Dtum
Login with Facebookk
1912 | Április

Elektromosság a tejgazdaságban

A tej az emberiség legfontosabb tápláléka s különösen a szegényesebb néposztály részére oly jelentőséggel bir, mint a milyen jelentöségü a kenyér. Tej és kenyér az emberek millióinál nemcsak a fő, hanem az egyedüli táplálószer.

 

Érthető az a gondosság, a melylyel a tejvizsgálatnál el kellene járni, hiszen köztudomásu tény, hogy a tejhamisitás nem ritka tünet sehol a világon. Talán egyetlen helyen nem hamisitják : Virginia amerikai államban, mert ott a tejhamisitót polgárjogától való megfosztással sujtják, s nem lehetetlen, hogy meg is lincselik.

 

Éppen ebben az államban nem elégszenek meg azzal, hogy a természetes és hamisitatlan tejet szolgáltatják a polgárságnak, hanem az államköltségen fenntartott mezőgazdasági termékek vegyikisérleti állomásán állandóan tanulmányozzák azt a kérdést, hogy mi módon lehet a hamisitatlan tejnek a termelés következtében előállott káros bakteriumtartalmát megszüntetni.

 

Mióta az elektromosság bevonult a mezőgazdaságba, s a hordozható motorok igen könnyüek, ennek következtében a mezőgazdaság minden ágában könyüséggel alkalmazhatók, a tej káros bakteriumtartalma lényegesen csökkent. Már megelőzőleg, mielőtt a tej a villamosság által hajtott czentrifuga-gépekbe kerül, sok olyan változtatás, a régi rendszerektől való eltérés segiti a tejet a tisztaság felé, a mely nem is függ össze a villamos gépekkel.

 

Az amerikai állam tejvizsgáló állomásának tapasztalatai szerint a teheneket nem szalmán, hanem fürészporon pihentetni annyit jelent, mint a tej bakteriumtartalmát a felére apasztani. A fejősajtárt lefedni fejés közben, egyenértékű mintegy husz százalékos bakteriumcsökkentéssel. Ha a tehenek oldalait benedvesitik fejés közben, ismét csökken a tej bakteriumtartalma. A fürészpor-alom állandó nedvessége szintén hathatós segitője a bakteriumkevesbülésnek. Ilyen és hasonló tapasztalatokat az állam tejtermelői számára közkincsé tesznek s a termelt, forgalomba hozott tej minősége ennek következtében napról-napra javul.

 

Mióta a czentrifugal-gépek a tej kezelése, gyüjtése, szállitása terén annyira elterjedtek, azt is tapasztalták, a gépek tömitő gummialkatrészei is szaporitják a káros organizmusokat; ezen azonban szintén segitenek, mert a gummialkotórészeket mésztejbe mártják, ezáltal semlegesitik a tej számára.

 

A modern tejgazdaság berendezésében a tej fejés a tehenek tőgyéből is gépi üzemmel történik. Ha a gépfejést nem is alkalmazzák, a kézi fejés után nyert tejet egy, az istállóban álló nagyobb közös fayence vagy betonkádba öntik. Ebből a kádból szivattyu készülék az osztályozó-helyiség gépeibe emeli a tejet. Ez a szeparator-gép, a mint azt képünk is mutatja, lényegében nem egyéb, mint egy forgó kazán, a melynek forgatását szabályozható sebességgel egy kis dinamó-gép végzi.

 

A tejgazdasági tudomány megállapitotta, hogy a tejből a czentrifugális erő következtében, ez erőnek nagyságához mérten, a forgó edényben más és más tejalkotórészek válnak külön, természetesen ez anyagok sulyviszonyai szerint. Igy is sikerült ezen az egyszerü módon a természetes tejet többféle minőségü tejtermékre választani.

 

A tejből szükséghez mérten elszeparálják, elkülönitik a zsiros, a czukor- és a tejiszaptartalmu részeket s külön, külön edényekbe ömlesztik. Ilyen módon a sokféle igénynek megfelelő, gyógyitó hatásu s tetszőleges összetételü tejet állithatnak elő, a nélkül, hogy a tejhez bárminő idegen alkotórészt adnának.

 

Igen sok esetben a teljes tej ártalmas a szervezetnek; a szeparáló-gép igen egyszerüen lefölözi a tejet s különválasztja a sovány tejet és a tejszint. A két tejfajtának természetesen más és más az ára. Egy liter teljes tejből alig egy tizedliter tejszin emelhető le, világos, hogy a tejszin ára csaknem tizszer akkora, mint a lefölözött tejé.

 

Ezekkel az eljárásokkal kapcsolatban van még igen sokféle tejkezelése mód, azok szerint, a mint azt néhány világ hirü orvostanár felfedezése elöirja. Van különben tej olyan csecsemők számára, a kiket anyatej hiján tehén tejen kell felnevelni. Külön tejpreparátum czukor betegeknek és igy tovább minden olyan betegség számára, a melyre bizonyos előirásu tej gyógyhatással van.

 

Ma, a mikor az állatvizsgálatok olyan tökéletesek s az is megállapitást nyert, hogy az emberi tuberkolózis igen nagy mértékben szaporodik vagy legalább is tápot nyer a tehenek tuberkolótikus tejétől, a modern tejgazdaságok egyik legfőbb törekvése, hogy a nyers tejet a maga természetes formájában mentesitse ettől a rémtől. Pasztörizálásnak (Pasteur franczia tudós eljárása) hivják azt a módot, a melylyel megfosztják a nyers tejet ártalmas hatásától. Mindazon módot, a mely a tej ártalmasságát megszünteti, sterilizálásnak hivják.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Hogyan értékesítjük az idei termést? Hogyan értékesítjük az idei termést?
A pénteki minisztertanácson a kormány, mint értesülünk, még nem...
Hirsch H. Hugó Győrbe költözik Hirsch H. Hugó Győrbe költözik
Hirsch H. Hugó az Edison K.E. rokonszenves tagja, kit különösen a...
Nyilt levél Bud János pénzügyminiszter urhoz! Nyilt levél Bud János pénzügyminiszter urhoz!
A miniszteri beszédek sorában, amelyek a főrendiház tegnap esti...
Ahol a semmi óriás-iparokat táplál és százezreknek nyújt biztos megélhetést Ahol a semmi óriás-iparokat táplál és százezreknek nyújt biztos...
Régi igazság, hogy levegőből nem lehet megélni. Ezt már a régiek is...
Háromlábu ember Háromlábu ember
Az emberi csodák között kétségkívül egyike a legérdekesebbnek az az...
Készülődjünk a békére is Készülődjünk a békére is
Az elmult héten több oldalról hangzott el aggodalom a gazdasági...
Budapesti Korcsolyázó Egylet nemzetközi meetingje Budapesti Korcsolyázó Egylet nemzetközi meetingje
A Budapesti Korcsolyázó Egylet helyesen megválasztott dátumával...
Stern József czégének kirakata Stern József czégének kirakata
Stern József (Kálvin-tér 1.). Ez a czég a diszitési ipar terén...
Hogyan lesz a fenyőfából kolbászhéj, a tejből gyapju, a szénből szappan? 3.rész Hogyan lesz a fenyőfából kolbászhéj, a tejből gyapju, a szénből...
De nemcsak a fa és a tej alakulhat át tőle egészen idegen természetű,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98