Dtum
Login with Facebookk
1912 | Január

Gazdasági ügyek a Ház előtt

Január 17-ére egész sereg apró törvényjavaslat volt kitűzve a képviselőház mai ülésének napirendjére; ezek közül hármat, mely a pénzforgalmi eszközök szaporításáról, az éremszerződés kiegészítéséről és a megyei gazdasági felügyelők hatáskörének kiterjesztéséről szól, hamarosan elintéztek; a negyedik javaslatnál azonban, mely a Montenegróval kötött kereskedelmi szerződést tartalmazza, nagy vita kerekedett. 

A montenegrói szerződés tudvalevően rést üt vámpolitikai rendszerünkön, mert Montenegróból megengedi az élő állat és a hús behozatalát a közös vámterület egy részére, Dalmácziának kattarói kerületébe. E miatt az agráriusok nagy idegenkedéssel fogadták a szerződést. 

Ennek az idegenkedésnek a Ház mai ülésén Darányi Ignácz adott legelőször kifejezést, a ki előadta, hogy egészségügyi szempontból veszedelmes az élőállatok behozatalának megengedése, mert ezzel módot nyujtanak arra, hogy Montenegrón és Dalmáczián keresztül a Balkánon meglehetősen elterjedt keleti marhavészt hozzánk is behurczolják. Ennek pedig ránk nézve végzetes következménye lehet, mert a mint a marhavésznek csak egy esetét is megállapítják nálunk, Németország velünk kötött szerződésére hivatkozva, azonnal elzárhatja határait a magyarországi hús- és állatbevitel elöl, Darányi tehát addig, míg a kormány garancziát nem szerez arra nézve, hogy Németország nem fog velünk szemben ily súlyos retorzióval élni, nem szavazhatja meg a montenegrói szerződést. 

Ugyanily értelemben szólalt föl a Kossuth-párt nevében Pajzs Gyula, a Justh-párt nevében Bosnyák Géza és a néppárt nevében Szmrecsányi György. 

Gróf Serényi Béla azonnal reflektált ezekre a felszólalásokra, utal arra, hogy a balkáni államokkal szemben bizonyos előzékenységet tanusítani a mi részünkről helyes politika. A marhavész behurczolásának veszedelmétől nem kell tartani, Ausztria ezt meg fogja akadályozni, mert ez neki még sokkal nagyobb érdeke, mint nekünk. A mi a német határzárt illeti, a miniszter illetékes felhatalmazása alapján kijelentette, hogy Németország a montenegrói szerződés megkötését helyesli. 

A Ház ezután általánosságban megszavazta a javaslatot. A montenegrói szerződés tárgyalását a január 18-iki ülésen befejezte a képviselőház. 

Az ülés elején Mezőssy Béla, az előbbi kormány földmívelésügyi államtitkára mondott még e kérdésről érdekes beszédet, melyben főként azt domborította ki, hogy Montenegrónak csakis Ausztria érdekében adtunk konczessziót, nem pedig azért, hogy a balkáni államok szimpatiáját megnyerjük arra az időre, a mikor talán majd az önálló vámterület alapján akarunk velük szerződést kötni. 

– Nem hiszem, – mondotta a szónok a többség felé fordulva – hogy önök ily nagyon akarják az önálló vámterületet. 
– Míg felelős állásban volt, ön sem olyan nagyon akarta! – vágott vissza báró Tallián Béla. 
– Az önálló vámterületnek a többség mindenesetre nagy akadálya, – folytatta Mezőssy. 
– De meggyőződésből! – szólt közben ismét Tallián. 

Mivel gróf Serényi tegnapi beszédében futólag említette az előbbi kormánynak az osztrák kormánynyal kötött titkos egyezményét is, Mezőssy kijelentette azt is, hogy Darányinak a montenegrói szerződés ügyében miniszter korában is az volt az álláspontja, mint ma. 

Gróf Serényi Béla földmívelésügyi miniszter Mezőssy beszéde után újra felszólalt; kijelentette, hogy a szerződésért maga vállalja a felelősséget és hogy az előbbi kormány titkos egyezménye a montenegrói szerződésre nem terjed ki. 

Darányi Ignácz mint tanura a külügyminiszterre hivatkozva kijelentette, hogy ő miniszter korában csak abban az esetben volt hajlandó szerződést kötni, ha előzőleg megnyugtató feleletet kapott volna Németországtól, hogy velünk szemben nem fog retorzióval élni. 

A Ház ezután részleteiben is megszavazta a montenegrói szerződés beczikkelyezéséről szóló törvényjavaslatot. 

Következett a gazdasági munkásbiztosító pénztárról szóló javaslat, mely a gazdasági munkások és cselédek biztosítását némileg kiterjeszti és liberálisabbá teszi az árvák és a betegek segítését. Pető Sándor, Huszár Károly és gróf Apponyi Albert szólalt föl a javaslat ügyében; mindhárman a biztosítás kiterjesztését és e czélból a munkaadók nagyobb megterhelését sürgették.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98