Dtum
Login with Facebookk
1912 | December

Hatfield – Las-Torres

A magyar uszósportnak ismét jelentős eseményét füzte nevéhez a MAFC a Hatfield – Las-Torres mérkőzés létrehozásával. Ujólag beigazolta, hogy munkával és áldozatkészséggel kell és lehet a közönség érdeklődését felkelteni, érdekes és értékes versenyeket kell biztosítani, tehát az uszósportot fejlesztő fontos programmpontokat megvalósítani.


Természetes, hogy az uszodakérdés elintézetlenségének – mert naivitás lenne ennek máról holnapra valo megoldásában bizakodni – erősen bénitó hatását meg kell éreznie a magyar uszósportnak lépten-nyomon, minden tekintetben és relációban és nem szününk meg hangoztatni, hogy tömegkultusz nélkül minden fajt kiválóság mellett sem fogjuk ellensulyozhatni a külföldi uszósport praeponderenciaját.


Általában véve, mint azt már az olympiászról szóló cikksorozatunkban is megemlítettük, az ó-világ az uszosport terén is kezd kimerülni, illetőleg háttérbe szorulni Amerika és Ausztrália mindjobban szorongató tüneményeivel szemben.
Hatfield, Nagy-Brittania uszosportjának ifju csillaga beigazolta, hogy az olympiász ota mit sem vesztett formájából és ma is a világ egyik legjobb középtávuszója.


Érdekes volt megfigyelni a közönség magatartását. Hatfield tempója először némi csalódást keltett, mert az angoloknál hagyományos trudgeon-tempó rövid, de irtózatos erejü térden alul valo ollózásával nálunk először szokatlan is, meg aztán esztetikai értelemben nem is szép. Stilusa ezenfelül azt a nyugodtságot és stabilitást, a melyet mi középtávuszóinktól megszoktunk és a mely a hullámokon való sima, biztos keresztülsiklást oly megvesztegetővé teszi. Tempója és lélekzet-technikája mintha bizonyos erőtékozlást jelentene, és feltétlenül nagyobb gyorsaságot és intenzivebb, koncentráltabb erőkifejtést tesz lehetővé, mint például Las-Torres-t, Kenyeryé, vagy annak idején Zachárt és Brucknert volt.


Az elért eredmény hiven tükrözi vissza a két bajnok erőviszonyát, az idő (5 p. 26 mp.) pedig tekintve a nehéz pályát, egyenesen fenomenális. Bizvást megfelel Beauerpartrenek a Millenárison 5 p. 23 mp.-el elért világrekordjának. A mellett nem szabad elfelejtenünk, hogy Hatfield a sekély vizben is ellökéssel, nem leállással fordult.


A Hatfield által diktált iram egyenesen öldöklő volt. A 120 yardot 1 p. 16.6 mp., a 200 yardot 2 p. 17 mp. alatt uszta; ugyanazok az idők ezek, a melyeken Stockholmban elszörnyüködtünk, a mikor Hodgson 1 p. 10 mp. alatt kezdte 1500 m-nél a 100 m-t és 7 p. 03 mp. alatt az 500 métert.


Munkatársunknak a verseny után alkalma volt beszélni Hatfielddel. Kijelentette az angol, hogy Las-Torres félelmetes képességeivel eleve tisztában volt, miért is teljesen kiuszta magát, kivévén talán az utolsó hossz első felét. Az uszoda nagyon tetszett neki és jól érezte magát benne, csak a hullámverést érezte nagyon hátrányosan.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Jack Hatfield Las-Torres Béla
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A német népszavazás A német népszavazás
A német nemzetiek által kezdeményezett népszavazás vasárnap folyt le...
Csanádmegye a szegények ügyvédi védelméért
A szegények sokszor azért estek el jogaiktól, mert nincs költségök...
Híres, hírhedt pünkösdi királyságok Híres, hírhedt pünkösdi királyságok
A magyar szójárás pünkösdi királyságnak nevezi a rövid ideig tartó...
„Gazdatiszt” csak az lehessen, aki akadémiát végzett! „Gazdatiszt” csak az lehessen, aki akadémiát végzett!
Vasárnap zsúfolásig megtöltötte a Vigadó hatalmas termét az ország...
A légjog A légjog
A „Nemzeti Sport” utóbbi számainak egyikében már...
Magyarország birkózóbajnoksága Magyarország birkózóbajnoksága
A magyar birkózó bajnokság küzdelmei szombaton és vasárnap folytak le...
Államadósság nélkül – kőolajból Államadósság nélkül – kőolajból
Amikor a világ összes államai el vannak adósodva és alig tudnak...
Bethmann-Hollweg és Jagow vallomása a háborus bünösség kérdésében Bethmann-Hollweg és Jagow vallomása a háborus bünösség...
Berlin, ápr. 25. A parlamenti vizsgálóbizottság első albizottsága, -...
Amerika belülről nézve Amerika belülről nézve
Michigan állam törvényhozása nemrégiben egy törvényjavaslatot...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98