Dtum
Login with Facebookk
1912 | November

Mammutfog a Tiszában

Két héttel ezelőtt ismertettük rovatunkban a szibériai hires mammutleleteket, de általában a mammutnak, ennek a kihalt óriásnak, az életkörülményeit. Ismertetésünkkel kapcsolatban egyik olvasónk, Paulovits József ur egy érdekes fényképet küldött be hozzánk. A fénykép hatalmas zápfogat ábrázol. A zápfog sulya két kilogramm, rágófelülete hosszuságában 15 czentiméter, szélességében 9 czentiméter. Az óriás zápfogat Paulovits József Borsod vármegyei dorogmai birtokán a Tiszából fogták ki a halászok, halászás közben.

Az érdekes fényképet mai rovatunkban reprodukáljuk és megállapitjuk, hogy ez a fog a történelem előtti ősemberrel egyidőben, a jégkorszakban élt őselefántnak, helyesebben a mammutnak a zápfoga.

A Tiszába ugy kerülhetett, hogy a Tisza árja kimosta valamilyen jégkorszakbeli, ugynevezett diluviumos homokrétegből vagy lőszrétegből. A Tiszából gyakran halásztak és halásznak ki efféle kövült emlősmaradványokat, a mi azt bizonyitja, hogy a mamut az ősrégi időkben hazánkban is elterjedt állat volt.

A fénykép beküldője azt kérdezi levelében, hogy a mamut mikor élt a Földön?
Erre a kérdésre az a válaszunk, hogy a komoly tudomány az efféle ősi leletek korára vonatkozólag nem szokott években számítani, hanem csak viszonylagosan határozza meg a leletek korát. Voltak olyan tudósok, a kik megpróbálták években is kifejezni például azt, hogy mikor élhetett a mamut. Csakhogy ezeknek a számitásoknak egészen más és más lett az eredményük, a szerint, hogy mi volt a számitás kiinduló pontja.

Mindenekelőtt a jégkorszak idejét kellene megállapitani. Ez némelyek szerint körülbelül 130.000 évvel ezelőtt volt, mások szerint azonban tiz millió évvel ezelőtt is lehetett. Az ősember föllépését 60-80 ezer év előttre szokták tenni. A mamut kortársa volt az ősembernek, a ki egyszerű kőeszközeivel vadászott rá.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98