Dtum
Login with Facebookk
1912 | Február

Téli esték a falun

Idáig a téli esték a falukban unalommal peregtek le.
Időnként a komédiás csapat, meg egy-egy tánczmulatság volt az élénkítő, olykor egy messziről jött vándor-apostol, a ki jól bemaszlagolt az unatkozó magyarnak s némelyiknek fülében el is helyezett valami kis bogarat. De a tél a falun az unatkozás jegyében nem is pergett, de leczammogott. A disznóölés volt egy kis változatosság, a trágyahordás az összes elvégzendő gazdasági munka. Unalom és tespedés mindenfelé, kész préda azoknak, a kik a heverő, az unatkozó magyart a maguk csalóka ábrándjainak körébe akarták beédesgetni. 

Ma máskép van.
Ezt megteremtette több czélirányos intézkedés, de leginkább az, hogy a földmívelő rájött annak a tudatára, hogy a maga és családja érdekében a telet fel kell használni ismeretszerzésre. Kapós lett az ujság, a könyv, kapós ennek folytán az a hely, a hol ezekben hozzájut a népház, a gazdakör. Közel négyezer helyen van már gazdasági népkönyvtár, kétezer helyen gazdakör, négy és fél ezer helyen szövetkezet, és valamennyi a nép gazdasági kiképeztetését, értelmének tágítását szolgálja. A tél immár arra szolgál, a mi a legjobb olvasásra tanulásra. A mit a legnagyobb örömmel ígérünk meg, a nép tanuláskedve igen nagy és állandóan emelkedik. 

A földmívelésügyi miniszter most intézkedett a felől, hogy a gazdasági előadásokat rendező egyesületek, körök, vándortanárok hány sorozatos gazdasági előadást rendezzenek és bár harminczkilencz egyesület és 18 vándortanár állította össze a maga gazdag téli tennivalóját, s bár az előadások száma a tízezret meghaladja, korántsem lehetett a támasztott kívánságok mindegyikének eleget tenni. 

Mit bizonyít ez?
Hogy népünk fölébredt annak tudatára, hogy gazdasági ismereteit gyarapítani kell és nem maradhat meg annál, a mit apjától mint gazdasági ismereteket eltanult. Tudatára ébredt annak, hogy a mint minden haladt a világon, haladt a földmívelés tudománya is és vannak olyan fogások, a miknek tudása birtokában ugyanaz a föld a melyen a régi módi szerint gazdálkodik, – sokkal többet terem. 

Hogy a mi ma jó, az holnap elavult, hogy a természettudomány haladása egészen új fegyver s gazdasági eszközöket adnak a földmívelő kezébe. Hogy nagyon rosszul szolgálja a maga érdekeit az a ki ezekkel a körülményekkel nem számol, és nem halad a haladás világában. A ki a száguldó vonat elé áll, azt bizonyára kérlelhetetlenül maga alá temeti a száguldó gőzmasina. A haladással is úgy vagyunk. A víz árja ellenében ellankad izmunk, elerőtlenedve letörünk, elmaradunk.

Az élelmes embereké lesz a jövő, azoké, a kik szép földet adnak Kecskeméten, Nagykőrösön, Újvidéken, Makón. No ugyan kinevették volna azt a félkegyelmű embert, a ki a régi világban húsz-harmincz holdon kajszinbaraczkot, uborkát, zöld paszulyt és hagymát termel. Most pedig abban a négy városban nincs ember, a ki az említett gyümölcs és zöldségféléket hold számra ne termelné. 

Kecskeméten, ha csak egy kissé is beüt a termelés, négy millió korona a kajszinbaraczk jövedelme, Nagykőrösön a termesztett saláta és káposzta eljut európa minden nagy városába, még a tengeren át Londonba is. Millió koronák vándorolnak a zsebekbe. Mindezt megcsinálja a vállalkozási kedv, az új gazdasági felfogás és vetésforgó meg a forgalmi szükség.

És nyugodtan elmondható, hogy ezen a téren a magyar föld kihasználása terén csak a kezdet-kezdetén vagyunk. Minél többet olvas erről a kisgazda, annál inkább megrögződik lelkében az az elhatározás, hogy a régi fajta földmívelésnek befellegzett, hogy a földmívelést belterjesebbé kell tenni és a földnek ma már sokkal többet is kell teremnie. 

Ezeket és az eféléket tanulja meg a télen a tanulnivágyó nép. Nagy hatása van a tanultaknak, belekerülünk a haladás sodró árjába s ezzel az áramlattal haladva, a boldogulás virágos tája felé igyekszünk.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Filmgyár épül Kolozsvárott Filmgyár épül Kolozsvárott
Bingert János, a Hunnia Filmgyár vezérigazgatója Kolozsvárott...
A balti flotta A balti flotta
A balti flotta, mely Port-Artur fölmentésére indult, azon a napon,a...
Lezárult a párisi olympia Lezárult a párisi olympia
Lezajlott a felujitott olympiai küzdelmek második sorozata és csak a...
Magyarország – Hollandia 6:2 Magyarország – Hollandia 6:2
6:2-re vertük a hollandusokat és e hatalmas győzelemmel újabb...
A napokban adják át a forgalomnak a Dunaföldvár-Solt új vasútvonalát A napokban adják át a forgalomnak a Dunaföldvár-Solt új...
A kilenc évvel ezelőtt megépített dunaföldvári híd lett volna...
Megkezdődtek a kihallgatások Codreanu gyilkosainak bünperében Megkezdődtek a kihallgatások Codreanu gyilkosainak bünperében
A Codreanu gyilkosai ellen inditott per megkezdődött. Az utolsó 10 év...
Ascher Oszkár szaval Ascher Oszkár szaval
Huszonöt évvel ezelőtt a versszavalás, valamikor kedvelt művészet,...
Az olympiász után Az olympiász után
Valami egészen mást vártunk az olympiász után. Elkeseredett szavakat,...
Egy hajó vizrebocsátása Egy hajó vizrebocsátása
Hamburgban fényes katonai ünnepiesség volt az elmult napokban. A...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98