Dtum
Login with Facebookk
1912 | Február

A titokzatos etruszk nyelv

A Collégé de France tudós tanára,Martha professzor ugyancsak érdekessé lett egyszerre előttünk azzal a kijelentésével, hogy a titokzatos etruszk nyelvet megfejtette a magyar-finn nyelvek segítségével. Az Académie des Inscriptions ülésén, tehát tudományos fórum előtt számolt be Martha az ő nagyjelentőségű fölfedezéséről.

 

Minthogy előadását még folytatni fogja, senki sem akar addig eléje vágni a kérdésnek, a míg Martha kutatásai egész terjedelmökben ismeretesek nem lesznek. Mégis érdekes, hogy a mi nyelvészeink már eleve meglehetősen bizalmatlanul fogadták az etruszk-magyar-finn nyelvrokonság hírét és ha igaz, annyit már megállapítottak, Martha professzor sem magyarul, sem finnül nem tud, csak ismeri az ural-altáji nyelvek egész irodalmát, fontosabb szógyűjteményeit.


A nyelvrokonság kérdéséhez nem akarok hozzászólni ez a nyelvtudósok feladata lesz - hanem csak az etruszk nép magában véve is érdekes titkával akarok foglalkozni, a mely már Rómában való vándorlásaim közben is izgatott. Lépten-nyomon etruszk emlékekkel találkozik az ember az Örökvárosban. A Vatikánnak, a Capitoliumnak, a Collegio Romanónak külön etruszk muzeuma van és kívül a Porta Pián a Giulio pápa kaczér márványkalitkájában is az etruszk gyűjtemény a legérdekesebb.

 

De maga a város is őrzi a bámulatos kulturájú etruszk nép számtalan nyomát. A gyönyörű Gianicolo-hegy, a honnan szép időben jól lehet megkülömböztetni Róma hét dombját, egy etruszk istenségek, Janusnak nevét (Janiculus) viseli. Ha szabad egy legendát mai értelmünkkel magyarázni, akkor Janus etruszk eredetű lakatos volt, a ki a Janiculuson lakott és a rómaiakat megtanította a lakat és az ajtó használatára.

 

Kétarczunak ábrázolták, mert az ajtónak is két oldala van. A Forumon szobra állt és a hozzávezető ajtók csak háború idején voltak tárva-nyitva, a veszedelem jeléül. Még egy hónapot is elneveztek róla, a januáriust - a mely az évnek mintegy az ajtaja - az ő etruszk neve tehát még a mi ajkunkra is eljutott.


A Mons Coelius, Róma hét dombja közül az egyik, valamennyi klasszikus író tanusága szerint egy etruszk férfinak, Coeles Vibenna-nak (etruszkul: Kaile Vipinas) nevét viseli, a ki Servius Tullius számára megszerezte Rómát és a királyi czimet. Servius Tulliusnak az etruszk neve Makstrna volt. A ki előtte uralkodott. Tarquinius Priscus és a ki utána következett, Tarquinius Superbus szintén etruszkok voltak. Róma hét ősi királya közül tehát három a titokzatos Etruriából eredt.


Az etruszkok leggrandiózusabb emléke azonban a Cloaca Maxima, ez a csodálatos technikai mű, a mely évezredek óta, némi változással egészen a mai napig Róma szenynyét elvezeti. Etruszk mérnökök müve és az idők folyamán csak bővíteni kellett.


Ezekből a nyomokból máris kiviláglik, hogy mi volt Itáliában az etruszk nép. Nem más, mint a római kultúra pionnierja. Ázsiából, Phoeniciából vagy talán Egyiptomból származtak át Itáliába és magukkal hozták titokzatos hazájuk gazdag kultúráját a melynek segítségével Itália urai lettek egészen a rómaiak idejéig.


A szűkebb Etruria az a földterület volt, a mely a Tyrrheni tenger és az Apenninek közt fekszik és a melynek legészakibb pontja Bologna, legdélibb Róma. Ugyanez a földdarab a renaissance nagy művészetének a melegágya is és sokon azt tartják, hogy nem hiába Firenzéből kerültek ki a legnagyobb szobrászok, Michelangelo, Donatello, Verocchio és mások, mert épp Firenze körül volt az etruszk nép műveltségi centruma.


Mikor Róma népe a nyakukra hágott, már elveszítették ősi kultúrájuk eredetiségét, itáliai görög befolyás alá kerültek, hanyatlóban voltak. A nyersebb, katonásabb római nép azért mégsem győzte le őket végképp. Az etruszkok még királyokat is adtak a rómaiaknak és külön szerepet játszottak egészen a polgárháborukig, a mikor Marius pártjára álltak, de a győzedelmes Sulla bosszúból feldúlta városaikat és veteránjai közt osztotta föl.


Az utolsó római ember, a ki még értette az etruszk nyelvet, a mely akkor már jórészt kihalt, Claudius császár volt, a ki meg is írta Etruria történetét és azt külön erre a czélra épített alexandriai könyvtárában helyezte el. Ez a mű azonban elkallódott és most csupa bizonytalanság, tapogatózás a tudósok kutatása, a mikor az etruszk nép eredetét nyomozzák.


Az etruszk sírok, a miket Orvieto, Corneto, Toscanello, Cervetri, Vulci, Chiusi ősi nekropoliszaiból ástak ki, szinte teljes bizonyossággal keleti eredetre mutatnak. A sírokban szkarabeuszokat és egyéb orientális szimbólumokat találnak. A keletiek tűzjele, a Szvasztika etruszk vázák gyakori dísze.

 

Az emberfejű, lótestű pegazus, a mely Ninive téglabrikettjein terpeszti szárnyát, etruszk műemlékeken is megvan. Jónásnak és czethalnak a legendája, a mi ninivei, tehát orientális eredetű, előfordul az etruszkoknál is. Oroszlán, tigris, párducz, leopárd és egy csomó más tropikus állat, a mi Itáliában ismeretlen volt, etruszk műtárgyakon díszítő motívumul szolgál.


Vannak szimbólumaik mint a szárnyas ló, a görög kereszt, a hal, a bárány tejes köcsöggel (a katholikus oltári szentség primitív jelképe), a miket Rómában az első keresztyének átvettek és alkalmaztak is freskóikon.


Keletiesen élénk és szines képzeletű, gazdag és kifejező formanyelvű, művészi hajlandóságú nép volt az etruszk. Érdekes végignézni a vázáikat a legprimitívebb rajzuaktól a legfinomabb műremekekig, a miken már a görög hatás látszik, bár egészen sohasem lettek sem görögök, sem rómaiak.

<<
<
1
2
3
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Női arczkép, melyet egy cornettoi sírban találtak, alatta bronz sisakok Áldozati szobor elölről és hátulról ,mely az etruszk női viseletet tünteti fel
Cikk-ajánló
Kiss Gyula a Labdarugó Szövetség kapitánya Kiss Gyula a Labdarugó Szövetség kapitánya
A Magyar Labdarugók Szövetsége február 10-én este tanácsülést...
A tisztviselők fizetésrendezése A tisztviselők fizetésrendezése
Azzal kapcsolatban, hogy a kormány egyelőre a tisztviselők...
Thököly Imre hamvai Késmárkon Thököly Imre hamvai Késmárkon
Nemcsak Rákóczi fejedelem, de Thököly Imre kurucz fejedelem hamvai is...
Érdekes sorsjáték Érdekes sorsjáték
A „Heraldo de Madrid” nemsokára nyilvános gyüjtést fog...
Einstein, a világ legnagyobb élő matematikusának meseszerűen érdekes és furcsa élete 2.rész Einstein, a világ legnagyobb élő matematikusának meseszerűen érdekes...
Az a szándéka, hogy egyetemi munkásságával nemsokára felhagy. Nem...
Amerika atletika bajnokságai Amerika atletika bajnokságai
Az amerikai szövetség St. Louisban rendezte ezidei bajnoki viadalát. ...
A Munkás TE  országúti versenye A Munkás TE országúti versenye
Vasárnap délelőtt féltizenegy órakor rendezte a Munkás TE országuti...
A fokhagyma gyógyszeralakja A fokhagyma gyógyszeralakja
A fokhagyma baktériumellenes és gyógyító hatásáról. A fokhagymát...
Bolivia és Paraguay között kitört a háboru Bolivia és Paraguay között kitört a háboru
Bolivia és Paraguay között megkezdődtek az ellenségeskedések,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98