Dtum
Login with Facebookk
1912 | Június

Fürdőbacillus

Már ilyen is van. Azért persze nem kell ugy érteni a dolgot, mintha az, a ki fürdik, baczillusokat eresztene a bőre alá és hogy a fürdés, már mint a rendes, bármiképp is ártalmas lehetne. Sőt ellenkezőleg, nem árt, ha mindig hangsulyozzuk, hogy rendes fürdés az egészségnek a legjobb elősegitője. Sőt még hozzátehetjük, hogy tulajdonképpen nem is attól a látható piszoktól való megtisztálkodás a fürdésnél a fő dolog, mert hisz ruha alatt végre is nem piszkolódunk be olyan módon egy könnyen, hogy a bőrünk piszkos is legyen.

 

A fürdés lényege az, hogy önmagunktól tisztálkodjunk meg. Ezt igy kell érteni : A bőrünkön keresztül állandó párolgás és a nedveknek bizonyos kiválasztódása folyik. Ezek a párolgások, kiválasztások csupa olyan dolgokat visznek ki a bőrünk likacsain keresztül, a mik nem a testbe valók. Tehát valóságos mérgek a testre nézve. Mármost, ha ezek rajta maradnak a bőrön, ugy ott egyáltalán nincs jó helyük. Mert a bőrön keresztül megint legalább többé-kevésbé fel is szivódnak. Egyáltalán a fürdetlen test egy hártyaméreggel van bevonva. Ezektől a mérgektől kell megszabaditani a testet és ezért kell azokat lefürdeni. A hideg víz erre a czélra nem olyan jó, mert az összehuzza a bőr likacsait és nem is oldja ugy ki a mérgeket, mint a langyos, meleg viz.

 

De ezt csak közbevetve. A fürdőbaczillushoz mindennek semmi köze. Hanem egy furcsa betegséget ismertek fel, a mely járványszerüen lépett fel egyes vidékeken. Valami sajátságos nyak-, fő és hátfájással jár, rosszullét, magas láz és nagyon legyötri az embert. Infulenzaszerüen kezdődik, aztán epehányás lép fel, sárgaság utána, gyakran vesegyulladás és végén szivgyöngülés. Szóval czudar egy betegség.

 

Mikor Németországban már nagyon járványos lett, alapos tanulmányozás alá vették és azt tapasztalták, hogy egynémely garnizon katonaságában tört ki nagyon sürün. De a ragály nem terjedt azért onnan ki. Majd azt figyelték meg, hogy ugyanabban a városban, a kik rendes fürdőbe jártak, nem kapták meg, csak azok, a kik egy tóba jártak fürödni. Megállapitották, hogy a katonák is tényleg abba tóba jártak. És csak az a legénység kapta meg azt a járványt, a mely ott megfürdött. Ilyen nyomozások után megállapithatták, hogy annak a tónak a fürdővizében vannak bizonyos fajta bogarak, a melyek észrevétlen kis szurásokat ejtenek a bőrön.

 

Már most innen csak egy lépés kellett, hogy rájöjjenek, hogy azok a bogarak vagy lárvák oltanak be egy baczillusfélét a testbe, a mely azt a nyavalyát okozza. És hogy az eset egészen hasonló azokkal, a midőn szunyogok, legyek oltanak be betegségeket emberekbe, szintén ugy, hogy egy bennök tenyésző kórokozó baczillus jut szurásukkal a testbe.

 

Ilyen baczillusok okozzák a közönséges hideglelést, a maláriát, a melynek a baczillusait egy szunyogfajta hordja magában. A mocsárnak csak annyi köze van a hidegleléshez, hogy az a szunyog tenyészik benne. Ki is próbálták, hogy a legmaláriásabb vidéken, kinn a mocsarasban aludva se lett maláriás senki, a ki hálóval védekezett a szunyogok ellen.

 

Dalmácziában meg az ugynevezett papatacsi légy okoz egy könnyebb járványt. Afrikában a csecselégy okozza a rettenetes és majd mindig halálos álomkórt. Igaz, hogy most már arzénnal tudják gyógyitani. A rémes sárgalázt is egy szunyogfaj okozza. A mit ezek a röpködő rovarok a szabadban mivelnek, ugyanazt cselekszik a maguk baczillusával azok a bizonyos vizalatti kis bestiák. a piszkos, mocsaras partu tavakban tenyésznek ezek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Gera „Testvér” sír és tagad Gera „Testvér” sír és tagad
A politikai rendőrségen megkezdték Gera „testvérnek”, a...
A balti hajóhad nem bir Ázsiába menni A balti hajóhad nem bir Ázsiába menni
A szakemberek általában kétkednek abban, hogy az ú. n. balti flotta...
Élő Jókai Élő Jókai
A hétköznapok csendes és lármás eseményei nem terelhetik el a...
Hitvesgyilkosság Budapesten Hitvesgyilkosság Budapesten
Jelentkezett a mult héten a rendörfőkapitányságon egy Kunz Jaroszláv...
Kriptapoéták
Ma töltöd a rideg sirban első éjed, Hova tűnt a sok fény, mely...
Budapest – Berlin 4:2 (2:2) Budapest – Berlin 4:2 (2:2)
A berlini Hochbahn, amely a berlini Stadionig közlekedik,...
Három és félévi börtönre, iparigazolványának elvesztésére, 20.000 pengő pénzbüntetésre, 157. 930 pengő vagyoni elégtétel fizetésére ítélte a törvényszék Brammer Pált Három és félévi börtönre, iparigazolványának elvesztésére, 20.000...
Vasárnap már a kora reggeli órákban egy szakasz rendőr sorakozott fel...
A MUSz versenye – Magyarország hadibajnokságai A MUSz versenye – Magyarország hadibajnokságai
A Magyar Uszó Szövetség vasárnap este rendezte a Császárfürdő...
A vívótermekből A vívótermekből
Szeptember 1-ével a fővárosnak csaknem valamennyi vívóterme megnyilt...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98