Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1912 | Február

Téli esték a falun

Idáig a téli esték a falukban unalommal peregtek le.
Időnként a komédiás csapat, meg egy-egy tánczmulatság volt az élénkítő, olykor egy messziről jött vándor-apostol, a ki jól bemaszlagolt az unatkozó magyarnak s némelyiknek fülében el is helyezett valami kis bogarat. De a tél a falun az unatkozás jegyében nem is pergett, de leczammogott. A disznóölés volt egy kis változatosság, a trágyahordás az összes elvégzendő gazdasági munka. Unalom és tespedés mindenfelé, kész préda azoknak, a kik a heverő, az unatkozó magyart a maguk csalóka ábrándjainak körébe akarták beédesgetni. 

Ma máskép van.
Ezt megteremtette több czélirányos intézkedés, de leginkább az, hogy a földmívelő rájött annak a tudatára, hogy a maga és családja érdekében a telet fel kell használni ismeretszerzésre. Kapós lett az ujság, a könyv, kapós ennek folytán az a hely, a hol ezekben hozzájut a népház, a gazdakör. Közel négyezer helyen van már gazdasági népkönyvtár, kétezer helyen gazdakör, négy és fél ezer helyen szövetkezet, és valamennyi a nép gazdasági kiképeztetését, értelmének tágítását szolgálja. A tél immár arra szolgál, a mi a legjobb olvasásra tanulásra. A mit a legnagyobb örömmel ígérünk meg, a nép tanuláskedve igen nagy és állandóan emelkedik. 

A földmívelésügyi miniszter most intézkedett a felől, hogy a gazdasági előadásokat rendező egyesületek, körök, vándortanárok hány sorozatos gazdasági előadást rendezzenek és bár harminczkilencz egyesület és 18 vándortanár állította össze a maga gazdag téli tennivalóját, s bár az előadások száma a tízezret meghaladja, korántsem lehetett a támasztott kívánságok mindegyikének eleget tenni. 

Mit bizonyít ez?
Hogy népünk fölébredt annak tudatára, hogy gazdasági ismereteit gyarapítani kell és nem maradhat meg annál, a mit apjától mint gazdasági ismereteket eltanult. Tudatára ébredt annak, hogy a mint minden haladt a világon, haladt a földmívelés tudománya is és vannak olyan fogások, a miknek tudása birtokában ugyanaz a föld a melyen a régi módi szerint gazdálkodik, – sokkal többet terem. 

Hogy a mi ma jó, az holnap elavult, hogy a természettudomány haladása egészen új fegyver s gazdasági eszközöket adnak a földmívelő kezébe. Hogy nagyon rosszul szolgálja a maga érdekeit az a ki ezekkel a körülményekkel nem számol, és nem halad a haladás világában. A ki a száguldó vonat elé áll, azt bizonyára kérlelhetetlenül maga alá temeti a száguldó gőzmasina. A haladással is úgy vagyunk. A víz árja ellenében ellankad izmunk, elerőtlenedve letörünk, elmaradunk.

Az élelmes embereké lesz a jövő, azoké, a kik szép földet adnak Kecskeméten, Nagykőrösön, Újvidéken, Makón. No ugyan kinevették volna azt a félkegyelmű embert, a ki a régi világban húsz-harmincz holdon kajszinbaraczkot, uborkát, zöld paszulyt és hagymát termel. Most pedig abban a négy városban nincs ember, a ki az említett gyümölcs és zöldségféléket hold számra ne termelné. 

Kecskeméten, ha csak egy kissé is beüt a termelés, négy millió korona a kajszinbaraczk jövedelme, Nagykőrösön a termesztett saláta és káposzta eljut európa minden nagy városába, még a tengeren át Londonba is. Millió koronák vándorolnak a zsebekbe. Mindezt megcsinálja a vállalkozási kedv, az új gazdasági felfogás és vetésforgó meg a forgalmi szükség.

És nyugodtan elmondható, hogy ezen a téren a magyar föld kihasználása terén csak a kezdet-kezdetén vagyunk. Minél többet olvas erről a kisgazda, annál inkább megrögződik lelkében az az elhatározás, hogy a régi fajta földmívelésnek befellegzett, hogy a földmívelést belterjesebbé kell tenni és a földnek ma már sokkal többet is kell teremnie. 

Ezeket és az eféléket tanulja meg a télen a tanulnivágyó nép. Nagy hatása van a tanultaknak, belekerülünk a haladás sodró árjába s ezzel az áramlattal haladva, a boldogulás virágos tája felé igyekszünk.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Helyes magyarság Helyes magyarság
Minden nyelv élete a változások összefüggő sorozata, - mondja Balassa...
Örök tavasztól retteg a tudomány Örök tavasztól retteg a tudomány
W. J. Humphreys, amerikai egyetemi tanár, a washingtoni...
„Gazdatiszt” csak az lehessen, aki akadémiát végzett! „Gazdatiszt” csak az lehessen, aki akadémiát végzett!
Vasárnap zsúfolásig megtöltötte a Vigadó hatalmas termét az ország...
Árdrágulások Árdrágulások
A Közgazdasági Figyelő érdekes összeállítást közöl a megélhetés...
A spanyol forradalmi kormány hűséget esküdött a királynak A spanyol forradalmi kormány hűséget esküdött a királynak
Primo di Rivera, a kormány elnöke letette az esküt. A kormányelnökkel...
Egyperces szünet után! Egyperces szünet után!
Kedden, Hindenburg temetése napján, egy percre megállítják az üzleti...
BTC – MAC 2:1 (1:1) BTC – MAC 2:1 (1:1)
A BTC hamar revánsot vett a MAC-on húsvéthétfői vereségéért. Erős...
Angol lapok a jóvátételi bizottság határozatáról Angol lapok a jóvátételi bizottság határozatáról
Az angol sajtó még mindig nagy rokonszenvvel és sajnálkozással...
Egy koaliciós kormány lehetősége Egy koaliciós kormány lehetősége
A mi a legújabb kihallgatásokról a nyilvánosságra kiszivárgott, az...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98