Dtum
Login with Facebookk
1912 | Február

Victor Hugo - Benedek Marczell munkájáról

Benedek Marczell nagy terjedelmü könyvet adott ki Victor Hugóról, a franczia romantikus szellem legnagyobb méretű és legjellemzőbb kifejezőjéről. Victor Hugóról ma is gyakran esik szó nálunk is, de ebben alighanem több az emlegetés, mint a valóságos ismeret : költői hatása meglehetősen elhalványult, lírája - bár néhány szinvonalon álló forditója akadt - meglehetősen elvesztette hatását, drámái úgyszólván teljesen lekerültek szinpadjainkról s csak regényeinek ha van még nagyobb számú olvasójuk.

 

Benedek Marczell könyve talán fel tudja eleveniteni, legalább egyeseknél, az érdeklődést ez iránt a páratlanul expansiv szellemű, csodálatos életerejű költő iránt, a kinek a mi irodalmunkra is nem megvetendő hatása volt.

 

Victor Hugót talán az összes újabbkori költők közül legkevésbbé szabad merőben eszthetikai szempontból felfogni, mert ő nemcsak korának legnagyobb hatásu irója volt, hanem épen annyira a XIX. század politikai és társadalmi életének egyik legjellemzőbb és legnevezetesebb szereplő alakja, a kinek túláradó egyénisége évtizedeken át betöltötte az egész művelt Európát, nyomós tényezője volt az irodalmi, művészeti, társadalmi és politikai közvélemény alakulásainak, közvetve vagy közvetlenül hatott úgyszólván minden kortársára, a ki benne élt korának szellemi életében.

 

Ezért Hugó alakját csakis a maga korába beállitva, kellő kortörténeti háttérből lehet megitélni és értékelni. Költői művei neki épen olyan élet-nyilvánitásai, mint politikai szereplése vagy szerelmi ügyei. Az ily módon való beállitáshoz Benedek Marczell könyve bő anyagot ad, a korrajzi és még inkább az életrajzi részek kellő részletességgel vannak tárgyalva s az anyag, melyet feldolgoz, csaknem kimeritőnek mondható.

 

Victor Hugo belső fejlődését is nagy gonddal, bár kevesebb biztonsággal rajzolja. Nem merül el a költő bámulatába, perspektivát keres a megitélésre s ebben talán kissé messzebbre megy, mint a hogy kellene, inkább az itélő, mint a megértő hangján szól nézeteinek váltakozásáról, némely munkáiról s egyéniségének némely különösségeiről. Családi életének bizonyos sajátszerűségein is kevésbé kellene elcsodálkozni olyan irónak, a ki a második császárság-kori Benedek.

 

Talán épen a nagyon is gondos óvakodás az életrajzirók gyakori hibájától, a túlságos bámulástól teszi, hogy a kelleténél kissé távolabbi distancziából itéli meg Hugo egyéniségét. Munkái költői tartalmának értékelésében sokkal biztosabb a keze, megállapitásainak nagy részét el lehet fogadni. A nagy szorgalommal és sok utánjárással készült könyv jó szolgálatot fog tenni a franczia irodalomra vonatkozó ismeretek terjesztésében, az érdeklődők Hugóra vonatkozó ismereteinek pozitívebbé tételében.

 

A könyv végén a szerző röviden összefoglalja Victor Hugónak a magyar irodalomra tett hatását, adataiban és megállapitásaiban helyesen. Azt hiszszük azonban ki kellett volna terjeszkednie azokra a hatásokra is, melyeket Kemény Zsigmond vett Hugótól. Ezek bizonyára távolabbi és burkoltabban megjelenő hatások, mint a melyek Jókainál megállapithatók, de pontos megfigyeléssel mégis meg lehetne őket találni s határaikat megállapitani.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Egy Balkán-kiállitás terve Egy Balkán-kiállitás terve
Érdekes tervvel foglalkozik Nagel Marcel, a Nagel Adolf budapesti cég...
A hőszigetelő (thermos) palackok készítése A hőszigetelő (thermos) palackok készítése
A hőszigetelő (thermos) palack használata ma már az egész világon...
Olasz izgatás a Monarchia ellen
Különös dolog, hogy míg Olaszország a vámügyi téren minél több...
Sofortprogramm Sofortprogramm
A magyar munkanélküliség elleni bátor és határozott küzdelmet a...
Ma adják ki a rendőrség hivatalos jelentését a dohány-utcai bombamerényletről Ma adják ki a rendőrség hivatalos jelentését a dohány-utcai...
A bombamerénylet ügyében a rendőrség a szombati nap folyamán fejezte...
Agyonlőtték Jack Diamond utódját egy newyorki vendéglőben Agyonlőtték Jack Diamond utódját egy newyorki vendéglőben
Newyork egyik előkelő vendégektől látogatott titkos...
Rövidek Rövidek
A kassai itélőtábla ünnepélyes keretek között diszülést tartott,...
Magyarország gyorskorcsolyázó bajnoksága Magyarország gyorskorcsolyázó bajnoksága
Bajnok: Korének János (BBTE) Vasárnap délelőtt rendezte a Budapesti...
Jászai Mari és Márkus Emilia Jászai Mari és Márkus Emilia
"Sakkfigurák vagyunk, a költő kellékei a színházak...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98