Dtum
Login with Facebookk
1912 | Augusztus

Horine, a magasugrás világrekordere

A MAC mult vasárnapi versenyén itt járt amerikai atléta-gárda egyik legérdekesebb alakja mindenesetre George Horine volt a magasugrás világrekordere. Horine ugyan jelenleg nincs abban a nagy formában, mely őt otthon, Amerikában világrekordok elérésére képessé tette. Stockholmban, Berlinben s Bécsben az 1.90 métert nem tudta megugrani, aminek oka a sok utazás és versenyzés okozta kimerültségben keresendő, mindazonáltal az ő nagy kvalitásai és reformot jelentő, Budapesten méltán megcsodált speciális ugróstilusa indokolttá teszik, hogy személyével az alábbi cikkben foglalkozzunk.


G. Horine, a stanfordi egyetem hallgatója aki megjavította a M. Sweney hosszuéletű magasugró világrekordját, kétségtelenül a világ legkiválóbb atlétáiknak egyike. Horine mondhatni teljesen egyedül tanult meg ugrani az általa feltalált s a tökéletesség legmagasabb fokára emelt speciális stilussal. Szerinte P. Adams, Grumpelt vagy Erickson nagyobb ugróképességük folytán az ő stilusával sokkal nagyobb magasságot képesek voltának el-elérni.


„A new-yorki ugrók eredményei nagyon megleptek – mondja a kaliforniai Horine, - láttam, hogy azok sokkal rugalmasabbak mint én, stilusukban azonban egy nagy hibát találtam: ugrás közben a léc felett fejük magasabban van, mint a lábuk. A magasugrás tanulmányozása közben rájöttem arra, hogy legeredményesebb az ugrás, ha a törzs alacsonyabban van a léc felett, mint a lábak. Szerintem ugyanis a léc feletti helyzetben a lábaknak magasabban kell lenniök, mint a test bármely részének.

 

Hosszas gyakorlásnak köszönhetem, hogy a legjobb ugró-stilus birtokosa lettem, mert eredményeim csak stilusom jóságának tudom be. Milyen lenne az ideális magasugró? Kétféle ugró van: természetes ugróképességgel megáldott és stilussal ugró. Adams, Erickson vagy Grumpelt rugalmasabb vagyis tehetségesebb, de én jobb stilusomnál fogva nagyobb magasságot tudok átugrani. Ha az említettek valamelyikének rugalmassága az én stilusommal kombinálható volna, bámulatos eredményeket lehetnek elérni.”


Horine – mint szavaiból láthatjuk – a milyen bámulatos tehetség, oly szerény is. Cseppet sem öntelt azért, hogy egy 17 évig fennálló megjavíthatatlannak tartott világrekordot nem csak megjavított, de arra ráduplázva olyan rekordot teremtett, mely igazán bámulatba ejt. A fiatal kaliforniai állhatatosan ragaszkodik kitüzött céljához s annak elérésére szisztematikusan dolgozik; természetesen képességének s elérhető eredményeinek tudatában. Dicsőségének tetőpontján Hornie ép oly fáradhatatlanul készül s trenirozik, mint addig, jól tudván, hogy képességeinek határát még nem érte el.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
George Horine magasugró világrekorder. Ugrott 2m 3.5 cmt Horine ugrik
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A németek a főellenállási központokban tervszerüen megröviditették az arcvonalat A németek a főellenállási központokban tervszerüen megröviditették az...
A keleti harctéri helyzet jellemzője a német állások világosan...
A Toldi MSE tusaránnyal nyerte a kardcsapatbajnokságot A Toldi MSE tusaránnyal nyerte a kardcsapatbajnokságot
A Barátság SE Eötvös-utcai vívótermében nagyszámú közönség előtt...
Hölgyúszóink legyőzték az osztrákokat Hölgyúszóink legyőzték az osztrákokat
Az esővel fenyegető időjárás ellenére is hatalmas számú közönség...
A permetezett szőlőlevelekről
A peronoszpora elleni permetezés tudvalevőleg olyan folyadékkal...
Briand ma Genfben páneurópai ebédet ad Briand ma Genfben páneurópai ebédet ad
Briand hétfőn ebédre hivta magához az európai államok első...
Santos Dumont új léghajója Santos Dumont új léghajója
A kormányozható léghajó problémájának szenvedélyes franczia udvarlója...
Barátos Endre
Születésének és halálának évszámát nem tudom: a harcterén veszett el,...
Elkeseredett anya Elkeseredett anya
Elkeseredett anya. A fővárosban Gombiz Mihályné, szül. Szécsényi Mari...
Képek az amerikai elnökválasztásból Képek az amerikai elnökválasztásból
A köztársasági párt győzött, az Egyesült-Államok elnöke Taft lesz....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98