Dtum
Login with Facebookk
1912 | Február

Veszta-szüzek

A régi rómaiaknál nagy tiszteletben voltak Veszta istennő papnői, a kiket Veszta-szüzeknek neveztek. Az volt a többi közt a hivatásuk, hogy az istennő templomában a szent tüzre vigyázzanak és gondoskodjanak a vallás törvényeiben előirt áldozatok bemutatásáról.

 

Kegyetlen büntetéssel sujtották őket, ha megfeledkeztek kötelességeik teljesitéséről. Ha például ki hagyták aludni a szent tüzet, akkor véresre korbácsolták a testüket, de még rettenetesebb büntetést mértek rájuk akkor, ha hallgatni mertek szerelmes férfi szavára. Elevenen temették el őket ilyenkor, a szerelmes férfit pedig halálra botozták.

 

Érdekesen mutatja ez a képünk, hogy milyen módon öltözködtek a Veszta-szüzek. Gyönyörü rajz nyomán készült ez a kép s azt a jelenetet mutatja, a mikor éppen virágot visznek a papnők az istennőjük szobrára. Ha utjokban vesztőhelyre vitt gonosztevővel találkoztak a Veszta-szüzek, joguk volt ahhoz, hogy kegyelmet adjanak a halálraitélt embernek. Ez is mutatja, hogy milyen nagy tiszteletben részesültek.

 

A legelőkelőbb patriczius családok gyermekei közül választották ki őket papnőkül s tiz évig tanulniok, tiz évig müködniök, tiz évig pedig tanitaniok kellett. Harmincz esztendei szent élet után lemondhattak hivatásukról és férjhez mehettek, addig azonban nem volt szabad megválniok Veszta szentélyétől. Igen ritka eset volt, hogy a Veszta-szüz férjhez ment a harmincz esztendei szolgálat letelte után. Rendesen továbbra is a világtól visszavonultan éltek s erényes életük miatt azután is nagy tisztelet vette őket körül.

 

A Veszta-szüzeknek olyan nagy volt a tekintélyük, hogy halállal lakolt az az ember, a ki őket valami módon meg merte sérteni. Ha tanuskodniok kellett valamiben, nem volt szükség arra, hogy esküvel bizonyitsák az igazságukat; egyetlen szavuk egyenlő értékü volt az esküvel. Bármilyen sulyos büntettért elitélt fogolynak visszaadhatták a szabadságát, ha csak egyetlen szóval fejezték is ki ebbeli kivánságukat.

 

Akaratuk szent volt. Rejtelmes magányosságban éltek ezek a papnők; szentélyükbe a királyon és a főpapon kívül nem volt szabad férfinak belépnie. Hat-tiz esztendős korukban kerültek a Veszta-szüzek sorába. A legelőkelőbb patriczius családok leánykáiból sorshuzás utján jelölték ki azokat, a kiknek harmincz esztendőre fel kellett ölteniök a papnők fátylát.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Régi római freskók, a melyeket a legujabb ásatások alkalmával találtak az egyik kiásott pompeji házban Obelliusz Firmusz dusgazdag római polgár, felesége, gyermekei és két belső cselédének csontváza
Cikk-ajánló
Mi újság?
Hírek, érdekességek a tudomány és a technika...
Ulaint, Lengyel Zoltánt és Paskyt a hét végén hallgatta ki a biróság Ulaint, Lengyel Zoltánt és Paskyt a hét végén hallgatta ki a biróság...
Dr. Szilassy Pál kir. ügyész a szombati főtárgyaláson Hókay Bán...
A karácsonyi királynő A karácsonyi királynő
Az angolországi Folksestoneban kedves ünnepséget szoktak rendezni...
 Uj korszak a villanyvilágításban Uj korszak a villanyvilágításban
A világon minden viszonylagos dolog. Mi mosolyogni szoktunk...
Livland segélykiáltása Livland segélykiáltása
A Norddeutsche Aligemeine Zeitung jelenti: A livlandi nemesség és...
Széll Kálmán ünneplése Széll Kálmán ünneplése
Annak az örömére, hogy Ő Felsége a király Széll Kálmán...
Kétszeres meghosszabbítás után dőlt el a Vízipóló Kupa Kétszeres meghosszabbítás után dőlt el a Vízipóló Kupa
Fedett uszoda. Este 6 óra. Alig 500 néző. Megjelenik Albrecht kir....
A láthatatlan sugár 1. A láthatatlan sugár 1.
Alig három évtizede, hogy néhány kitűnő tudós, közöttük a magyar...
A Néma levente  A Néma levente
On ne badine pas avec l'amour - mondja egy kis darabja címében...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98