Dtum
Login with Facebookk
1912 | Július

Nagy sztrájkok szerte a világban

Öt óriási sztrájk dul végig a világon.
Az egyik az angol közlekedési sztrájk, a másik nagyságban követő, a havre-i hajóssztrájk, a harmadik a newyorki pincérsztrájk, a negyedik a lissaboni közuti sztrájk, az ötödik a milanói ügyvédsztrájk.

A londoni fuvarosok, számszerint 300.000 ember, a kikhez a kikötő és raktármunkások is hozzászámitanak, az első intrádóra 140.000 munkás hagyta abba a munkát s ismerve az angol viszonyokat, a 300.000-ből 270.000 biztosan állja a sztrájkot. A cél: nagyobb bér, kevesebb munkaidő.

Havre-ban a La France uj hajóóriás személyzetével kezdődött a sztrájk s ma már általános az egész kikötőben. A sztrájkoló hajósok és matrózok buzgó támogatót találtak a dockmunkásokban és a kikötő más foglalkozásu munkáselemeiben. A cél: nagyobb bér, kevesebb munkaidő s a terhes szolgálat megkönnyitése több munkás alkalmazása által. 

Newyorkban a Waldorf Astoria Hotelben indult meg a kiszolgáló személyzet sztrájkja s ma talán nincs pincér Newyorkban, aki dolgozik. A cél: a borravaló eltörlése, rendes bér és szabályozott munkaidő. 

Lissabonban a közuti vasutak alkalmazottjai léptek sztrájkba s a legnagyobb zavargások teszik emlékezetessé a sztrájkot. A sztrájk célja: A bér emelése, a szolgálati idő megröviditése, a munkaidő leszállitása s emberséges bánásmód. 

Milanóban a modern kor legérdekesebb sztrájkja dul: az ügyvédek sztrájkolnak. A jelen pillanatban nincs Milánóban ügyvéd, a ki dolgozik. A sztrájk célja nem a megélhetés javitása, hanem munkálkodás lehetősége. A milanói jelenlegi igazságügyi berendezés, épületek, birósági helyiségekben, más birósági hivatalokban olyan botrányos, a helyiségek aprók, piszkosak, az irattárak és hivatalok oly szétszórtak és hozzáférhetetlenek, hogy az ügyvédek nem képesek hivatásukat teljesiteni. Ezért sztrájkba léptek. 

Ez a mostani öt sztrájk nem szórványos jelenség, hanem egyenes tünete a legmodernebb korszellemnek. Az emberek nem tudnak megélni, oly általános a drágaság. Minden drága, lakás, az élelem, az iparcikkek, a szórakozás, az állam fentartási kötelezettség, a gyógyulás és az egészség. Minden, minden pénzt, még pedig sok pénzt igényel.

Leheletlen kodexbe foglalni azokat az elveket, amelyek alapján az emberiség jobb sorsa, megélhetésének lehetősége biztositva lehetne. A baj fölül kezdődik, s egyforma sulylyal terheli minden közbenső fokon az emberiség összességét.

Talán egyetlen oka a világszerte általános drágaságnak, hogy az államfentartás nemzetközi kötelezettsége tulontul sulyos terhet ró az emberiség legkevésbbé tehetős, de számban a legnagyobb tömegére. Nagy és széles látókörű emberek tudják ezt s néhány év óta intenziv munkálkodást fejtenek ki a nemzetközi szövetség keretében a világbéke érdekében. Ettől várják az egész emberiség fellendülését gazdaságilag.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Hússzállítás rendőri fedezettel a londoni sztrájk alatt Bérkocsikon szállítják az ürühúst Londonban
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A tisza-eszlári pör fővádlottjának halála A tisza-eszlári pör fővádlottjának halála
A tisza-eszlári pör egyik váldottja, Scharf József volt templomszolga...
Egy előkelő francia grófot ételébe és italába kevert méreggel akart elpusztítani Jusszupov herceg orosz inasa Egy előkelő francia grófot ételébe és italába kevert méreggel akart...
A francia rendőrhatóságokat titokzatos büncselekmény foglalkoztatja....
Gallipoli partraszállás Gallipoli partraszállás
Itt tett partra 1915. áprilisában és augusztusában szárazföldi...
Július 28-án Thera szigetén gyenge földrengés - Szantorin szigetcsoport Július 28-án Thera szigetén gyenge földrengés - Szantorin...
Július 28-án Thera szigetén gyenge földrengést éreztek, amelyet az...
A technika csodája, repülőszálloda A technika csodája, repülőszálloda
Az angol világbirodalom területei az egész földet behálózzák....
Zemplényi Tivadar képei Zemplényi Tivadar képei
A rohamosan – szinte talán túlontúl rohamosan – fejlődő...
Kiszárad-e a Föld? Csatornázások Kiszárad-e a Föld? Csatornázások
Már a régi kultúrnépek is sikeresen vették fel a harcot a szárazság...
Mára tudtuk meg… Mára tudtuk meg…
Mára tudtuk meg, hogy a királyi ügyészség fönntartotta a rendőrség...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98