Dtum
Login with Facebookk
1912 | Január

Császárkoronázás Indiában

A brit világbirodalomban nevezetes esemény történt. Most volt nemrégiben a császárkoronázás, a mely olyan mesébe illő fény és pompa között ment végbe Delhiben, a minőt csak a dusgazdag brit világbirodalom képes kifejteni.

 

V. György angol király és neje a „Medina” nevű hajón érkeztek Brit-Indiába, a hol száz meg százezer ember gyült egybe az uralkodópár fogadására. Az uralkodópár előtt megjelentek a hübéres indus herczegek, a kik a császárrá koronázott György és neje előtt térdet hajtottak és kardjaik felajánlása utján fejezték ki hódolatukat.

 

A koronázási ünnepség, hozzáértők becslése szerint legkevesebb száz millióba került. Szédületes fényt fejtettek ki az indus herczegek, a gajkavárok, a kik versenyeztek abban, hogy családi drágaköveiket és ékszereiket, a melyek százmilliókat érnek, a trón árnyékában bemutassák.

 

A császárkoronázásra Indiában majdnem egy félévig készültek, mert megfelelő alkalmas területet kellett keresni és alkalmassá tenni arra, hogy ott a rengeteg vendégsereg elférhessen és a hosszadalmas, de ritka érdekességü ünnep zavartalanul lefolyhasson. Apró falvakat sajátítottak ki, hogy ott szállókat, lakóházakat építsenek az odasereglett közönség elhelyezésére.

 

Maguk az indus fejedelmek, herczegek ezer meg ezer emberből álló fényes kisérettel jöttek a koronázási ünnepségre, ugy, hogy egy-egy indus herczeg és környezete magába véve óriási területet foglalt le.

 

Ha már most számba veszszük, hogy mintegy huszezer főnyi katonaság, rengeteg nézőközönség, európai és bennszülött volt jelen, akkor elképzelhetjük az ünnepség nagyarányuságát.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98