Dtum
Login with Facebookk
1912 | December

Régi kenyeresbolt

A balkáni háborus hirek között arról is megemlékeztek az ujságok, hogy a szerb és bolgár városokban rohamosan kezdtek drágulni a kenyér s a hatóságok végre kénytelenek voltak katonákat állítani a kenyeresboltok elé, a kik azután megakadályozták a boltosokat abban, hogy kihasználják a helyzetet és még drágábban árulják a kenyeret.

 

Azt mondhatnók, hogy a világtörténelem emberpusztitó nagy eseményeinek legszomorubb jelenetei a kenyeresboltok előtt játszódnak le. Az éhség tragédiái voltak ezek s ha mélyebben pillantunk bele világtörténelem eseményeibe, azonnal rájövünk arra, hogy mögöttük, mint az események mozgatója, mindig ott van a kenyér.

 

A világot megmozgató nagy tervek legnagyobb részének eredetét nem az eszmékről terhes agyvelőkben kell keresni, hanem az éhes gyomrokban; a kenyérért való küzdelem veti az élet leghatalmasabb hullámait.

 

Régente Törökországban felakasztották azokat a pékeket, a kik valami esemény van elemi csapás következtében támadt nyomoruságot kihasználva, hirtelen felemelték a kenyér árát. Az arabok pedig azzal büntették meg az ilyen pékeket, hogy a két fülüknél fogva odaszegezték a fejüket a boltjuk ajtajához.


A régi kenyeresboltok nem különböznek nagyon a mostaniaktól, a mint ezt a képünkön is látjuk, mely egy tizenhetedik századbeli franczia pék boltját ábrázolja. Egykoru rajz nyomán készült ez a kép. A rajta látható betük értelmét nem kell külön megmagyarázni, mert ezek csak az eredeti rajz alá irt szöveg számára valók voltak. Itt a betük magyarázata nélkül is megismerjük e pékmühelyben levő tárgyakat.

 

Érdekesen mutatja ez a kép, hogy milyen volt a régi francziaországi kenyeresbolt. Akkoriban hatósági rendeletekkel szabályozták a kenyér árát, de azért a pékeknek mégsem volt okuk panaszra, mert a régi feljegyzések tanusága szerint sok volt Párisban a dusgazdag pék.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98