Dtum
Login with Facebookk
1912 | Augusztus

A sebészet csodája

Dr. Mercisz Carrel, a newyorki Rockefeller-intézet bátor sebésze ismét uj vivmányról számol be. Feltünést keltett nemrégen az a közleménye, hogy sikerült neki a testen kívül eleven szöveteket tenyészteni. Az orvosok egy része nem akart hitelt adni fejtegetéseinek, de a mikor Berlinben részletes előadást tartott eljárásáról, a kétkedőket is meggyőzte buvárkodásának komolyságáról.

Az „American Medical Association”-ben nemrég előadta dr. Carrel, hogy ezt az eljárást annyira tökéletesitette, hogy a szükséges szerv mindenkor beszerezhető átültetés czéljaira. Carrelt nemrég Chikagóból feszólitották, hogy egy térdoperáczió után szükségesnek mutatkozó porczot szállitson. Carrel az óhajtott porczot beletette egy folyadékkal megtelt üvegbe, elcsomagolta egy hüsitő apparátusba és elküldte a gyorsvonattal Chikagóba.

Két nappal később megtörtént az átültetés. Azelőtt az orvosok kénytelenek voltak más élő emberből, vagy állatból kivágni az operáczóhoz szükséges testrészeket. Carrel állitólag annyira tökéletesitette vivmányát, hogy az általa előállitott szövetek kilencz hónapig is önállóan elélnek és nőnek. Egy tyuk szivének darabja 104 napig élt és a mikroszkópiai vizsgálatnál kitünt, hogy az ötödik hónaptól uj kötőszövet képződött.

Carrel kilencz különböző tápfolyadékot alkalmaz, melyben a szövetek a testen kívül fejlődnek. Friss hullákból veszi azokat és elteszi, a míg használhatók. Ez történik a különböző testrészekkel, a bőrrel, a porczokkal és mirigyekkel. A meglehetősen drága szer központi árusitóhelye természetesen a newyorki Rockefeller-intézet.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
A szövet- és szervátültetések
Kántor Judit

A szövet- és szervátültetések gondolata már régóta foglalkoztatja az emberiséget. A feljegyzések szerint először az ókori Kínában próbálkoztak vele, amikoris i.e. 200 körül Pien Csiao és Hua Tó végzett szívátültetést.

A középkorból is maradtak fenn történetek ilyen „csodákról”. Például több középkori festmény és krónika örökíti meg azt az esetet, amikor Szent Kozma és Szent Domján egy mór lábát átültette egy daganatos láb helyére. A XVIII – XIX. század orvosai is kísérleteztek hasonló műtétekkel, főleg fül, orr és ajak pótlásával próbálkoztak, illetve bőrátültetéssel.

Az első, valóban hitelesen dokumentált szervátültetés a magyar Ullmann Imre nevéhez fűződik, aki 1902-ben egy kutyán hajtott végre sikeres veseátültetést. Ezután néhány évvel a bécsi Zirm már emberen végzett sikeres szaruhártya-átültetést.

Már kezdettől számos technikai és tudományos probléma fogalmazódott meg a szövet- és szervátültetésekkel kapcsolatban. Ilyen volt többek között a kilökődési reakció kérdése és az erek helyreállításának megoldási lehetőségei. 1912-ben Carrel Guthrie-val együtt kidolgozott egy sajátos technikát, ami részben a szövetek mesterséges, testen kívüli életben tartásán, részben az érvarrat technikájának kidolgozásán alapult.

Ezután 1950-ig kellett várni az első mesterséges vesére és 1954-ig az első sikeres vese- transzplantációra. 1963-ban történt az első máj- és csontvelő-átültetés, 1967-ben pedig az első szívátültetés.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Dr. Carrel Dr. Carrel bemutatót tart a Rockefeller-intézetben
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98