Dtum
Login with Facebookk
1912 | December

Szerbia engedékenyebb

Deczember 16-áról írják Belgrádból. Ha Ausztria-Magyarország és Szerbia között tárgyalás mutatkoznék kivánatosnak, akkor a szerb kormány azt az óhajtását fogja kifejezni, hogy teljes politikai függetlenségének fönntartásával Ausztria és Magyarországgal a legbarátságosabb viszonyt tartsa fönn. Szerbia hozzájárulna Albánia függetlenségéhez, föltéve, hogy adriai kikötőt kapna s kötelezné magát, hogy ezt a helyet nem változtatná át katonai kikötővé.

 

Szerbia Ausztria és Magyarországnak kiváltságos jogokat biztosítana kölcsön és közmunka dolgában és kereskedelempolitikai tekintetben a legtöbb kedvezést biztosítaná neki. Beleegyeznék abba, hogy a vámtarifát minden tekintetben Ausztria és Magyarország javára átvizsgálják s e végből hajlandó volna delegátusokat Bécsbe vagy Budapestre küldeni.

 

Jovánovics, az új szerb követ, a ki deczember 16-án este érkeztek Bécsbe egy hírlaptudósítónak ezt mondta:
- A nézeteltérések Ausztria és Magyarország és Szerbia között nem olyanok, hogy ne lehetne kiegyenlíteni és hogy minden békésen fog megoldódni.


Egy berlini ujságnak jelentik Zimonyból: Pasics miniszterelnök hosszasan tárgyalt az orosz és franczia követtel. Majd rendkivüli miniszteri tanácskozás volt, a melynek lefolyása nagyon viharos volt. A miniszterek az utolsó pillanatban elhatározták, hogy ha Ausztria és Magyarország fegyverhez akarna nyulni, Szerbia lemond Durazzóról s elejét veszi a világháborunak. Ezt a szerb miniszterek az orosz és franczia követ sürgetésére határozták el.

 

Ha ez a hír igaz, akkor az következik belőle, hogy az orosz és a franczia követ most megfelelő utasítást kapott kormányától s hogy a két kormány csak most győződött meg arról, hogy Ausztria és Magyarország el van tökélve, hogy követelésének minden körülmények között minden eszközzel érvényt fog szerezni.

 

A hetek óta húzódó válságban talán az a legfeltünőbb, hogy a hatalmak eddig mindig azt hitték, hogy Ausztria és Magyarország részéről csak ugratásról van szó. Hogy kicsoda világosította föl a két hatalmat, azt még nem tudjuk, de rendkívül érdekes volna azt megtudni. A legközelebbi hetek meg fogják hozni a magyarázatot.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98