztek, már csak mintegy 800 embert – jórészt asszonyt és gyermeket – tudtak megmenteni, ellenben mintegy másfélezren a hullámsirban lelték halálukat. Az óriási hajó két óra alatt menthetetlenül elsülyedt és elpusztult a rengeteg szállítmány, sok kincs, érték stb., a minek értékét ma nem is lehet megállapítani.

 

A katasztrófa részletei még ismeretlenek, de annyi bizonyos, hogy annyi borzalmassággal volt tele a katasztrófa, a minőre egyhamar példát alig tudunk.

 

A Titanic most indult el Southamptonból első utjára. Hogy vajjon ki lehetett volna kerülni a veszedelmet? a felől eltérők a vélemények. Némelyek azt állítják, hogy a katasztrófát az idézte elő, hogy a hajót hihetetlen fokozott sebességgel igyekezett a kapitány Európából átvinni Amerikába, már pedig akkora sebességgel, különösen olyankor és olyan vizeken, a mikor és a hol veszedelem fenyegeti, főként pedig éjjel és a hajnali órákban tilos haladni. Bárhogyan álljon is a dolog, az nem változtat a rettentő valóságon, hogy alig két óra alatt másfélezernél több ember – köztük Astor, Wiedener, Guggenheim stb. milliárdosok – pusztultak nyomorultul el.

 

A Titanic minden elképzelhető kényelemmel fel volt szerelve. Óriási méreteiről fogalmat alkothatunk, ha közöljük, hogy a hajó 269 méter hosszu, 28 méter széles volt, sulya 60 ezer tonna, a gépei pedig 26 ezer lóerejüek, a hajó gyorsasága óránkint 21 tengeri mértföld. Voltak a hajón táncztermek, uszodák, kertek, saját zenekar, pazar kabinok.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A White Star angol- belga hajóstársaság Titanic nevű óriás hajója A Titanic első osztályú társalgóterme A Titanic elkülönített hálószobája Astor, amerikai ezredes és ismert milliárdos, aki a Titanic elsűllyedésével ő is ott pusztult Smith kapitány (x), a ki az elsűllyedt Titanic nevű hajót vezette
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98