Dtum
Login with Facebookk
1912 | Március

A földmívelésért

Még a legegyszerűbb embernek is van háztartási számadása.
A ki számadás, vagy mondjuk számítás nélkül él, – de sokszor arra ébred, hogy még a sok is kevés lenne. Hát még a szükös kereset? Milyen egyszerre elfogy. Ha egyes embernek van háztartási számítása, hát még az egész országnak. Rendesen egy pár hónapig tárgyalja azt az országgyűlés, s egy pár hónap alatt állítják össze a miniszteriumokban. 

Az bizonyos, hogy az ez évi földmívelésügyi költségvetési előirányzatban a mult évi költségvetéshez képest fokozottabb gondoskodás történt a földmívelés érdekében. A mi egészen természetes. Gróf Serényi Béla kiadta a jelszót: „Többet kell termelni.” Ennek a jelszónak érdekében az államnak kell előljárni példával. 

Semmi áldozatot nem lehet feleslegesnek mondani, a mely arra szolgál, hogy a gazda és a mi ezzel egy, a munkás boldogulása segíttessék elő. Mert ha a gazda boldogul, a munkás boldogul; az iparos, boldogul a kereskedő. 

Miután a czélravezető állami pénzügyi politikának nem lehetnek ezzel ellenkező kiindulási pontjai, sem végső czélzatai, nagyon helyes volt, hogy a földmívelésügyi miniszter minden erejének megfeszítésével kiküzdötte, hogy a fejlesztésre szolgáló mezőgazdasági intézmények és tervek fejlesztés híján el ne sorvadjanak. Mert meg fog térülni az az egy millió, a melyet mint többletet az állattenyésztésre, a tejgazdaságra kiván mint nagyobb összeget fordítani, így igen hasznos beruházás a 300,000 koronás többlet a tenyészállatok dijazására, ha ma nem is, de pár esztendő mulva az egész ország dús kamatát élvezi annak a 200,000 koronának, a mennyivel több jutott a közlegelők létesítésére. 

De mily áldásos beruházás és a szegény ember mennyire áldja, hogy a munkás és cselédsegítő pénztárnak évi hozzájárulása 150,000 korona, ennyivel gyarapodik a törvényhozás áldozatkészségéből ennek az emberbarát intézménynek országos alapja, így válik lehetővé, hogy az eddigi nyolcz és félmillió tőke gyarapodjék és szaporodjék s a pénztár annélkül, hogy tagjait megterhelné, a mit a törvény ki is zár (hiszen épen ez különbözteti meg a temetkezési és kiházasítási társulatoktól) teljesíteni tudja mindazon kötelezettségeit: mikor ezrek és ezrek öregségére rendes nyugdíjat biztosít. 

Vagy nem a falu népének javára válik az a 300,000 korona, mellyel az egyes községekben emelendő munkásházak kamatterhei enyhítésére sietnek, hogy a munkás ne fizessen többet, mint a mennyit bérelt lakásban addig fizetett, a maga háza örök megváltására. 

Vagy nem a falusi ember javára válik a kopár területek, az apaállat javítása, a jó tejelő tehenek kiosztása, a fajbaromfi nevelése, a fűztelepek létesítése s az az összeg, a mit arra fordítanak, hogy a nép télen, a háziipar valamelyik ágát megtanulja s így télen is legyen állandó keresete. 

Nagyon igazságtalan ember az, a ki azt mondja mindezekre, hogy a falu emberével nem törődnek. Nagyon is szívén fekszik az illető helyen ennek a földmívelő osztálynak boldogulása, a mi nem is csoda, hiszen a nemzetfenntartó osztály gerincze az, a ki a földet munkálja s ebből él.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Pihenő (Pataky László egyik utolsó rajza a Vasárnapi Ujság részére) A szentesi alsóréti telep a Kurcza folyó felől
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A nőknek nem lesz választó joguk A nőknek nem lesz választó joguk
A Feministák Egyesülete és a nők választójogáért küzdő Férfi Liga a...
Írói erkölcs Írói erkölcs
A valóban nagyon szép Mai Dekameron bevezető cikkében többek között...
Rövidek Rövidek
Meghalt Gömbös Gyula - Vasárnap délelőtt törzstiszti küldöttség,...
Jegyzetek az evezősversenyről Jegyzetek az evezősversenyről
Ismét egy evezősverseny, amelyről sajnos kevés jót lehet elmondani....
Gróf Serényi Béla programmbeszéde Gróf Serényi Béla programmbeszéde
Nagy érdeklődéssel tekintettek országszerte gróf Serényi Béla...
Eszmék és kóreszmék Eszmék és kóreszmék
Egy kárpátaljai honatya beszélt a képviselőházban. Kifejtette, milyen...
A berlini tornát a WAC nyerte a Ferencváros ellen A berlini tornát a WAC nyerte a Ferencváros ellen
A Ferencváros húsvét második napján elvérzett a bécsi WAC ellen,...
Zsürimentes kiállítás a Művészházban Zsürimentes kiállítás a Művészházban
Mindazok, kik ettől a kiállítástól holmi művészeti botrányfélét...
Ady Endre - A műhelyben Ady Endre - A műhelyben
(Színhely egy vidéki lap szerkesztősége) (Magyar vidéki lap...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98