Dtum
Login with Facebookk
1912 | Január

Testedzés Spanyolországban

Irta: dr. Alfedo Sarrano Fatigati, a Cardenal Ciurces tornaegyesület tanára.

1887-ben hozott és szentesített törvény alapján Madridban egy központi iskola szervezett azon célból, hogy ez tornatanárokat és tanitónőket képezzen ki az elemi- és középiskolák részére.


Ezen intézet a tornatanárképzésnél a következő tantárgyakat tanította: az emberi szervezet, lélektan, hygiéna, pedagógia és bölcsészetet olyan mértékben, amilyenekben ezen tárgyak testneveléssel kapcsolatosak s megjegyzem, hogy ezen intézetben a tornát és játékokat nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is tanították. A vívás és célbalövés, sőt a baleseteknél az első segélynyujtás szintén fel voltak véve a tantárgyak közé.


E programmot két osztályban tanitották. A jelölteket vizsga alá bocsátották, ami abból állott, hogy azok mindegyikét teoretikus, gyakorlati és előadástani szempontból kikérdezték.
Minden jelölt, midőn ezen intézetbe felvétetett, orvosilag megvizsgáltatott.


1892-től kezdve, minthogy a tornatanárok száma kielégítő lett és gazdasági szempontból is, a tornatanárképző-intézet megszüntettetett, azonban egy jury állíttatott fel azon célból, hogy időnként a szükséges tornatanári okmányok kiállításáról, illetve a mutatkozó hiányok pótlásáról gondoskodjék. Manapság az orvostan tanitásánál bárki szabadon hallgathatja azon elméleti részeket, amelyek sportszempontból fontosak, gyakorlatilag pedig a torna a gimnáziumokban elő van írva.


Eddig több mint 200 tornatanár és tanárnő nyerte el a diplomát és ezeknek több mint fele diplomás doktor vagy az orvosi, vagy a természettudományi fakultásból. Jelenleg nálunk Spanyolországban középiskolákban nem lehet tornatanár az, akinek a tornatanári képzettségen kivül még nincs meg az orvosi, vagy természettudományi doktorátusa.


A torna következőkben elő van írva az elemi- és középiskolákban és havonként annak menetét, eredményét ellenőrzik.


Spanyolországban tanított torna nem zárkózik el a tapasztalat és tudomány által felmutatott fejlődések, haladások elől, mert mi készségesen vagyunk hajlandók elfogadni mindolyan hygienikus és vonzó ujitást, melylyel az embert a létért való küzdelmekre jobban, sikeresebben készíthetjük elő.


Fatigati doktor ezen cikkéből ismerjük, megtudjuk azt, hogy Spanyolországban már 1887-ben törvényt hoztak a tornára, szóval a sportra s megtudjuk azt is, hogy milyen magas fokon áll ott a testnevelés ügye: önkéntelenül is restelkedés vesz rajtunk erőt, akkor, amikor be kell ismernünk, hogy nekünk ilyenféle törvényünk még nincs s Isten tudja, hogy mikor lesz.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98