Dtum
Login with Facebookk
1912 | Július

Nagy sztrájkok szerte a világban

Öt óriási sztrájk dul végig a világon.
Az egyik az angol közlekedési sztrájk, a másik nagyságban követő, a havre-i hajóssztrájk, a harmadik a newyorki pincérsztrájk, a negyedik a lissaboni közuti sztrájk, az ötödik a milanói ügyvédsztrájk.

A londoni fuvarosok, számszerint 300.000 ember, a kikhez a kikötő és raktármunkások is hozzászámitanak, az első intrádóra 140.000 munkás hagyta abba a munkát s ismerve az angol viszonyokat, a 300.000-ből 270.000 biztosan állja a sztrájkot. A cél: nagyobb bér, kevesebb munkaidő.

Havre-ban a La France uj hajóóriás személyzetével kezdődött a sztrájk s ma már általános az egész kikötőben. A sztrájkoló hajósok és matrózok buzgó támogatót találtak a dockmunkásokban és a kikötő más foglalkozásu munkáselemeiben. A cél: nagyobb bér, kevesebb munkaidő s a terhes szolgálat megkönnyitése több munkás alkalmazása által. 

Newyorkban a Waldorf Astoria Hotelben indult meg a kiszolgáló személyzet sztrájkja s ma talán nincs pincér Newyorkban, aki dolgozik. A cél: a borravaló eltörlése, rendes bér és szabályozott munkaidő. 

Lissabonban a közuti vasutak alkalmazottjai léptek sztrájkba s a legnagyobb zavargások teszik emlékezetessé a sztrájkot. A sztrájk célja: A bér emelése, a szolgálati idő megröviditése, a munkaidő leszállitása s emberséges bánásmód. 

Milanóban a modern kor legérdekesebb sztrájkja dul: az ügyvédek sztrájkolnak. A jelen pillanatban nincs Milánóban ügyvéd, a ki dolgozik. A sztrájk célja nem a megélhetés javitása, hanem munkálkodás lehetősége. A milanói jelenlegi igazságügyi berendezés, épületek, birósági helyiségekben, más birósági hivatalokban olyan botrányos, a helyiségek aprók, piszkosak, az irattárak és hivatalok oly szétszórtak és hozzáférhetetlenek, hogy az ügyvédek nem képesek hivatásukat teljesiteni. Ezért sztrájkba léptek. 

Ez a mostani öt sztrájk nem szórványos jelenség, hanem egyenes tünete a legmodernebb korszellemnek. Az emberek nem tudnak megélni, oly általános a drágaság. Minden drága, lakás, az élelem, az iparcikkek, a szórakozás, az állam fentartási kötelezettség, a gyógyulás és az egészség. Minden, minden pénzt, még pedig sok pénzt igényel.

Leheletlen kodexbe foglalni azokat az elveket, amelyek alapján az emberiség jobb sorsa, megélhetésének lehetősége biztositva lehetne. A baj fölül kezdődik, s egyforma sulylyal terheli minden közbenső fokon az emberiség összességét.

Talán egyetlen oka a világszerte általános drágaságnak, hogy az államfentartás nemzetközi kötelezettsége tulontul sulyos terhet ró az emberiség legkevésbbé tehetős, de számban a legnagyobb tömegére. Nagy és széles látókörű emberek tudják ezt s néhány év óta intenziv munkálkodást fejtenek ki a nemzetközi szövetség keretében a világbéke érdekében. Ettől várják az egész emberiség fellendülését gazdaságilag.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Hússzállítás rendőri fedezettel a londoni sztrájk alatt Bérkocsikon szállítják az ürühúst Londonban
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Füst Milán versei Füst Milán versei
Igyekezz, ó igyekezz lélek E föld körén repülni túl! Nézz feljebb:...
Az élet száz év mulva  1. Az élet száz év mulva 1.
Száz évvel ezelőtt nem ilyen volt az élet, mint ma. Egyszerűbben...
A II. osztályú bajnokság döntője: 33 Football Club - Rákos Szt. M. Sp. T. A II. osztályú bajnokság döntője: 33 Football Club - Rákos Szt. M....
A két egylet reváns-mérkőzése, melyet joggal tekinthetünk a II....
A német császár az orosz és a japán hadseregről A német császár az orosz és a japán hadseregről
Sok szó folyt mostanában az egész európai sajtóban a német császár...
Conrad, a fanatikus háború-párti Conrad, a fanatikus háború-párti
Kardcsörtető nyilatkozatai, agresszív fellépése olykor keresztezte a...
Német légitámadás londoni kikötő- és dokkberendezések ellen Német légitámadás londoni kikötő- és dokkberendezések ellen
A véderő főparancsnoksága közli: Tengeralattjárók mintegy 18.000...
Német vezérek nyilatkozata Német vezérek nyilatkozata
Amsterdamból írják, hogy Beveridge, volt amerikai szenátor...
Bemutatók Bemutatók
Csathó Kálmán sikereinek, amíg a Nemzeti Színháznak dolgozott, az...
Az influenza bölcsője Az influenza bölcsője
Lesz-e influenza Európában? Már van, a nyugati országokban ;...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98