Dtum
Login with Facebookk
1912 | Január

Az amerikai zsarnok

Washingtonban nagy gyűlést tartott a német nemzetközi szövetség. A szövetség ebbe a gyűlésbe egész Amerikából küldött tagokat a határozatával, a mely országszerte általános feltünést keltett és napokon át foglalkoztatta az amerikai sajtót, nem kevesebbet követel Tafft elnöktől, mint azt, hogy a bevándorlási biztost Williamsot minél előbb bocsássa el hivatalából. A bevándorlási biztos az Egyesült Államok egyik legfontosabb hivatalát tölti be, a kitől az országon keresztül odavándorló százezrek sorsa függ, a kik előtt tetszése szerint kinyithatja vagy becsukhatja az ígéret földjét.

 

Hogy Tafft teljesíti-e ezt a követelést, az más lapra tartozik. De az is bizonyos, bár a konczeszió idején több ezer mértföldnyi távolság volt Washingtontól, hogy az ő füléig is elértek azok a fenyegetések, a melyek az egész amerikai németség ajkairól elhangzottak ellene. Azok a fenyegetések, hogy ha az elnök Williamshoz tovább is ragaszkodik, akkor a németek közül még a régi párthívei sem fognak rászavazni. És hasonlóképpen gondolkozik sok ezer és százezer más nemzetiségü bevándorló is.

 

Nagel kereskedelemügyi miniszter nem titkolta, hogy meghallotta a panaszokat. Mert még a konvenczió folyamán sietve New-Yorkba utazott és intézkedett, hogy azok a bevándorlók védelmére alakult különféle egyesületek, a melyeket Ellis Island basája különböző ürügyek alatt a szigetről kitiltott, ismét visszanyerték a régi jogaikat. Azután ismét visszatért Washingtonba és nagyon szeretett volna meghívást kapni a konvenczióra, hogy az említett intézkedésekről beszámolhasson és a kormány iránt jobb véleményre bírja annak résztvevőit. Egy vele jó barátságban levő delegátus elő is terjesztette, hogy talán jó lenne a német származású kereskedelmi minisztert meghívni a nagygyűlésre. A többiek azonban majdnem egyhangulag leszavazták az indítványt.

 

Csakhogy a németek hiába követelőznek: Nagel kereskedelmi és munkaügyi miniszter válaszolt a német szövetségnek, még pedig azzal vádolta meg William Williams bevándorlási biztost, hogy a bevándorlókhoz kegyetlen, hogy részrehajló s hogy állásának betöltésére nem alkalmas. Nagel miniszter most visszautasítja ezeket a vádakat, mint alaptalanokat. A németek azt a kijelentést tették, hogy ők republikánusok, de a jövőben nem fog republikánus elnökjelöltre szavazni, ha a mostani kormány el nem mozdítja állásából Williams bevándorlási biztost.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Az egész világ Amerika adósa Az egész világ Amerika adósa
A washingtoni kereskedelmi miniszterium most tette közzé azokat az...
Alfonzó – inkognitóban Alfonzó – inkognitóban
Párisban él egy dusgazdag világfi, M. Lebaudy, a ki – mint e...
Gyáralapítások Gyáralapítások
Rimaszombatban német aczélgyárosok uj aczéláru-gyárat épitenek. A...
Egységes közlekedési politika a gazdasági élet szolgálatában Egységes közlekedési politika a gazdasági élet szolgálatában
A közlekedés utvonalai gazdaság életünkben azt a szerepet töltik...
Semmi újdonság! Semmi újdonság!
Nemzeti Színház: Suzette; Brieux darabja, - Marjory nénike; Zangroill...
Bruszilov taktikája Bruszilov taktikája
keleti orosz offenzívát a következőképp jellemzi Galántai József...
Gyári katasztrófa a Soroksári úton Gyári katasztrófa a Soroksári úton
A mult héten nagy gyári katasztrófa volt a fővárosban a...
Magyaróvárott elfogták Csehl Ferncet,
Az Összetartás szerkesztőjét, aki lapjában pogromra uszított- a...
Forrongások Orosz-Lengyelországban
Az oroszellenes hangulat a mely Orosz-Lengyelországban mind erősebben...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98