Dtum
Login with Facebookk
1912 | Augusztus

A kinai czopf

Az ősrégi Kina, mióta köztársasággá alakult át, nagy igyekezettel fáradozik az európai szokások meghonositásán. Tanultak a kinaiak a japánoktól, a kik már régen rájöttek arra, hogy csak azzal biztosithatják országuk haladását, ha európai módra reformálják az intézményeiket.

 

Kinában különösen az orosz-japán háboru óta győződtek meg arról, hogy milyen nagy hasznát lehet venni az európai kulturának. A kinaiak most már fokozott buzgalommal igyekeznek pótolni a mulasztásukat és a köztársaság vezetői mindent elkövetnek, hogy minél előbb megvalósithassák a reformokat.

 

Olvashattuk a napilapokban, hogy már a törvényszéki bonczolást is megengedték, pedig ezelőtt a legszigorubb büntetések óvták a holttest épségét. Most már a hires kinai czopf ideje is lejárt. Az uj Kina emberei teljesen el akarják törölni a czopfviselés ősi szokását, hogy helyébe európai hajviseletet honositsanak meg.

 

A nagy birodalom több részén kiadták már a rendeletet az ősi szokásokhoz ragaszkodó kinaiaknak, hogy vágják le férfiatlan czopfjukat. E reform megvalósitása a legnehezebb, mert a kianaiak nagy része jobban ragaszkodik czopfjához, mint az életéhez.

 

A hatóságok tehát erőszakkal igyekeznek eltávolitani a czopfot a kinaiak fejéről. E képünk éppen azt az érdekes jelenetet mutatja, a mikor egy kinai katona levágja egy polgár czopfját. Az ősi szokás nagy gyalázásnak tekintette a czopf levágását. Idő kell tehát hozzá, mig belenyugodnak ebbe a kinaiak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98